Foto: stock.xchng
Lai nodrošinātu sevi ar kalciju, svarīgi ēst piena produktus. Viens no tiem ir biezpiens, to var pagatavot dažādos veidos – gan kā desertu, gan pamatēdienu. Tas ir diētisks produkts, kas iederas veselīga uztura cienītāju ēdienkartē.
Biezpienā ir daudz vērtīgu olbaltumvielu. Ja vēlaties notievēt, nekādā gadījumā nedrīkst samazināt uzņemto kaloriju daudzumu uz olbaltumvielu rēķina - tās ir mūsu organisma pamats. Lielisks olbaltumvielu avots ir arī liesa gaļa. Vistas fileja satur vairāk nekā 20% olbaltumvielu.

Vislabāk ēst vājpiena biezpienu, tas ļaus uzņemt kalciju un olbaltumvielas, bet izvairīties no nevēlamajiem dzīvnieku izcelsmes taukiem. Biezpiena sastāvā ir A, E, P, B2, B12 vitamīni, folijskābe, kalcijs, dzelzs, nātrijs, magnijs, cinks un fosfors.

Ziemā svarīgi neaizmirst arī par svaigiem dārzeņiem. Pēc iespējas jāēd pašmāju dārzeņi, piemēram, burkāni, kas satur karotinoīdus, no kā veidojas A vitamīns. Arī žāvēti augļi ir labs veids, kā ziemā uzņemt vitamīnus un minerālvielas. Rozīnēs ir kālijs un antioksidanti, kas palīdz cīnīties ar novecošanas pazīmēm. Mannas putraimi satur maz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu, bet ir labs enerģijas avots.

Receptes
Biezpiena un burkānu sacepums

300 g biezpiena, 500 g burkānu, 80 g mannas, 3 olas, 40 g cukura, 50 g sviesta, citrona miziņa, rīvmaize.
Vārītus burkānus samaļ kopā ar biezpienu, pieliek mannu, olas, cukuru, rīvētu citrona miziņu.
Veidni ieziež ar sviestu, izkaisa ar rīvmaizi, ieliek masu, pārliek sviesta piciņas, cep cepeškrāsnī mērenā siltumā 30 - 40 minūtes.
Pasniedz ar krējumu vai augļu mērci.

Pildīta vistas fileja
2 porcijām vajadzēs: 2 vistas filejas; 50 g biezpiena ar zaļumiem; 1 ķiploka daiviņa; 1 tējkarote svaigi sagrieztu zaļumu; 1 tējkarote miltu; 1 sakultu olu; 25 g svaigas baltmaizes, sagrieztas sīkos kubiņos; 2 tējkarotes eļļas.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C.
Iegriež vistas filejas vienā sānā, izveidojot kabatu (nepārgriežot uz pusēm). Biezpienu samaisa ar smalki kapātu ķiploku daiviņu un iepilda vistas filejas kabatā. Kabatu aizver un nostiprina ar iesmiņiem. Katru fileju apviļā miltos, tad sakultā olā un, visbeidzot, baltmaizes kubiņos. Liek cepešpannā uz cepamā papīra, apsmidzina ar eļļu un ievieto sakarsēta krāsnī. Cep aptuveni 20-25 min. līdz filejas ir gatavas. Pasniedz ar kartupeļiem un dārzeņiem vai salātiem.

Biezpiena deserts ar rozīnēm
200 g biezpiena, rozīnes (jo vairāk, jo labāk),
200 g saldā krējuma, cukurs, vaniļas cukurs.
Rozīnes aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz apmēram 2 - 3 stundām.
Sakuļ cukuru, vaniļas cukuru kopā ar saldo krējumu, lai veidojas putukrējums, tad pievieno biezpienu un atdzesētas rozīnes.
Visu kārtīgi samaisa. Pēc tam vēlreiz sakuļ.
Var ēst vienkārši tāpat vai arī kopā ar ķīseli.

Rozīnes veselībai
Rozīņu novārījumu tautas medicīnā lieto kā atkrēpojošu un pretklepus līdzekli. 100 g rozīņu aplej ar 200 g ūdens, vāra 10 minūtes, tad nokāš un rozīnes nospiež. Novārījumu dzer pa 70 - 100 g trīs vai četras reizes dienā.

Rozīņu uzlējums palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem, tostarp ar herpes vīrusu. 250 g rozīņu aplej ar 750 g verdoša ūdens, pievieno vienu tējkaroti cukura sīrupa. Trauku apsedz ar vāku un ļauj vienu stundu ievilkties. Tad nokāš un glabā ledusskapī. Katru dienu dzer pa 200 - 250 g uzlējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!