Lielākais cilvēku vairums sāk savu rītu ar kafijas krūzi un citu dienas sākumu nevar iedomāties! Bet tiem, kuri rūpīgi seko savai veselībai, ir alternatīvs un ļoti veselīgs variants – cigoriņu kafija. Daudziem šī garša ir pazīstama no bērnības, bet ne visi zina, cik veselīgs ir šis brīnišķīgais dzēriens!
Cigoriņi ir populārs un Latvijā bieži sastopams augs, jūs noteikti to esat redzējuši ceļmalā,  grāvmalā vai ūdenskrātuves krastā. Cigoriņi zied visu vasaru, tiem ir gaišzili ziedi, kas aug tuvu stiebram. Šim augam patīk mitrs laiks, tāpēc tas ļoti labi jūtas Baltijas valstīs. Cigoriņi (lat.
Cichorium
) ir asteru dzimtas lakstaugs. Pārtikā galvenokārt izmanto parasto cigoriņu (lat.
Cichorium intybus
) - daudzgadīgu lakstaugu ar garu, gaļīgu sakni, kas var sasniegt garumā 1,5 m. Mums šī auga lielākā vērtība slēpjas tieši saknē, jo tur atrodas visvairāk derīgo vielu.

Ķīmiskais sastāvs

Cigoriņa sakne sastāv no inulīna (50-60%), ko diabētiķi izmanto kā dabīgu cukura aizvietotāju. Tā ir bagāta arī ar olbaltumvielām (3,6%), taukiem (0,3%), slāpekli nesaturošām ekstraktvielām (15,4%), kā arī ar organiskām skābēm, miecvielām, fruktozi, pektīnu, A,B,C vitamīniem, folijskābi un citām vielām.

Ar ko noderīgs

Cigoriņus to ārstniecisko īpašību dēļ plaši izmanto medicīnā. Cigoriņu preparātiem piemīt pretmikrobu un pretiekaisuma iedarbība. Tas ir arī žulti un urīnu dzenošs līdzeklis, nomierina nervu sistēmu un veicina apetīti. Cigoriņi regulē vielmaiņu, nedaudz pastiprina sirdsdarbību un mazina svīšanu. Vislielāko popularitāti cigoriņi iekarojuši kā kuņģa, zarnu trakta un aknu kaišu ārstēšanas līdzeklis.

Sakni izžāvē un apcep, un garšas uzlabošanai bieži pievieno pie dabīgās kafijas, bet tomēr veselīgāks ir kafijas dzēriens, kurš nesatur kofeīnu. Bieži cigoriņus sajauc kopā ar citiem augiem: miežiem, sasmalcinātām zīlēm, auzu saknēm, ogām un citiem derīgiem produktiem.

Ar cigoriņiem bagātinātam dzērienam piemīt divējāda iedarbība: no rītiem tas cilvēkam sniedz možumu, jo uzlabo asinsriti, bet naktī noņem bezmiegu.
Tā kā šī kafija nesatur kofeīnu, tā nepaaugstina asinsspiedienu un ir pilnīgi nekaitīga veselībai. Šādu dzērienu var dot bērniem, pirms tam to atšķaidot ar pienu vai saldo krējumu.

Kā pagatavot

Šķīstošo kafiju gatavo, aplejot to ar vārošu ūdeni, bet daudzi ražotāji iesaka nedaudz pavārīt - līdz parādās pirmie burbulīši. Tad vēlams dzērienu apsegtā traukā nostādināt 2-3 minūtes, un var to pasniegt. Šādu kafiju bieži dzer ar pienu vai saldo krējumu. Tiem, kuri mīl saldāku dzērienu, iesaka cukura vietā lietot medu. Ar šādu rīta kafijas krūzi jūs iegūsiet labu vitamīnu devu un enerģijas lādiņu visai dienai!

Ražotāji

Veikalu plauktos un arī "zaļajos" tirdziņos jūs ieraudzīsiet vietējo ražotāju cigoriņu kafiju:

Kafija "Alīda". Sastāvs: apcepti cigoriņi (45%), mieži, zīles, burkāni.

Lielveikalos jūs varat izvēlēties arī ukraiņu ražotāja cigoriņu kafiju ar dažādām augu piedevām. Man interesants šķita dzēriens "Galka" ar žeņšeņu un ehinaceju, tā sastāvā ietilpst: mieži, cigoriņi, žeņšeņs un ehinaceja. Pieejami arī šķīstošie cigoriņi ar mežrozītēm, sastāvā ir 70% cigoriņu un mežrozīšu augļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!