Kādēļ mūsdienās manikīri vairs neiesaka lietot dzelzs vīles? Agrāk visi ar tām vīlēja nagus, un nebija nekādu problēmu. Taču padomājiet, ka agrāk nagi ikdienā tik daudz nesaskārās ar daudzveidīgiem tīrīšanas līdzekļiem, kuru sastāvā ir ķīmiskas vielas, kas padara nagus trauslus un bojātus.
Salīdzinājumā ar mūsdienu efektīvajiem tīrīšanas līdzekļiem, agrākos laikos pieejamā sadzīves ķīmija patiesībā nebija “ķīmija”. Mūsu mātēm bija pieejamas tikai vienkāršas veļas ziepes, saimniecības pasta “Skaidra” un veļas pulveris “Lotoss”, taču tik un tā daudzas sievietes (un ne tikai tās, kurām bija jutīga āda) mocījās ar alerģiskiem izsitumiem uz rokām. Kāds gan brīnums, ja mūsdienās šī problēma ir vēl aktuālāka! Ko darīt?

Saskarē ar tīrīšanas līdzekļiem, bojājas mūsu nagi, āda kļūst sausa, neveselīga un uz ādas parādās nepatīkami, niezoši, alerģiski izsitumi. Nepieciešams daudz laika un naudas, lai ādu izārstētu, tādēļ veicot mājas darbus (mazgāšanu un spodrināšanu), ir jāvelk vienreiz lietojamie polietilēna cimdi vai gumijas cimdi.

Tomēr vienmēr neizdosies pasargāt nagus no sadzīves ķīmijas, tādēļ manikīra meistare Ruta Vindule iesaka manikīram izmantot smalko, nagus saudzējošo dimanta nagu vīli, it īpaši, ja nagi ir trausli. Šādu vīlīti var iegādāties labākajos manikīra salonos.

Manikīra meistare Ruta Vindule brīdina: “Ja jums problēmas sagādā aplūzuši, trausli, jūtīgi nagi, un jūs tos nekopsiet, tad nekas labāks nebūs. Veicot mājas darbus, noteikti ir jāvelk cimdi. Ja jums nepatīk strādāt ar cimdiem, tad noteikti vajadzētu izmantot ārstnieciskās nagu lakas.

Kad jūs gatavojaties veikt mājas uzkopšanas darbus, iepriekš nolakojiet nagus ar caurspīdīgo, ārstniecisko nagu laku vai vismaz parasto nagu lakas stiprinātāju vienu kārtu uzlieciet, jo tad nags būs kaut cik pasargāts no ķīmijas ietekmes.”

Kādēļ nagi kļūst trausli? Pirmkārt, no ķīmijām un apkārtējās vides. Otrkārt, no organisma iekšķīgām problēmām, piemēram, ja ir problēmas ar kuņģi, taisno zarnu. Tas var atspoguļoties uz nagiem – nagi sāk dalīties, šķelties, lūzt.

Ja klients atnāk pie manikīra un saka “Man lūzt nagi, ko man darīt?”, manikīrei ir ļoti grūti ko ieteikt, jo tas atkarīgs no veselības stāvokļa un no saskares ar ķīmiskām vielām ikdienā. Šādā gadījumā ir jāpadzer vitamīni, pat ne speciālie nagu veselībai, bet elementārie – A vitamīns, zivju eļļa, A+E vitamīni kapsulās.

Tagad skaistumkopšanas un manikīra salonos piedāvā daudzus kosmētikas līdzekļus, kas domāti tieši nagu stiprināšanai, piemēram, ārstniecisko nagu laku, kas ir ar kalciju un E vitamīnu.

Problemātiskiem nagiem vēl tiek piedāvāts arī karotīna komplekss, tas ir tīrais karotīns, ko pilina zem naga katru vakaru pirms gulētiešanas. Karotīns veicina nagu augšanu.

Ja jums nav ne eļļas zīmulīša, ne karotīna, tad varat izmantot parasto saulespuķu vai olīvu eļļu, ko ar vates tamponu uzziež uz ienadžiem katru vakaru tieši pirms gulētiešanas (vispirms nomazgājot rokas). Pa dienu labāk lietot eļļas zīmuli, nevis eļļas tamponu, citādi eļļa atstās traipus uz papīriem un citur. Kādēļ eļļa nagiem ir labāka par krēmu? Krēms ir paredzēts ātrai iedarbībai, bet eļļa iesūcas lēni, tādēļ tā vairāk mīkstina ienadžus.

Piestrādājot katru vakaru pie nagu kopšanas ar vienkāršiem nagu kopšanas līdzekļiem, nebūs vajadzīgi speciāli kopšanas līdzekļi. Ir vajadzīgs elementārais: eļļiņa vai krēmiņš, ar ko atbīdīt ienadžus. Paiet mēnesis vai divi, kamēr nags pierod, ka ienadzi negriež ārā. Ja biezāk griezīsiet, jo tas ātrāk ataugs un rupjāks.

Ja nagi nav kopti, tie dalās un lobās, un ja tos krāso, tie izskatās briesmīgi. To var arī ielās redzēt, ka sievietēm ienadži ir atauguši līdz pus nagam un laka pa virsu pārklāta, tas izskatās ļoti neglīti. Labāk, lai nagi ir īsi apgriezti un labi kopti, nekā gari, ieplaisājuši un vēl ar nolupušu nagu laku. Var domāt, ka rokām nepievērš uzmanību, taču rokām patiesībā tiek pievērsta ļoti liela uzmanība.

Ko vēl vajadzētu ievērot: ja mēs strādājam dārzā vai veicam remontu, zem nagiem pakļūst netīrumi. Ko daudzi dara? Ņem kaut ko asu un baksta netīrumus ārā. Tas ir nepareizi. Tam ir domātas birstītes: samitrina birstīti ar ziepjūdeni un tādā veidā tīra nagus. Ar asiem priekšmetiem bakstot netīrumus no nagiem, pirmkārt, mēs savainojam naga guļu zem naga, un otrkārt, paši sev mainām naga formu, jo katru reizi mēs atstumjam naga guļu un mainām naga formu, kura paliek zigzagveidīga un vairs neatgūs normālu formu.

Visvienkāršākais līdzeklis, ar kuru var balināt nagus, ir citronu sula. Paņem citrona šķēli un patur uz nagiem kādu brīdi. Pēc tam paņem birstīti, kaut vai parasto zobu birstīti (vēlams mīksto), un rūpīgi izmazgā. Nagi kļūst tīri un nevajag bakstīt ne ar ko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!