Asinsgrupu diētas ietvaros ēdiena izvēle notiek saskaņā ar katra asinsgrupu, taču šai uztura formai nav zinātniska pamatojuma. Šis uztura virziens izstrādāts, par noteicošo faktoru uzskatot asinsgrupu un izvēloties katrai asinsgrupai atbilstošos produktus.
Tas tiek skaidrots ar to, ka pārtikas olbaltumvielas (lektīni) atšķirīgi reaģē ar dažādu grupu asinīm. Saskaņā ar šī uztura virziena filosofiju, ēdot savai asinsgrupai atbilstošu ēdienu, uzlabosies figūra un veselība.

Priekšrocības

Asinsgrupu diētai ir pareizs pieņēmums, ka ne visiem cilvēkiem uzņemtais uzturs organismā pārstrādājas vienādi un tādēļ arī iespaids uz figūru un veselību mēdz atšķirties. Tāpēc vajadzētu ieklausīties savā ķermenī un izvairīties no tiem produktiem, kas organismam kaitē.

Trūkumi

Uztura plāns tiek katram uztiepts, neatkarīgi no viņa vēlmēm: 0 asinsgrupas pārstāvjiem jāatsakās no kviešiem, A no piena produktiem, B no dažādām zivīm un AB no cūkgaļas. Lai novērstu uzturvielu deficītu, ir labi jāpārzina uztura jautājumi. Sevišķi nepraktiska šī diēta ir ģimenēm, jo katram var būt nepieciešams savādāks ēdiens.

Ekspertu viedoklis

Zinātniski šī uztura teorija nav pierādīta. Vairums lektīnu ir organismam absolūti nekaitīgi, taču citi (piemēram, tie, kas ir zaļajās pupiņās) tiek padarīti nekaitīgi vārīšanas procesā. Vācijas uztura biedrība apstiprina: "Pilnīgi noteikti nekur nav zinātniski dokumentēts, ka pārtikā esošie lektīni reaģētu ar asinīm." Līdz ar to šai uztura formai trūkst jebkāda zinātniskā pamatojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!