Kurš no mums nevēlētos ideālu kinozvaigznes smaidu ar sniegbalti mirdzošiem zobiem? Skaisti zobi visos laikos bijusi īsta likteņa dāvana. Par laimi, mūsdienās likteņa loma pa spēkam arī zobu klīnikām. Tagad daudziem vairs nepietiek ar vienkārši skaistiem, baltiem zobiem, un tos cenšas padarīt vēl izskatīgākus ar interesantiem un savdabīgiem rotājumiem, kas smaidu padara gluži neatvairāmu.
Lai lietotu zobu rotājumus, ar nevainojamiem zobiem vien nepietiks, jo ir ļoti rūpīgi jāievēro mutes higiēna. Tā kā zobu rotājumi atrodas augstāk par zoba virsmu, pie tiem labi pieķeras ēdiena daļiņas. Nepareizi vai nepietiekami tīrot zobus, daļiņas paliek uz izrotātā zoba un rodas laba augsne kariesa baktērijām.

Zobu rotāšanas mērķis nav tikai zobu rotāšana. No dārgmetāla izgatavotas figūriņas un dārgakmeņi palīdz novērst uzmanību no mūsu zobu mazajām nepilnībām, ko citādi var redzēt, runājoties vai smaidot, vai pat apslēpt tās.

Zelts un spoži akmentiņi

Zobu rotājumi ir dažādi. Mums visiem ir pazīstamas no zelta izgatavotas plānas figūriņas, kas ir apmēram 5 mm lielas. Tās pie zoba virsmas tiek pielīmētas, neveidojot zoba emaljā padziļinājumu. Plānās zelta lamināta figūriņas ir iespējams vairākkārt noņemt no zoba un uzlīmēt citam, neradot zobiem būtiskus bojājumus.

Citi visai lielu popularitāti iekarojuši rotājumi ir dažādi krāsaini akmentiņi. Pie zobiem līmē vai nu cirkonus, vai kristālstikla akmentiņus. Citviet pasaulē tie pazīstami ar nosaukumu skyces. Arī tie zobiem ir tikpat nekaitīgi kā zelta figūriņas.

Aizvien vairāk ir cilvēku, kas vēlas zobā ievietot dārgakmeni, piemēram, dimantu, rubīnu, smaragdu. Lai dārgakmeni izvēlētajā priekšzobā kārtīgi iestiprinātu, zobā jāizurbj padziļinājums, jo citādi sakodiena laikā dārgakmens vienkārši var atdalīties. Padziļinājums nodrošina labāku dārgakmens piestiprinājumu. Taču padziļinājuma urbšana veselā zobā ir neatgriezenisks bojājums, jo pēc dārgakmeņa izņemšanas vai pazušanas padziļinājums jāaizpilda ar plombes materiālu.

Skatoties mūzikas video, visi noteikti ir ievērojuši uz reperu zobiem prāvu, visu zobu aptverošu rotājumu. Šī tipa rotājuma nosaukums ir zoba uzmava. Uzmavas ap zobu nostiprina ar stīpiņu. Taču, pirms tādu iekārojat, vajadzētu pievērst uzmanību arī faktam, ka šo rotājumu nemitīga uzlikšana un noņemšana traumē smaganas un zoba emalju.

Zobu tetovējumi jeb miniatūrie attēli, ko vienkārši pielīmē pie zoba, noderēs, piemēram, dodoties uz stilīgu ballīti vai vienkārši uz kādu brīdi piepildot vēlmi atšķirties no citiem.

Lai kādus rotājumus saviem zobiem jūs arī izvēlētos, pats būtiskākais ir atcerēties, ka, to darot, ir svarīgi ievērot labu mutes higiēnu. Un no rotājumiem nevajadzētu baidīties – tie padara smaidu savdabīgu un neaizmirstamu.

Raksta autore: Jeļena Jurčenko, zobārste, zobārstniecības klīnika "Kolibri – A″.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!