Kādas piedevas vajadzētu sparģeļu ēdieniem? Kausētu sviestu vai arī holandiešu mērci (Sauce hollandaise), kas daudziem šķiet ļoti izsmalcināta. Gardo mērci gaiši dzeltenajā krāsā var arī nopirkt gatavu lielveikalā, taču gatavo mērci no īstā, mājās gatavotā varianta šķir gaismas gadi – izmēģiniet paši!

Četrām personām

Sastāvdaļas

  • 4 olas dzeltenumi (atdalīti no olbaltuma);
  • 250 g sviesta (istabas temperatūrā, nevis tieši no ledusskapja izņemta);
  • 3 ēd. k. sausā baltvīna vai ūdens;
  • 1 ēd.k. citronu sulas;
  • baltie pipari;
  • nedaudz sāls.

Padoms: Pašgatavoto holandiešu mērci var pagatavot arī vairākas stundas pirms ēšanas – to pasniedz remdenu vai arī aukstu pie svaigi vārītiem sparģeļiem. Attēlā: veikalos nopērkama holandiešu mērce.

Pagatavošana

Holandiešu mērces pagatavošana aizņem aptuveni 20 minūtes. Pagatavošanai nepieciešams elektriskais mikseris un katls. Katlam vajadzētu būt ar augstām malām, jo mērce sasilstot un kulšanas procesā ievērojami pieņemas apjomā. Vēl nepieciešams otrs katls, kurā ievietot pirmo katlu ūdens peldē.

  • Četrus olas dzeltenumus kopā ar baltvīnu vai ūdeni, citronu sulu, pipariem un sāli saputo ar mikseri, ieslēdzot to uz pilnu jaudu.
  • Tiklīdz masa ir saputota, katlu ievieto siltā ūdens peldē.
  • Ūdens katlu pakāpeniski uzkarsē, kamēr masa, nepārtraukti maisot, ir uzmanīgi uzkarsēta.
  • Tiklīdz masa ir kļuvusi remdena, nepārtraukti maisot, mazās devās pievieno sviesta gabaliņus. (Padoms: Sviestam vajadzētu būt mīkstam un sasilušam istabas temperatūrā. Sviesta gabaliņus var sagatavot iepriekš, sagriežot tos apmēram 0,5 cm biezumā.)
  • Pēdējos sviesta gabaliņus pievieno, kad ūdens ir uzvārījies, un turpina maisīt. (Uzmanību: Mērci nedrīkstētu vārīt, tai jābūt stīganai un ķermeņa temperatūrā, par ko var pārliecināties, pamēģinot ar pirkstu.)

Mērce ir gatava, kad tā piepeši kļūst bieza. Tad to vajadzētu uzreiz pārlikt mērces traukā. Gatavo mērci var uzglabāt siltu cepeškrāsnī vai arī pasniegt aukstu pie sparģeļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!