Jautājums: Manam draugam bija problēmas ar veselību un atklāja (kā teica viņa ārsts), ka tā ir gonoreja. Protams, steigšus devos pie ārsta arī es, jo arī man bija sūdzības.

Manu draugu nosūtīja pie māsiņas, kas viņam vēnā laida kaut kādas zāles un teica, lai pēc nedēļas nāk atkal, taču pēc nedēļas izrādījās, ka gonoreja ir izārstēta, taču pateica ka tā ir hlamidioze un uretrīts (neatminos to nosaukumu īsti, bet varētu būt ureoplazmas, mikoplazmas). Man ārste to noteica jau tad, kad pie viņas ierados pirmajā reizē un uzreiz izrakstīja arī zāles, kuras dzēru desmit dienas (draugs vēl dzer).

Mans pirmais jautājums ir, vai tiešām gonoreju var izārstēt ar vienu injekciju, par ko bija izbrīnīta mana ārste, un pat ļoti, un es arī? Vai ir iespēja, ka drauga ārsts kļūdījās nosakot diagnozi? Ir vienkārši liela neizpratne, ko tad īsti ārstējām, kādu slimību un kam ticēt? Vai izdzerot izrakstītās antibiotikas (ofloxin) var izārstēt gan gonoreju, gan hlamidiozi, ja to laikus sāku ārstēt?

Draugs nodeva asins analīzes pirms piecām dienām uz HIV un sifilisu, vai ārstam jāpaziņo, ja nav kaut kas kārtībā, jo baidāmies pajautāt, kādi rezultāti ir. It kā ārsts to piedāvāja drošības pēc, taču tāpat baidāmies, un cik ilgā laikā rezultāti ir gatavi?

Jau iepriekš pateicos!

Atbild dr. Daiga Baranovska:

Seksuāli transmisīvās infekcijas ļoti bieži izplatās kombinācijās. Cilvēki, kas ar tām slimo, piekopj riskantu dzīvesveidu, nelieto prezervatīvus pie dzimumkontaktiem ar jauniem partneriem, un tādējādi veicina dažādu infekciju izplatīšanos. Arī pēc Jūsu sniegtā apraksta šķiet, ka infekciju ir vesela buķete.

Seksuāli transmisīvās infekcijas, līdzīgi kā jebkuru citu infekciju, ārstē ar antibiotikām. Ar vienu un to pašu medikamentu bieži vien var izārstēt vairākas saslimšanas, ja konkrētie mikrobi ir uz šo preparātu jūtīgi.

Pēc medikamenta lietošanas anotācijām pastāv shēma, kad gonoreju var izārstēt ar vienu 250 mg injekciju ceftriaksona, kas ir trešās paaudzes cefalosporīnu preparāts. Vai šādai shēmai var uzticēties un vai ar to patiešām gonoreja ir izārstēta bez sekām, grūti spriest. Ārstēšanas shēmas no farmācijas kompānijām netiek piedāvātas bez iepriekšējos pētījumos apstiprinātiem rezultātiem, kamēr praktiskā pieredze liek izturēties piesardzīgi pret šādiem īsiem STS ārstēšanas kursiem.

Galu galā, to vai slimība ir izārstēta, parādīs kontroles analīzes, ko jāveic pēc pilna terapijas kursa pabeigšanas, un atsevišķos gadījumos pat vēlams atkārtot vēl pēc kāda laika (3-6 mēneši), īpaši, ja ir bijušas vairākas infekcijas vienlaicīgi.

Kas attiecas uz asins analīzēm par HIV un sifilisu, teorētiski ārstam Jums būtu jāpaziņo rezultāti, bet Jums ir jāaiziet uz kontroles vizīti. To cik ilgā laikā ir gatavi rezultāti, var uzzināt laboratorijā, kur tiek nodotas analīzes, jo dažādās vietās tiek izmantotas dažādas metodes, un ne visur analīzes tiek izdarītas uz vietas, bet bieži vien nosūtītas uz kādām centrālajām laboratorijām, kas arī aizņem zināmu laiku.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!