Foto: stock.xchng
Electrolux veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā 23% Latvijas iedzīvotāju traucē veļas mašīnas radītais troksnis. Tā portālu Delfi informē aptaujas veicēji. Servisa eksperti norāda, ka iemesls šim troksnim visbiežāk ir nevis pati ierīce, bet gan nepareiza tās uzstādīšana, nolīmeņošana un apģērba detaļu radītā skaņa.

"Neizņemti transportēšanas stiprinājumi, slikta nolīmeņošana, grīdas seguma specifika un līdzīgi faktori ir par iemeslu ne tikai veļas mašīnas neadekvātai trokšņošanai, bet pat "dancošanai" pa vannas istabu," stāsta Electrolux Latvia direktors Eduards Reneslācis. Electrolux servisa eksperti norāda, ka pašā veļas mašīnā trokšņa avoti parasti ir ūdens sūkņi, veļas mašīnas motors, veļas bundulis un pati veļa ar rāvējslēdzējiem un pogām, kas rada klaudzošu skaņu mazgāšanas laikā. Savukārt, veļas mašīnas troksni var pastiprināt izdilušas vai atskrūvējušās detaļas, nosprostojumi, kā arī nestabila grīda.

Saskaņā ar aptaujas datiem, katrs trešais aptaujātais veļas mašīnu lieto vakarā. "Vakari ir laiks, ko cilvēki pavada ar ģimeni kopīgās nodarbēs, vai arī cenšas atpūsties no dienas radītā noguruma. Diez vai rūcoša un klaboša veļas mašīna savā vai kaimiņa dzīvoklī ir tas, ko gribas saklausīt. Lai palīdzētu mājās nodrošināt mieru un klusumu, esam apkopojuši ieteikumus veļas mašīnas trokšņu novēršanai," stāsta Electrolux Latvia direktors Eduards Reneslācis.

Visbiežāk veļas mašīnas radīto troksni var samazināt, veicot dažas vienkāršas darbības:

  • Ja veļas mašīna ir tikko atvesta no veikala, pārbaudiet, vai no tās ir noņemti visi transportēšanas stiprinājumi. Gadījumos, ja nav noņemtas transportēšanai paredzētās skrūves, var ne tikai sabojāt pašu jauniegūto aparātu, bet arī grīdas segumu.
  • Nolīmeņojiet katru veļas mašīnas stūri tā, lai veļas mašīna stāvētu stabili un nemaz nešūpotos. Tas būtiski samazinās troksni, īpaši centrifūgas darbības laikā.
  • Izgrieziet apģērbu ar iekšpusi uz āru. Gadījumā, ja apģērbam ir rāvējslēdzēji, pogas un citas cieta materiāla detaļas, izgriežot apģērbu ar iekšpusi uz āru, šīs detaļas neklaudzēs pret veļas bunduļa sienām.
  • Sekojiet līdzi, lai apģērbs veļas mašīnā būtu izkārtots vienmērīgi. Dažkārt, īpaši ar lieliem un smagiem veļas gabaliem gadās, ka tas koncentrējas vairāk vienā bunduļa pusē, tādējādi radot papildus vibrāciju.
  • Novērtējiet grīdas segumu zem veļas mašīnas. Koka un lamināta grīdas segums mēdz ieliekties zem veļas mašīnas svara, tādēļ ierīci ir grūti nolīmeņot. Šādā gadījumā ir vērts zem veļas mašīnas novietot biezu finiera plātni.
  • Visām veļas mašīnām trokšņa gadījumā ieteicams uz kājiņām uzlikt speciālos paliktnīšus, kas samazinās troksni, absorbējot vibrācijas un nodrošinot ciešu saskari ar grīdu.

Jāatceras, ka trokšņu avoti un līmenis var nedaudz atšķirties augšielādes un priekšielādes veļas mašīnām. Tāpat troksnis pastiprinās līdz ar veļas mašīnas nolietojumu un gadiem, jo tajā ir dilstošas detaļas, tādēļ ieteicams reizi trijos gados uztaisīt maksas apkopi.

Ja pēc šo ieteikumu pārbaudīšanas un ievērošanas veļas mašīna vēl joprojām ir kaitinoši skaļa, vai arī tās radītais troksnis rada aizdomas par lieliem bojājumiem, vērts sazināties ar konkrētā veļas mašīnu ražotāja servisa centru, lai noskaidrotu iespējas veļas mašīnu apskatīt.

Aptauja tika veikta šī gada oktobrī. Interneta vidē tika aptaujāti 569 respondenti vecumā no 18-45 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!