Celulīts izraisa pārmaiņas vispirms tauku šūnās, tad tās aptverošajā starpšūnu vielā un visbeidzot visā zemādas audu slānī. Tātad vispirms kādā brīdī tiek izjaukts tauku šūnu fizioloģiskais līdzsvars.
Šo šūnu vielmaiņas norisē izšķir divus paralēli notiekošus un ideālā gadījumā līdzsvarā esošus procesus: lipoģenēzi jeb gremošanas traktā uzsūkušos lipīdu pārveidošanos rezerves taukos un līpolīzi jeb tauku šūnās esošo triglicerīnu sašķelšanos glicerolā un brīvajās taukskābēs, kas nodrošina organisma dzīvības procesus.

Celulīta gadījumā netiek aktivizēti taukus šķeļošie enzīmi - lipāzi, un lipolīze praktiski nenotiek. Tādēļ organismā tauki tikai uzkrājas, bet to izmantošana praktiski nenotiek, toties īpaši aktīvs kļūst enzīms - fosfodiesterāzs, kas ietekmē triglicerīnu saglabājamību un bremzē jau tā minimālo lipolīzi. Tauku šūnas sāk veidot mezglus - sākumā, salīpot no 30 līdz 100 šūnām, veidojas mikronoduļi (nodulus - latīņu vai. mezgls), vēlāk, salīpot vairākiem simtiem tauku šūnu, veidojas makronoduļi.

Šo veidojumu dēļ zemādas audi sablīvējas grupās, kas pamazām kļūst redzami arī ārēji. Šo audu grupu starpā iespiestie kapilāri izskatās kā smilšu pulkstenis. Tā kā to caurlaidība ir nosprostota, asins plazma lielā spiediena dēļ caur plāno kapilāra sieniņu, ko veido viena plakanu šūnu kārta - endotēlijs, difundē (iespiežas) apkārtējā starpšūnu telpā.

Kapilāros vairs nenotiek asins atplūde, tādēļ uzkrājas šūnu dzīvības procesu atkritumvielas, kas citādi būtu ar asinīm izvadītas ārā. Šūnas, kuru dzīvības procesi jau tā ir traucēti, saņem aizvien mazāk skābekļa un citu barības vielu.

Taukaudi izmirkst un tajos notiekošo ķīmisko pārmaiņu dēļ kļūst blīvi un cieti - rodas audu skleroze. Tauku krājumus no šādām vietām pat nepieciešamības gadījumā organisms vairs nevar izmantot (traucēta lipolīze, kapilāru disfunkcija utt.).

Celulīta ārējās izpausmes

  • Veidojas tikai noteiktās vietās.
  • Audi šajās vietās ir grubuļaini, āda sausa un ļengana.
  • Āda ir zilganpelēka un vēsa (jo asinsrite ir palēnināta).
  • Piespiežot var sajust sāpes, jo makronoduļi spiež uz jušanas nerviem.
  • Celulīta stadijas

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!