Jautājums: Nākamgad vēlētos tikt pie bērniņa, taču nomoka viena problēma - piena sēne un pirms kāda laika pārslimots gardnerellu uzbrukums. Palasot informāciju internetā un medicīnas žurnālos, secināju, ka tā jau nekad mūžā netikšu pie bērna, jo izdalījumi ir ikdiena un ārsti (esmu apmeklējusi vairākus) var tikai uz brīdi šo problēmu samazināt. Ar vīru mīlēties izvairos, jo nevēlos inficēt arī viņu. Kāds gan risks īsti ir grūtniecībai, ja šīs baktērijas savairojas?

Atbild dr. Gunta Frīdenberga (ginekoloģijas privātprakse Tukumā):

Gan piena sēnītes, gan gardnerellas nelielos daudzumos ir normālas maksts mikrofloras sastāvdaļas. Ja sievietei ir biežas sūdzības par izdalījumiem ar smaku, niezi, dedzināšanu un izmeklējumos apstiprinās sēnīšu iekaisums un bakteriālā vaginoze (palielināts gardnerellu un citu anaerobo mikroorganismu skaits), svarīgi būtu ne tikai nozīmēt kārtējo ārstēšanu, bet mēģināt kopīgi noskaidrot, kas izraisa paasinājumu. Recidivējoši noritošas (ja saslimšanai ir bieži paasinājumi īsā laika periodā) varbūt ir lietderīgi izvēlēties garāku ārstēšanas kursu vai pārrunāt ar savu ārstu par speciālas vakcīnas lietošanas iespēju. Katrā ziņā, neierobežojiet savu ģimenes dzīvi, bez mīlēšanas Jūs pie bērniņa netiksiet nekādi! Ne sēnīšu iekaisums, ne bakteriālā vaginoze nav diagnozes, kuru dēļ atturēties no bērniņa ieņemšanas, jo ir medikamenti, kurus droši var lietot arī grūtniecības laikā.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!