Ikvienai no mums kaut reizi ir nācies izbaudīt gan ādas apsārtumu, niezi, gan tūsku vai pat ādas lobīšanos, kas rada nevajadzīgu diskomforta sajūtu un bojā omu. Šādi izpaužas ādas jutīgums. Tas ir veids, kā tā reaģē uz apkārtējās vides faktoriem un signalizē mums par to nelabvēlīgo ietekmi.
Kā rāda Latvijas Dermatologu apvienības (LTA) šā gada veiktais pētījums, lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju (62%) ir jutīga āda.

Kā cīnīties ar nelabvēlīgiem kairinājumiem, lai to radītais diskomforts nepārvērstos par ikdienu un neradītu nopietnas ādas slimības!?

Izplatītākie ādas kairinātāji ir klimatiskie apstākļi – sals, vējš, saule, krasas temperatūras maiņas, dažādi mazgāšanas līdzekļi – ūdens, ziepes, veļas līdzekļi – un arī kosmētika. Tāpat liela loma mūsu ādas skaistuma un veselības uzturēšanā ir dzīvesveidam. Bezmiegs, pārslodze, neveselīgi ēšanas paradumi, tas viss kaitē mūsu ādai, padarot to pastiprināti jutīgu un daudz uzņēmīgāku pret apkārtējās vides kairinājumiem.

Stresa un steigas pārņemtajā ikdienā bieži vien ignorējam tās raidītos "signālus". Novērojam, ka pēc tā vai cita sadzīvē lietojamā tīrīšanas līdzekļa roku āda ir kļuvusi viegli iesārta, bet nepievēršam tam uzmanību un turpinām to lietot. Šāds brīdinājums liecina, ka āda ir jutīga, tādēļ vajadzētu izvēlēties mazāk agresīvu līdzekli, kas ir ne tikai efektīvs, bet arī ādai nekaitīgs. Iedzīvotāji pret šādiem brīdinājumiem izturas vieglprātīgi un tos ignorē. Pēc LTA veiktā pētījuma, tikai 13% aptaujāto mājsaimnieču lieto jutīgai ādai paredzētus veļas mazgājamos līdzekļus, kaut gan tai pašā laikā 75% aptaujāto uz jautājumu, vai pēdējā mēneša laikā sev vai citam jūsu ģimenes loceklim ir novērotas ādas problēmas, atbild apstiprinoši.

Šāda nevērīga attieksme var izraisīt ādas slimības. Izplatītākais ir dermatīts – ādas iekaisums, kas rodas ķīmisku, fizisku vai augu valsts ietekmē. Tā pazīmes ir apsārtums, tūska, izsitumi, ādas lobīšanās u.c. Lai izvairītos no iekaisuma, vispirms pēc pirmo pazīmju rašanās vajadzētu noskaidrot kairinātāju (ķīmiskas vielas, kosmētika, pārtika u.c.) un pārtraukt to lietošanu, kā arī noteikti konsultēties ar dermatologu vai alergologu, lai šī problēma nekļūtu hroniska. Un izvēlēties pareizu, savas ādas tipam piemērotu kopšanu.

Kas der vienam, citam var kaitēt

Bieži vien ādas problēmas rada nepareizas kosmētikas izvēle. Kamēr citi var lietot plaša patēriņa produktus, dažiem jāmeklē īpaši jutīgai ādai paredzēti līdzekļi. Der ielāgot, "jutīga āda" nav ādas tips, kā bieži definē, bet gan tās īpatnība, kā tā reaģē uz ārējās vides kairinājumiem. Jutīgas ādas problēma var rasties jebkuram tās tipam. Tādēļ sākotnēji vajadzētu noteikt savas ādas tipu, lai ar pareizu tās kopšanu izvairītos no problēmām.

Kā zināms, ir četri ādas tipi – normāla, taukaina, sausa un jaukta tipa (kombinēta) āda. Bez galvenajiem pamatposmiem tās kopšanā – tīrīšanas, mitrināšanas, barošanas un aizsardzības – katram ādas tipam ir nepieciešama sava specifiska pieeja. Kosmētikas līdzeklis, kas derēs sausai ādai, nederēs taukainai un otrādi.

Katram ādas tipam atbilstīgu kopšanu

Sausu ādu visbiežāk novēro uz ceļgaliem, elkoņiem un apakšdelmiem. Šā tipa āda ir īpaši jutīga pret iekaisumiem, tāpēc prasa ļoti uzmanīgu un prasmīgu kopšanu. Ādu sausina smēķēšana, stress un nepietiekams šķidruma daudzums. Dažkārt sausas ādas stāvokli var uzlabot, dienas laikā izdzerot pietiekamu daudzumu šķidruma. Tā jātīra ar maigiem līdzekļiem, jālieto mitrinoši, barojoši krēmi ar sabalansētu taukvielu un mitrinošu komponentu saturu.

Nekādā gadījumā sausu ādu nedrīkst kopt ar ziepēm, tās padara to vēl sausāku. Kā arī dušoties nevajadzētu pārāk ilgi un tikai vidējā ūdens temperatūrā, jo ūdens noskalo no ādas dabisko tauku slāni. Ziemā šādu ādu vislabāk pasargās barojošs krēms, savukārt vasarā, lai izvairītos no saules staru uzbāzīgās ietekmes, ieteicams lietot krēmus ar UV filtru.

Ja parādījusies nieze, tad to visefektīvāk novērsīs izsmidzinoši losjoni, kas satur polidokanolu. Bet, ja sāk veidoties liela apjoma ādas zvīņošanās un sārti plankumi, noteikti jāvēršas pie dermatologa, jo, iespējams, problēma ir daudz nopietnāka, nekā sākotnēji varētu šķist. Tad nepieciešami medikamenti, kurus var izrakstīt tikai ārsts.

Kā cīnīties ar spīdīgu, piņņainu ādu

Arī taukaina tipa ādai ir tendence iekaist, veidojot pūtītes un pūžņus, tāpēc īpaša uzmanība ir jāvelta tās tīrīšanai ikdienā. Jālieto speciāli līdzekļi poru dziļai tīrīšanai un piņņu un pūtīšu novēršanai, tam ieteicami maigi, mitrinošas iedarbības krēmi un želejas. Ja ir tendence uz piņņu veidošanos, vēlams vismaz reizi divās nedēļās ādas tīrīšanu uzticēt kvalificētam kosmetologam.

Saule, centrālās apkures gaiss u.c. arī taukainai ādai atņem mitrumu, tāpēc tās kopšanā jālieto viegli fluīdu vai gēli, kas netauko ādu un satur attīrošas vielas, piemēram, pienskābi, retinaldehīdu vai lipohidroksilskābi. It sevišķi jaunām taukainas ādas īpašniecēm problēmas sagādā izsitumi un pinnes, kas metas visnepiemērotākajā brīdī un vietās. Vispirms vajadzētu pārliecināties, ka izvēlētie kosmētikas līdzekļi ir piemēroti taukainai ādai.

Dermatologi norāda, ka daudzi aknes pacienti paši pasliktina ādas izskatu, lietojot tai nepiemērotus krēmus. Izsitumi mazināsies, ja naktī tiem uzklās nomierinošu gēlu, kas satur cinku. Ilgākā laika periodā taukainu, ar izsitumiem klātu ādu var normalizēt ar pīlingu. Arī sauļošanās krēmus jāizvēlas pēc iespējas netaukainus.

Cita būtiskākā kļūda, ko pieļauj, ir mēģinājumi pašam likvidēt izsitumus, tādējādi ādu sakairinot vēl vairāk, kā arī radot rētas. Šādos gadījumos labāk ir doties pie dermatologa, kurš izrakstīs krēmus ar retinoīdiem, kas mazina taukvielu izdalīšanos, kā arī ādas tīrīšanu uzticēt kosmetologam.

Sarežģītais tips – kombinēta āda

Arī kombinēta (jaukta) tipa ādai ir nepieciešama sava pieeja un pareiza kopšana. Šāda āda atšķiras ar to, ka vietām ir sausa, vietām taukaina, pareiza tās kopšana palīdzēs tikt galā ar šo problēmu. Lai katrai sejas daļai nevajadzētu savu kopšanas līdzekli, jaukta tipa ādas īpašniecēm jāizvēlas tādi produkti, kas der gan sausai, gan taukainai ādai. Piemēram, ikdienā ādas tīrīšanai lietot ar pH neitrālu attīrošu losjonu. Tāpat arī citas ķermeņa daļas vajadzētu kopt ar atbilstošiem kosmētikas līdzekļiem, izvēloties pēc iespējas maigākus produktus. Taukainai ādas daļai šad un tad izmantot ķermeņa pīlingu, savukārt sausu ieziest ar mitrinošu krēmu.

Gadījumos, kad novērojamas krasas atšķirības – sejas āda vietām ir sausa, savilkta vai plaisā, savukārt vietām taukaini spīd un ir piņņaina –, nepieciešams biežāk apmeklēt kosmetologu, lai veiktu sejas tīrīšanu un nepieļautu situācijas pasliktināšanos deguna, pieres un zoda daļā. Šīm zonām laiku pa laikam jāpielieto pīlings, lai atvērtos nosprostotās poras. Pēc tam T-zonai klāj tikai speciāli taukainai ādai paredzētus losjonus vai krēmus. Savukārt vaigiem un kaklam jāizmanto losjoni, kas domāti sausa tipa ādai.

Arī normāla tipa āda niķojas

Lai gan pirmajā mirklī varētu šķist, ka normāla tipa āda nesagādā problēmas, tā nebūt nav, arī tā mēdz "niķoties" un radīt raizes. Piemēram, aukstajos ziemas mēnešos tā kļūst nedaudz sausāka, savukārt karstā un mitrā laikā taukaina. Ar gadiem var kļūt izteikti sausa.

Normālas ādas kopšanai jāizmanto ziepes nesaturoši tīrīšanas līdzekļi, lai neveidotos atsevišķas sausas ādas vietas, kā arī jāizvairās no viegli mitrinošu krēmu lietošanas. Normāla tipa ādas kopšana vairāk ir tendēta uz tās labā stāvokļa saglabāšanu.

Jutīga āda nav ādas tips

Jebkura ādas tipa īpašnieci var piemeklēt tās jutīgums, tas ir individuāli un atkarīgs no dažādiem blakusfaktoriem – iedzimtības, dzīvesveida, vecuma, veselības stāvokļa u.c. Jutīgu ādu var pazīt pēc tās reakcijas uz ārējiem kairinātājiem, piemēram, pēc kāda krēma, losjona lietošanas tā svilst, sūrst vai parādās izsitumi. Tādā gadījumā ļoti rūpīgi jāizvēlas kosmētikas līdzekļi, kas būtu piemēroti ādai un to nekairinātu.

Noteikti jāizvairās no salicilskābes un retinola, kā arī nelietot produktus, kas satur aromātvielas. Ja novēro apsārtumu, izsitumus, noteikti jāpārtrauc lietot produktus, kas varētu būt iespējamie ādas kairinātāji. Apsārtumu un nepatīkamo svilšanas sajūtu mazinās losjons ar pantenolu, bet gadījumā, ja apsārtums nemazinās, jādodas pie dermatologa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!