Jautājums: Mani nomoka kāda problēma - atkārtota saslimšana ar ureaplazmu. Esmu 20 gadus veca, un nepilnus 2 gadus lietoju Cilest. Laiku pa laikam ir balti izdalījumi. Pirms aptuveni gada man bija problēmas ar urīnceļu iekaisumu, tas tika izārstēts un vēlāk ginekoloģe atklāja arī ureaplazmu.

Teica, ka tā ir STS slimība, kas iegūstama
tikai
dzimumceļā, partneris arī izgāja pārbaudes, saslimšanu neatrada. (Citu partneru man nav bijis.) Drauga ārsts teica, ka ureaplazma var arī dabīgi būt paaugstinātā līmenī organismā. Vai tā ir?

Pirms 2 mēnešiem man atkal bija urīnceļu iekaisums, tas atkal tika izārstēts un atkal analīzes uzrāda ureaplazmu. Nesaprotu, kā inficējos, jo mums abiem nekad nav bijuši citi partneri.

Atbild Daiga Baranovska, Rīgas 1.slimnīcas un m/s "ARS" ginekoloģe:

Ureaplazma ir nosacīti patogēns mikroorganisms cilvēka ķermenī. Tas nozīmē, ka ne visiem cilvēkiem to var konstatēt, bet, ja arī tas tiek atrasts, varbūtība, ka ureaplazma varētu izraisīt kādu saslimšanu, ir ļoti niecīga. Parasti šo mikroorganismu var konstatēt dzimumceļos vai urīnceļos.

Analizējot Jūsu problēmu, gribētu izteikt sekojošu komentāru:

  • pie atkārtotām urīnceļu infekcijām nepieciešams rūpīgi noteikt, kas ir infekcijas izsaucējs, ko Jūsu ārsts droši vien ir izdarījis, un ārstēšanu vērst tieši šajā virzienā;
  • ja Jums ir diagnosticēta ureaplazma un Jūs to esat ārstējusi, būtu jāveic arī kontroles analīzes pēc ārstēšanas pabeigšanas, lai izvērtētu terapijas efektivitāti;
  • ja Jūs esat bijusi izārstēta, bet pēc kāda laika atkal tiek atrasts šis mikrobs, kas pie tam Jums rada sūdzības, tomēr būtu vēlams izmeklēt Jūsu partneri, lai novērstu liekus pārpratumus ne tikai medicīnā, bet arī dzīvē, jo ureaplazma nav STS, tomēr tā var tikt nodota no partnera partnerim dzimumdzīves laikā.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!