Foto: stock.xchng
Kurš jaunietis gan nevēlas izskatīties labi, it sevišķi tad, kad šķiet, ka varētu "doties dzīvē"! Un nav brīnums, ka uz sejas, muguras vai krūšu daļas parādījušās pinnes var radīt ne tikai nepatīkamas sajūtas, bet arī pamatīgi sabojāt noskaņojumu. Tad rodas jautājums - kā ar to cīnīties un kam lūgt padomu?

Jaunas vēsmas ādai un dvēselei!
Pārtapšanas procesā no bērna par pieaugušu cilvēku notiek daudz neparastas pārmaiņas uzvedībā, sajūtās un organismā kopumā. Arī āda reaģē uz šīm izmaiņām- īpaši sejas un ķermeņa augšdaļas rajonā. Pubertātes vecumā 13- 18 gadiem to veidošanās nav saistīta ar " netīrām asinīm", " sliktu pašsajūtu", " netīrību", vai nepareizu uzturu, kā to uzskatīja agrāk. Kaut arī pavasarī, kad poras pēc " ziemas miega" ir vairāk nosprostojušās vēlams veikt ādas tīrīšanu, pinnes nekalpo par pierādījumu tam, ka regulāri neattīri ādu.

Ādas stāvokli neiespaido tas, vai katru rītu un vakaru to rūpīgi notīri ar pieniņu un tonizē ar losjonu vai toniku. Tikpat labi var izlīdzēties tikai ar tīru ūdeni (ja nelieto ūdensnoturīgo tušu un tonālo krēmu). Dažkārt pat pārmērīgas ādas attīrīšanas rezultātā tās stāvoklis var pasliktināsies (it sevišķi, ja lieto ziepes). Protams, lai āda izskatītos veselīga, par to ir jārūpējas, taču svarīgāk ir izvēlēties atbilstošus ādas kopšanas līdzekļus, ko vislabāk ieteiks speciālists. Tas palīdzēs pat ietaupīt līdzekļus, neizšķiežot naudu nevajadzīgās lietās.

Un atkal pumpa!
Pumpu parādīšanos var stimulēt arī ciešs, raupjš apģērbs, tā aizdare, rotaslietas, kas saskarē ar ādu veicina svīšanu un kairinājumu. Sevišķi jāuzmanās vasarā, karstos un mitros apstākļos, kad pārāk ciešs vai sintētisks apģērbs var apgrūtināt gaisa cirkulāciju un veicināt pinņu izplatīšanos.

Pie pasakām pieder arī speciālā " pretpiņņu diēta". Drīzāk pumpu veidošanos var veicināt vienveidīgs ēdiens, tieksme pārēsties un našķoties, īpaši ar šokolādi. Vajadzētu atturēties no gāzētiem un saldiem dzērieniem, piemēram, Coca Colas. Nemoki sevi, izmēģinot dažādas nezināmas metodes!

Protams, arī jebkura stresa situācija (nesaskaņas savstarpējās attiecībās, eksāmeni utt.) var veicināt hormonālas pārmaiņas organismā, kas savukārt provocēt- tauku dziedzera sekrēta pārprodukciju un pūtīšu veidošanos.

Āda ir jutīga!
Pinnes neveidojas tādēļ, ka āda ir pastiprināti taukaina, jo taukviela kopā ar sviedriem uz ādas veido plēvīti, kas patiesībā pasargā no nelabvēlīgās ārējās vides iedarbības un pārmērīga šķidruma zuduma. Taču, ja veidojas strutaini matu maisiņi un tauku dziedzeru iekaisums, tas liecina, ka folikuls neļauj taukvielām izkļūst ārā- dziedzeri tiek nosprostoti, tiem pārragojoties. Tauku dziedzeris piepildās ar taukiem, atmirušām raga šūnām un salīp kopā, veidojot korķi, kas parādās pinnes jeb komedona (melna punktiņa) veidā. Kad matu maisiņš vairs nespēj saturēt nosprostojumu, tas pārplīst un saturs nokļūst ādā. Šī taukainā masa kļūst par labvēlīgu augsni baktērijām, kas vienmēr atrodas uz ādas virsmas. Baktērijas sašķeļ taukus, līdz veidojas iekaisums.

Smaids ir labākā kosmētika!
Bieži vien vislielāko ļaunumu nodara pārāk enerģiska un nepārdomāta rīcība, sastopoties ar kārtējo pumpu... Pirmkārt, var veidoties iekaisums, otrkārt- bieži vien pēc izspiešanas paliek vairāk vai mazāk izteikta rēta. Labāk piņņu izspiešanu uztici speciālistam, piemēram, kosmetologam.

No medicīniskā viedokļa ir pilnīgi nepieļaujami pinnes maskēt zem pēderkrēmiem, jo tie kavē atveseļošanos un pastiprina pumpu veidošanos. Spilgta dekoratīvā kosmētika un pūderis nav labākie sabiedrotie! Ja tomēr vēlies mazliet uzlabot ādas izskatu, izvēlies maskējošos līdzekļus ar antibakteriālu iedarbību. Ja Tev ir piņņaina seja, vari akcentēt uzacis, lūpas un uzkrāsot skropstas, bet nelieto vaigu sārtumu un acu ēnas, jo tās pastiprināti pievērsīs uzmanību sejai un veidos kontrastu, uz kura pamata izcelsies pinnes. Labāk uzsmaidi sev un citiem, jo smaids ir vislielākais bieds pumpām!

Viss ir vienkāršāk nekā tu domā!
Tomēr pret savu piņņu problēmu nevajadzētu izturēties nevērīgi. Labāk dodies pie dermatologa, piemēram, skaistuma klīnikā 4. Dimensija, Jeruzalemes ielā 1, Rīgā, tālr. 67016721), lai cik vien iespējams savu izskatu uzlabotu. Līdz maijam dermatologa konsultācijām jauniešiem šajā skaistuma klīnikā ir arī 50 % atlaide. Ja pinnes noklāj visu seju un veido iekaisumu, noteikti jāvēršas pie speciālista. Pinnes pastiprināti var veidoties, ja nepareizi funkcionē tauku dziedzeri un ādas aizsargslānis ir bojāts. "Nevajadzīgās" baktērijas caur matu folikuliem iekļūst ādā, tauku dziedzerī un izraisa strutu pumpas.

Lai mazinātu iekaisumu, dažkārt ir nepieciešami arī iekšķīgi lietojami medikamenti, par kuru lietošanu izšķiras ārsts. Dažādas kosmetoloģiskās procedūras arī var veicināt ātrāku ādas atveseļošanos un stabilizēt iekaisumu procesus ādā. Labvēlīga ir ādas attīrīšana kosmētiskajos kabinetos, izmantojot dažādus pīlingus, augļskābes, vakuumtīrīšanu. Labvēlīga iedarbība būs arī kvarca procedūrām, UV apstarošanai. Pēdējā laikā pieejama un efektīva ir piņņu ārstēšana ar lāzera palīdzību.

Kurš smejas pēdējais, smejas visgardāk!
Katrs grib atgriezties savā iepriekšējā - veselajā ādā! Nereāli gaidīt, ka pinnes pazudīs jau dažu dienu laikā- kā tas mēdz būt iesnu gadījumā. Nepieciešams nedaudz pacietības un pēc pirmās neveiksmes nevajadzētu "mest plinti krūmos". Tie, kuri konsekventi un rūpīgi ievēro svarīgākos ārstēšanas principus un tam klāt vēl saņem dažus personīgus ārsta padomus, agrāk vai vēlāk gūst redzamus rezultātus.

Ko vari darīt Tu pats?

  • Atrodoties ārpus mājas - darbavietā, pludmalē, ceļojumā, ļoti labi noderēs vienreizlietojamās mitrās salvetes. Tās plašā izvēlē var iegādāties aptiekās vai veikalos. Salvetes var izmantot gan sejas, gan muguras un dekoltē zonas ādas attīrīšanai1 - 2 reizes dienā.
  • Lai mazinātu tumšo punktu - komedonu veidošanos ādā un poru nosprostošanos, nepieciešams lietot speciālās ziepes, kuras nesatur sārmus. Nekādā gadījumā ādu nedrīkst attīrīt, lietojot spirtu saturošus līdzekļus. Tie domāti tikai lietošanai punktveida- tieši uz pinnēm. Regulāri var lietot dažādus losjonus, kuri satur pantenolu, kumelīšu, alvejas, tējas koka ekstraktu. Tie palīdzēs attīrīt ādu no ikdienas netīrumiem, noņems taukaino spīdumu, attīrīs poras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!