Ķīmiskais sastāvs
Cigoriņa sakne sastāv no inulīna (50-60%), ko diabētiķi izmanto kā dabīgu cukura aizvietotāju. Tā ir bagāta arī ar olbaltumvielām (3,6%), taukiem (0,3%), slāpekli nesaturošām ekstraktvielām (15,4%), kā arī ar organiskām skābēm, miecvielām, fruktozi, pektīnu, A,B,C vitamīniem, folijskābi un citām vielām.
Ar ko noderīgs
Cigoriņus to ārstniecisko īpašību dēļ plaši izmanto medicīnā. Cigoriņu preparātiem piemīt pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbība. Tas ir arī žulti un urīnu dzenošs līdzeklis, nomierina nervu sistēmu un veicina apetīti. Cigoriņi regulē vielmaiņu, nedaudz pastiprina sirdsdarbību un mazina svīšanu. Vislielāko popularitāti cigoriņi iekarojuši kā kuņģa, zarnu trakta un aknu kaišu ārstēšanas līdzeklis.
Sakni izžāvē un apcep, un garšas uzlabošanai bieži pievieno pie dabīgās kafijas, bet tomēr veselīgāks ir kafijas dzēriens, kurš nesatur kofeīnu. Bieži cigoriņus sajauc kopā ar citiem augiem: miežiem, sasmalcinātām zīlēm, auzu saknēm, ogām un citiem derīgiem produktiem.
Ar cigoriņiem bagātinātam dzērienam piemīt divējāda iedarbība: no rītiem tas cilvēkam sniedz možumu, jo uzlabo asinsriti, bet naktī noņem bezmiegu.
Tā kā šī kafija nesatur kofeīnu, tā nepaaugstina asinsspiedienu un ir pilnīgi nekaitīga veselībai. Šādu dzērienu var dot bērniem, pirms tam to atšķaidot ar pienu vai saldo krējumu.
Kā pagatavot
Šķīstošo kafiju gatavo, aplejot to ar vārošu ūdeni, bet daudzi ražotāji iesaka nedaudz pavārīt - līdz parādās pirmie burbulīši. Tad vēlams dzērienu apsegtā traukā nostādināt 2-3 minūtes, un var to pasniegt. Šādu kafiju bieži dzer ar pienu vai saldo krējumu. Tiem, kuri mīl saldāku dzērienu, iesaka cukura vietā lietot medu. Ar šādu rīta kafijas krūzi jūs iegūsiet labu vitamīnu devu un enerģijas lādiņu visai dienai!
Ražotāji