Medus ir apbrīnojams, dabisks, bioloģiski aktīvs produkts, ko izmanto arī skaistumkopšanā. Bites to izstrādā no ziedošu augu nektāra. Lai savāktu simt gramu medus, bitēm jāaplido apmēram miljons ziedu, veicot attālumu, kas līdzvērtīgs Zemes ekvatoram. Pēc savām fiziskajām un ķīmiskajām īpašībām medus atšķiras no nektāra.
Zinātnieki ir pierādījuši, ka katra medus lāse satur vairāk nekā 70 dažādu cilvēka organismam svarīgu vielu, turklāt gandrīz tādās pašās attiecībās kā cilvēka asinīs. Dabiskajā medū ir daudz vitamīnu – В1, В2, В3, Н, K, С, Е, А, kā arī dzelzs, mangāns, varš, organiskās skābes un citas vajadzīgas vielas. Medus ārstnieciskās īpašības augstu vērtētas jau no neatminamiem laikiem. Savos darbos to minējuši Hipokrāts, Pitagors, Dēmokrits, Aristotelis. Arī tautas medicīnā medus jau no seniem laikiem izmantots, lai ārstētu dažādas centrālās nervu sistēmas, sirds un asinsvadu, plaušu, kuņģa un zarnu, kā arī daudzas citas slimības. Medus ir arī labi zināms līdzeklis pret organisma novecošanos.

Mūsdienu estētiskā medicīna un skaistumkopšanas industrija aktīvi izmanto medus un citu biškopības produktu brīnišķīgās īpašības. Zinātne un augstās tehnoloģijas ļauj radīt jaunus efektīvus līdzekļus, lai risinātu visdažādākās kosmētiskās problēmas.

Kosmetoloģijā biškopības produktus izmanto gan dabiskā veidā, gan kā sastāvdaļu kosmētikas līdzekļos.

Visizplatītākā medus procedūra ir masāža. Šī metode pie mums atnākusi no senās Tibetas. Tā attiecināma uz refleksoterapiju – proti, tā ir bišu medus ārstniecisko īpašību un masāžas apvienojums. Šo procedūru pielieto, lai aktivizētu limfātiskās sistēmas darbību un attīrītu ādu. Masāžu veic ar īpašu tehniku, tās pamatā ir presējošas kustības. Masāžas laikā caurspīdīgais medus pakāpeniski pārvēršas baltā valkanā masā, kuru pēc tam ir viegli notīrīt no ķermeņa. No fizioloģijas viedokļa notiek šāds process: medus atdod cilvēka organismam visus derīgos mikroelementus, vienlaikus izvadot no tā toksīnus. Atkarībā no tā, kā medus "uzvedas" masāžas laikā, pieredzējis masieris var noteikt, cik daudz šlakvielu ir uzkrājies pacienta organismā, un noteikt problemātiskās zonas.

Klientam medus masāža ir ļoti patīkama un komfortabla. Tiesa, atsevišķos gadījumos pirmajos seansos var būt arī sāpīgas sajūtas, taču tās rodas tādēļ, ka organismā uzkrājušos šlakvielu un toksīnu dēļ klients nespēj pilnībā atslābināt ķermeni.

Masāžu var papildināt arī ar ietīšanas procedūrām.

Medus masāžas ir piemērota ikvienam, izņemot tos, kuriem no šā produkta rodas alerģija. Taču, ja cilvēks nevar lietot medu iekšķīgi, tas nenozīmē, ka tādas pašas problēmas radīsies, to izmantojot ārēji. Katrs gadījums ir individuāls. Ja ir vēlēšanās izmēģināt medus procedūras, vajadzētu uzticēties savām sajūtām.

Medus paātrina apmaiņas procesus organismā un rada jūtamu lipolītisko efektu, tālab droši varam apgalvot, ka tas ir labs līdzeklis celulīta profilaksei.

Ļoti daudzi cilvēki medu pielieto pirts procedūrās. Taču jāņem vērā, ka tas ļoti paplašina asinsvadus. Tāpēc cilvēkiem, kuriem jau ir paplašināti, tuvu ādas virskārtai esoši asinsvadi, it īpaši sejas rajonā, pirtī medu izmantot nav ieteicams.

Lai attīrītu organismu, medu pielieto arī iekšķīgi. To lieto ne tikai tīrā veidā, bet arī ar dažādām piedevām. Piemēram, ar ābolu etiķi (doktora Džārvisa medote) vai ķiplokiem. Taču tā ir atsevišķa tēma.

Ir izstrādāti konkrēti ieteikumi sarežģītu ārstniecisku problēmu risināšanai (piemēram, varikozo vēnu u.c. gadījumos).

Ārstniecībā izmanto ne tikai medu, bet arī ziedputekšņus. Arī tie ir biškopības produkts. Ziedputekšņi satur rutīnu – flavonoīdu, kas veicina kapilāru sieniņu nostiprināšanos, regulē to caurlaidīgumu. Aptiekās var iegādāties gatavu vitamīnu preparātu – askorutīnu. Taču nebūt ne visi cilvēki vēlas izmantot medikamentus. Šai gadījumā var ieteikt lietot ziedputekšņus kā uztura bagātinātāju. Taču tas ir ļoti koncentrēts produkts, kuru drīkst pielietot tikai kursu veidā.

Kosmetoloģijā izmanto arī bišu vasku. Ar tā palīdzību veic karstās ietīšanas procedūras. Turklāt – ne tikai estētisku mērķu labad, bet arī ķermeņa sildīšanai medicīnisku iemeslu dēļ. Vaska darbības princips ir analogs ietīšanai ar parafīnu. Vasku sasilda un klāj uz ķermeņa. Pēc tam klientu ietin. Procedūra ilgst aptuveni pusstundu. Šai gadījumā ārstniecisko efektu sasniedz gan ar bišu vaska ķīmiskā sastāva, gan siltuma iedarbības palīdzību. Zem vaska apvalka veidojas siltumnīcas efekts, kas spēcīgi aktivizē vielmaiņu un atvieglo lipolīzes – tauku sadalīšanas – procesu. Tāpēc šādas procedūras ieteicamas cīņai ar lieko svaru, celulītu, kā arī tonusa paaugstināšanai un ādas elastības veicināšanai. Reāls rezultāts problemātiskajos gurnu rajonos jūtams pat bez papildu masāžām.

Šādas siltuma procedūras nedrīkst veikt pacientiem, kuriem ir paplašinātas vēnas. Tiesa, arī šajos gadījumos vasku var izmantot, taču lokāli. Tāpat no šīm procedūrām vajadzētu atturēties grūtniecības laikā, ja ir ginekoloģiskas problēmas, sirds asinsvadu slimību un tromboflebīta gadījumos. Ar vasku veic aplikācijas arī mugurai. Svarīgi atcerēties, ka procedūras ar bišu vasku var atļauties pat tie cilvēki, kuriem ir alerģija no medus.

Fitosveķus, kam pamatā ir medus, izmanto bioepilācijai. Efektivitātes paaugstināšanai tajos ievada papildu ingredientus, piemēram, valriekstu ekstraktu, citronu sulu utt. Pēc izskata šādi sveķi atgādina vasku, bet pēc smaržas – medu. Medus fitosveķi ūdenī šķīst, tāpēc pēc procedūras ādu ir viegli attīrīt. Šie sveķi iekļūst matu saknēs, tos neaplaužot. Tie praktiski nekairina maigu ādu. Savukārt valriekstu ekstrakta piedeva labvēlīgi ietekmē matu augšanu. Turklāt medus ir dabisks antiseptiķis. Visas šīs īpašības ļauj izmantot medus fitosveķus ļoti delikātai depilācijai padušu, sejas un bikini zonās. Uz ādas to uzklāj aukstā veidā, un pēc tam veic parasto depilāciju.

Patiesībā fitosveķi nav mūsdienu kosmetologu izgudrojums. No seniem laikiem tos izmantoja Austrumu zemju harēmos. Tāpēc drīzāk varam teikt, ka tas ir labi aizmirsts vecais, ko izmantojam, pielietojot mūsdienu zināšanas un tehnoloģijas.

Kā ekstraktu, ko pievieno kosmētikas līdzekļiem, izmanto arī bišu māšu peru pienu. Tā noslēpumaina viela, ko darba bites izstrādā bišu māšu barošanai. No bišu māšu pieniņa izgatavo apilaku, ko izmanto gan medicīnā, gan parfimērijā. To var lietot arī kā pārtikas piedevu ēstgribas uzlabošanai. Īpaši šis preparāts ieteicams sausas un bojātas sejas ādas kopšanai, jo tam piemīt izteiktas reģenerējošas īpašības. Apilakam ir specifiska salkana smarža, ko allaž pazīstam kosmētikas līdzekļos. Bišu māšu piens ir koncentrēts un ļoti efektīvs produkts, kam piemīt ļoti spēcīga iedarbība.

Medus ekstraktus diezgan bieži pievieno kosmētikas līdzekļiem, kas paredzēti matu kopšanai.

Kosmētikā izmanto arī koncentrētu propolisa ekstraktu eļļas vai spirta uzlējuma veidā. Propoliss tīrā veidā ir lipīga sveķaina viela, ko bites izstrādā stropu sieniņu un spraugu aizdrīvēšanai. Tam piemīt spēcīga antibakteriāla un anestezējoša iedarbība. Tāpēc kosmetoloģijā propolisa ekstraktu izmanto sejas mehāniskās tīrīšanas procesā, dezinfekcijai, mikroskopisku traumu dziedēšanai, kā arī saules staru iedarbībā bojātas ādas atveseļošanai. Propoliss ļoti labi palīdz aknes ārstēšanas beigu posmā, kad nepieciešams paātrināt ādas dzīšanas un reģenerācijas procesu.

Medicīnā izmanto arī bišu indi. Visas mugurkaula, locītavu, radikulīta, osteohondrozes problēmas iespējams risināt ar šā produkta palīdzību. Bišu inde rada lielisku sildošu un anestezējošu efektu.

Ir arī eksotiskas ārstniecības metodes, kurās izmanto bišu dzēlienus, taču tām nav nekādas saistības ar kosmetoloģiju un SPA tehnoloģijām.

Rezumējot jāteic, ka visus biškopības produktus izmanto gan medicīniskā nolūkā, gan kā homeopātiskus preparātus, gan kā līdzekli ķermeņa un sejas kopšanai.

Konsultēja Baltijas SPA asociācijas prezidente Svetlana Šabaļina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!