Biežāk izmantotā stratēģija mājokļa siltināšanai ziemas laikā ir logu aizlīmēšana – to izmanto trešā daļa jeb 33% aptaujāto, noskaidrojies Snapshots aptaujā, kas veikta sadarbībā ar Labo Logu Aģentūru (LLA), portālu Delfi informē aptaujas veicēji.

Savukārt piektā daļa aptaujāto (21%) norādījuši, ka siltuma saglabāšanos mājoklī panāk ar kurināšanu, bet 11% - izmanto arī papildus elektriskos sildītājus. Mājokļa sienas no iekšpuses cenšas siltināt 14% Snapshots un LLA aptaujāto, bet vairāk nekā divas reizes retāk (6%) atzinuši, ka siltina ēkas sienas no ārpuses. Pie stiprākas kurināšanas (tostarp, izmantojot sildītājus), iestājoties aukstumam biežāk ķeras jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem, bet pie balkonu iestiklošanas un/vai ārdurvju nopakošanas ķeras vecākā paaudze.

Aptaujas atvērtajās atbildēs visbiežāk pieminētā siltuma saglabāšanas stratēģija ir logu nomaiņa. "Ja pirms vairākiem gadiem logus mainīja vairāk modes iespaidā, tad tagad logus maina ar konkrētu mērķi - taupīt naudu. Būtisks nosacījums, ja tiek plānota logu nomaiņa, noteikti jāpārskata arī telpu ventilācija.

Vecie, šķirbainie logi kalpojuši svaiga gaisa pieplūdei, bet jaunie logi ir hermētiskāki un nobloķē gaisa apmaiņu, tāpēc vai nu jāizvēlas logus ar jau iebūvētu ventilācijas sistēmu, jeb pašam regulāri telpas jāvēdina. Esam aprēķinājuši, ka nomainot logus, iespējams samazināt apkures izmaksas par aptuveni 40% plus dzīvot klusā un skaistā mājoklī," stāsta Labo Logu Aģentūras direktors Mārtiņš Mālnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!