Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā sanācis dažādos izdevumos uzdurties uz visai neparastiem "pareizās ēšanas" padomiem, ka var tikai pabrīnīties, ko visu cilvēku neizdomā un cik ekstrēmām lietām ir gatavi pakļaut savu nabaga ķermeni.

Tagad tā modernā svaigēšana (raw food) - ēd tikai svaigus un neapstrādātus, t.i. jēlus produktus. Palasījos aprakstus, pat bail palika. Es kaut kā iedomājos par riskiem, kas saistīti ar jēlas gaļas, zivju un olu lietošanu uzturā, t.i. dažādu parazītu un salmonelozes noķeršanu, bet izrādās virkne ēdamo augu termiski neapstrādātā formā arī var būt indīgi. Vislielākais pārsteigums man bija par to, ka diedzēti griķi, ja tos daudz ēd, gaišādainiem cilvēkiem izraisa pastiprinātu ādas jūtību pret gaismu un citas ādas problēmas. Un vēl, ka termiski neapstrādāti zirņi satur vielu, kas darbojas kā neirotoksīns un var izraisīt muskuļu paralīzi, parasti apakšējās ekstremitātēs.

Vikipēdijā tur vispār briesmu lietas par to svaigēšanu sarakstītas, tai skaitā būtisks pārtikas saindēšanās risks, olbaltumvielu, kalcija un citu svarīgu mikroelementu iztrūkums, tostarp vitāli svarīgā B12 vitamīna trūkums. No svaigēdājām sievietēm vecumā līdz 45 gadiem 30% vairs nebija mēnešreižu, ko gan paši svaigēdāji kaut kādā savā vietnē, apstrīdot medicīniska pētījuma rezultātus, skaidro ar to, ka visa pasaule domā nepareizi, uzskatot, ka menstruācijas ir saistītas ar asins izdalīšanos. Attiecīgās vietnes (http://www.rawfoodexplained.com/reproductive-problems/ballerina-syndrome-or-medical-ingnorance.html) autori domā, ka normāli ir tad, ja asiņošanas nav.

Pēdējā "Santā" arī viens vietējais gastroenerologs šausminājās par šo māniju, svaigēdājus-vegānus nosaucot par pašnāvniekiem. Ar "Santu" arī viens svaigēdājs, kurš to izturējis divus mēnešus, dalās savos piedzīvojumos - "kuņģa sāpes bija tikai pirmajās trijās svaigēšanas dienās, diareja", "bet es atradu mentoru - cilvēku, kurš ar mani sāka svaigēšanu: lai kāja nepaslīd, kad ģimene cenšas atgriezt pie saprāta". Interesanti arī, kā jaunais cilvēks pēc diviem mēnešiem tomēr nav izturējis un "kopā ar mentoru aizgājām un veikalu un pārtraucām svaigēšanu. Sapirkāmies kūciņas, vinegretu.... Un vairs nevarēju sevi kontrolēt, viss plīsa". "Es atgriezīšos pie svaigēšanas, kad atkal sakopošu spēkus un apņēmību".

Man tas izklausās līdzīgi kā situācijās, kad kāds ir kādā trakā sektā iesaistījies. Vispār pabaisi.

Tad vēl "Klubā" bija vienā numurā kāda kultūrista tipa vīrieša "labākajos gados" ieteiktā "organisma attīrīšanas procedūra" - jāizdzer uz līdzenas vietas 10 litri ūdens, tā laikā mazliet pavingrojot noteiktus vingrojumus un galu galā tu dabū grandiozu caureju un attīri savu organismu. Un jūties kā no jauna piedzimis. Vienīgā problēma, par ko attiecīgais tēvocis nav padomājis, ka līdz ar grandiozu caureju cilvēks parasti atvadās arī no visām labajām zarnu baktērijām un arī organisma mikroelementiem, kas mums, maigi izsakoties, ir ļoti noderīgi.

Jocīgi, ka cilvēki tievēšanai vai kaut kādam it kā veselīgumam ir gatavi uz neticami ekstrēmiem pasākumiem, kam, manuprāt, vajag diezgan pamatīgu gribasspēku un kas, manuprāt, nereti rada arī zināmas ciešanas. Tiek izgudroti visvisādi brīnumi, cits par citu ekstrēmāks un fantastiskāks. Taču veselīga dzīvesveida pamatā ir pavisam vienkāršas un visiem zināmas patiesības - mērenība ēšanā, lietojot daudzveidīgu uzturu, un regulāras fiziskas aktivitātes trīs reizes nedēļā pa 45 minūtēm, tā lai iesvīstu. Un viss. Taču tas, redz, ir baigi grūti. Vieglāk ir audzēt kviešu asnus un taisīt no tiem sulu (es, protams, ticu, ka tā pati par sevi noteikti ir ļoti veselīga, bet nu ne jau, lai pārtiktu tikai no tās), mocīties ar kuņģa sāpēm un izraisīt sev caureju. Jocīgi mēs tomēr ļautiņi esam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!