Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā ir sācies kabaču laiks, un tas ir jāizmanto! No Vidusjūras nākušais dārzenis satur C un B grupas vitamīnus, polisaharīdus un olbaltumvielas, zemās kalorāžas dēļ to droši var lietot arī tie, kas uztraucas par slaido līniju. Kabači izvada no organisma lieko ūdeni, palīdz sagremot un izmantot barību. Tie arī sekmē holesterīna izvadīšanu, veicina tūskas samazināšanos, atindē organismu un likvidē neorganiskās skābes. Par vērtīgākajiem uzskatāmi mazie, vēl nepāraugušie kabacīši, kas satur vairāk vitamīnu, bet šķiedrvielu uzņemšanai der arī lielie.

Jaunos kabačus ieteicams ēst ar visu mizu. Neitrālās garšas dēļ kabačus var pievienot dažādiem ēdieniem, sautējumiem, zupām, pat kotletēm, bet vislielākā vērtība būs svaigi apēstajiem. Tos var pievienot jebkuriem dārzeņu salātiem. Ēdami ir arī kabaču ziedi, kurus var likt pie salātiem, pildīt, cept vai lietot tējā. Klasiski ēdieni ir pildīti kabači un kabaču ikri. Pilnīgi nogatavojušos kabačus ziemā var glabāt tāpat kā ķirbjus, savārītus dažādās vīriešu zaptēs vai marinētus.

Kabaču pankūkas

Vajadzēs: kabaci, olas, mannu, sieru, ķiplokus, zaļumus, sāli, piparus, eļļu cepšanai.
Kā pagatavot: kabaci sarīvē uz rupjās rīves, apber ar sāli un noliek, lai atsulojas. Pēc laika nolej sulu. Kabača biezumus sajauc ar olām, rīvētu sieru un mannu, lai veidojas viendabīga masa. Garšai pievieno saspiestu ķiploku, zaļumus un maltus piparus. Pannā uzkarsē eļļu un cep pankūciņas zeltaini brūnas. Pasniedz ar skābo krējumu.

Kabaču salāti

Vajadzēs: 200 g kabaču, 5 tomātus, 50 g diļļu, pētersīļus, lokus, mērci.
Kā pagatavot: kabaci sarīvē skaidiņās, pievieno sīki sagrieztus tomātus, dilles, pētersīļus un lokus. Pārlej ar eļļas vai krējuma mērci. Mērcei var izmantot ar citrona sulu sajauktu eļļu. Var sajaukt ar zaļumiem krējumu vai naturālo jogurtu.

Kartupeļu, gaileņu un kabaču sacepums

Vajadzēs: 3 lielus kartupeļus, gailenes, pusi no vidēji liela kabača, saldo krējumu, 200 g siera, 1 olu, nedaudz miltu, majonēzi.
Kā pagatavot: sarīvē sieru, pievieno sakultu olu, majonēzi un mazliet miltus, samaisa. Kabaci un kartupeļus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Sēnes sasmalcina. Pīlē vai citā cepšanai cepeškrāsnī paredzētā traukā kārto kartupeļus un kabačus. Pa vidu pieliek nedaudz sarīvēta siera. Pārlej saldo krējumu, kas sajaukts ar garšvielām. Virsējā kārtā uzliek sasmalcinātas gailenes un pa virsu izklāj siera masu. Cep apmēram 30 min.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!