Jautājums: Man ir pēkšņi uzbriedušas ģenitālijas, tik tikko varu pastaigāt. No kā tas varētu rasties? Pamēģināju lubrikantu - gēlu ar tējas koka ekstraktu. Varbūt man ir alerģija?

Kā arī nesen noskuvu apmatojumu no kaunuma lūpām, varbūt tas ir īstais iemesls? Un biju arī solārijā. Ko man darīt?

Atbild dr. Gunta Frīdenberga, sadarbībā ar “Libresse”:

Kamēr saņemsiet atbildi, problēma jau būs atrisinājusies, vai nu pati vai ar ārsta palīdzību. Liekas, ka tā varētu būt alerģiska reakcija, vienlīdz iespējama kā uz lubrikantu, tā uz skūšanās krēmu vai solārija dezinfekcijas līdzekli.

Pirmā palīdzība mājas apstākļos varētu būt vēsi melnās tējas biezumu apliekamie (ietīti marlītē) uz 20-30 minūtēm, antihistamīna līdzeklis, piemēram Tavegils, ko var nopirkt bez receptes, un kāds vitaminizēts krēms piemēram Bepantēns.

"Delfi Sievietēm" redakcijas piebilde:

Informācija "Papardes Zieda" mājas lapā vēsta, ka dzimumorgānu gļotādas pietūkums sievietēm var liecināt par inficēšanos ar seksuāli transmisīvu slimību (STS). Par kādu no STS var liecināt vēl šādi simptomi:

  • pastiprināti izdalījumi no dzimumorgāniem vai urīnizvadkanāla,
  • sāpes vēdera lejas daļā vai mugurā krustu rajonā (sievietēm),
  • izmaiņas mēnešreizēs (sāpīgākas, ilgstošākas, neregulāras),
  • sāpes un dedzināšana urinācijas laikā (vīriešiem),
  • dzimumlocekļa galviņas iekaisums,
  • nepatīkama sajūta dzimumakta laikā,
  • nieze dzimumorgānu apvidū,
  • izsitumi vai kārpiņas uz dzimumorgāniem vai ap anālo atveri,
  • palielināti limfmezgli u.c.

Ja parādās jebkādas aizdomas par inficēšanos, labāk uzreiz doties pie ārsta (dermatovenerologa, ginekologa, urologa, ģimenes ārsta), jo tikai speciālists varēs noteikt pareizo diagnozi, pareizās zāles un to devas. Jo ātrāk tiks sākta ārstēšana, jo ātrāk šo STS varēs izārstēt un mazākas būs tās radītās sekas.

Lasītāju ievērībai: Ja nevari rast atbildi uz savu jautājumu mūsu rakstu arhīvā, vēstuli sūti “Delfi Sievietēm” redakcijai uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv. Vispirms tiks izskatītas un atbildētas vēstules, kurās lietota pareiza gramatika un pieturzīmes. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!