Gardais Jāņu siers

Foto: ČetrasSezonas.lv
Šis ir viens no variantiem mājās gatavotam ķimeņu sieram – nedaudz vieglāks un gaisīgāks nekā veikalos pieejamie, jo receptē izmantots gana daudz olu. Kāda manas paziņas vecmamma vienmēr esot teikusi – jo vairāk olu, jo gardāks siers. Tā kā vecmammas vairs nav un receptes arī ne, tad lūk – viens no izmēģinājumiem.

Sastāvdaļas:

  • 3 l nepasterizēta piena
  • 1 kg biezpiena
  • 4 olas
  • 90 g sviesta
  • ¾ - 1 ēd.k. sāls
  • sauja ķimeņu sēklu

Pagatavošana:

  1. Sagatavo vienu palielu sietu, kurā noliesi pienu un biezpienu. Vienā trauciņā liec olas un sāli un ar dakšiņu pavisam rupji sakul. Citā trauciņā liec ķimenes. Un blakus noliec arī jau sagatavotu un sasvērtu sviestu.
  2. Lielā katlā liec pienu un biezpienu un uz vidēji mazas uguns karsē, līdz sāk atdalīties sūkalas. Tas varētu prasīt apmēram 20-25 minūtes. Apmēram pēc 15 minūtēm biezpiens jau savīsies vienā bumbā. Tad maisīšanu turpini. Pēc kāda laika sāks izdalīties sūkalas, un tad arī laiks pienu noliet. Uzmanies, ir brīdis, kad no lielās biezpiena bumbas biezpiens pārvēršas graudiņos. Kad šie graudiņi sāk veidoties, uzreiz nolej pienu caur sietu, kurā paliks biezpiens.
  3. Maksimāli daudz nospied biezpienu, lai tam izdalās liekais šķidrums. Kamēr notek biezpiens, izslauki katlu. Katlā liec sviestu un uz ļoti mazas uguns izkausē. Tad liec iekšā biezpienu, olas un ķimenes un aktīvi samaisi, lai ir vienmērīga masa.
  4. Palielini uguni uz vidēji lielu un maisi, līdz masa kļūst staipīgi vijīga un skaisti atdalās no katla malām un apakšas. Tas varētu ilgt 5-8 minūtes (kas atkarīgs arī no liesmas lieluma un katla).
  5. Gatavo sieru lej bļodās. Pārklāj ar drāniņu un liec virsū slogu. Atstāj pilnībā atdzesēties istabas temperatūrā un tad liec ledusskapī. Pirms karstās siera masas liešanas vari arī bļodu izklāt ar lina vai kokvilnas drānu un tad liet iekšā sieru. Pēc tam pārklāj sieru ar drānu, kas karājas pāri trauka malām, un tikai tad liec virsū slogu.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!