Foto: ČetrasSezonas.lv
Nekas nav labāks par paštaisītu saldējumu (nu vienīgi ja nesacenšas ar labākajiem itāļu saldējumiem). Jo tad zini, kas tajā ir – cik labas olas un piens. Turklāt pievieno tādas garšas, kas tev patīk. Šoreiz – kafija ar šokolādi, klasisks un ļoti aromātisks salikums.

Sastāvdaļas:

  • 800 ml piena
  • 1,5 vaniļas pākstis
  • 160 g baltā cukura
  • 9 olu dzeltenumi
  • 2 ēd.k. šķīstošās kafijas
  • 100 g melnās šokolādes, smakos gabaliņos

Pagatavošana:

  1. Katliņā lej pienu. Pievieno vaniļas pāksti un liec uz mazas uguns sildīties. Visu laiku uzmani, jo, līdzko liekas, ka piens sāks burbuļot, tas no liesmas jāņem nost.
  2. Kamēr sildās piens, puto olu dzeltenumus ar cukuru, lai izveidojas nedaudz gaisīgāka masa. Tā ir laba, kad, paceļot putojamo slotiņu, no tās bļodā notekošā masa veido nelielas, vismaz 3 sekundes paliekošas līnijas.
  3. Olu dzeltenumiem lēnām lej klāt karsto pienu, visu laiku ar putojamo slotiņu olas aktīvi maisot. Ātrā maisīšana ir ļoti svarīga, lai olas nesarautos kunkuļos no strauji pievienotā karstuma.
  4. Kad viss piens iemaisīts, tad masu lej atpakaļ katlā. Katlu liec uz mazas liesmas un aktīvi ar koka karoti maisi, līdz mērce ieguvusi tādu konsistenci, ka, apgriežot koka karotes aizmugurējo daļu un pa to novelkot ar pirkstu, paliek ļoti skaidra un tīra līnija. Tas varētu prasīt aptuveni 7-10 minūtes, bet tomēr tas ir jājūt pašam, jo daudz kas atkarīgs no katla un plīts virsmas un liesmas veida (gāze uzkarst ātrāk nekā elektriskā virsma). Galvenais - visu laiku maisīt, lai olas nesarauj kunkuļos.
  5. Kad liekas, ka mērce ir gatava, tad to pārlej tīrā traukā un pievieno šokolādi kopā ar šķīstošo kafiju. Samaisi. Ļauj mirkli pastāvēt un atkal samaisi, jo šokolādei vajadzīgs laiks, lai tā izkustu. Uzliec traukam vāku un ieliec atkal aukstā ūdens peldē, lai pilnībā atdziest.
  6. Kad mērce auksta, liec to saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja norādījumiem (saldē apmēram 30 minūtes). Tad pārliec citā traukā ar vāku un to liec saldētavā uz vēl 1-2 h.
  7. Pasniedz vafeļu glāzītēs.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!