Viss prasa piepūli, pat vasaras laiks, kad liekas - atvaļinājums un vairāk brīva laika ļaus izbaudīt dzīvi ar pilnu krūti. Patiesībā, izraujot sevi no ierastā ikdienas ritma vai arī tieši otrādi, smagi strādājot un aizstājot atvaļinājumā esošos kolēģus, mēs bieži nepadomājam, ka vasarā tieši ir laiks, kad mums jo rūpīgāk vajadzētu padomāt par savu un sava ķermeņa labsajūtu.
Viss par tavu ādu

Iespējams, ka vasara ir pavadīta šeit pat Latvijā, kur saule nav tik karsta. Iespējams, ka esi pabijusi kādās eksotiskās vai tropiskās zemēs, kur saule ir īpaši "iedarbīga". Iedegums priecē gan tevi pašu, gan apkārtējos, taču atceries, ka sauļošanās ļoti ietekmē ādas izskatu un ar laiku padara ādu vecāku. Saule visai pamatoti tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajiem ādas ienaidniekiem, pie kam ādu mēs pakļaujam saules staru tiešai iedarbībai ne tikai sauļojoties, bet arī vienkārši atrodoties ārpus telpām.

Iespējamās sekas pēc karstās vasaras:

  • āda kļūst sausa un lobās,
  • rodas grumbas,
  • ādas priekšlaicīga novecošanās,
  • izveidojas nevienmērīgs iedeguma tonis vai pat pigmentācijas plankumi,
  • veidojas ādas vēzis.

Glīta izskata saglabāšanai un uzturēšanai ne vienmēr jāsaistās ar apnicīgu, bet "vajadzīgu" gulšņāšanu saulē vai arī ādas problēmu risināšanu pēc kārtīgas pārsauļošanās. Ja nu vēlēšanās iegūt iedegumu ir ļoti liela, tomēr veselību atstāt novārtā nevēlies, ir iespējama zeltaina iedeguma toņa iegūšana pavisam vienkāršā un ātrā veidā - lietojot, piemēram, "Harmony Line" dabīgo produktu “Beta karotīnu” un iegūstot zeltainu iedeguma toni.

Beta karotīns ir A provitamīns, kas organismā pārveidojas par A vitamīnu. Turklāt beta karotīns aizkavē arī organisma novecošanas procesus, palielina ādas aizsardzību pret ultravioletā starojuma kaitīgo iedarbību un uzlabo redzi.

Selēns un cinks ādas veselībai un skaistumam...

Skaista āda ir vesela āda un rūpēties par tās aizsardzību ir ļoti svarīgi. Taču ar to vien ir par maz, jo vesels organisms ir arī veselīgas un veselas ādas priekšnoteikums un paši dārgākie ārstnieciskie un kosmētiskie līdzekļi nepalīdzēs, ja nedomāsim par savu veselības stāvokli kopumā.

Āda ir visātrāk augošais orgāns cilvēka organismā, tāpēc ādai nepārtraukti nepieciešama "barība" - vitamīni un minerālvielas, lai tā varētu nepārtraukti atjaunoties un attīstīt vēl nenobriedušās šūnas ādas apakšējos slāņos.

Daudzi vitamīni un minerālvielas ir atzīti kā iedarbīgi līdzekļi ādas veselības un izskata uzlabošanai - tie nodrošina aizsardzību pret saules kaitīgo iedarbību, uzlabo ādas imūnsistēmu, samazina ādas vēža draudus un rada dabiskus apstākļus ādas atjaunošanai. Tieši tāpēc sievietēm, pirmkārt, ir jādomā par to, vai organisms tiek apgādāts ar visām ādai vajadzīgajām vielām. Ādas skaistumam un veselībai nepieciešamo vitamīnu un vielu ir ļoti daudz, taču, ja ādai trūkst, piemēram, selēna un cinka, tad nevar cerēt, ka āda būs veselīga un izskatīsies labi.

Zinātnieku un dermatologu brīdinājumi par to, ka ādas vēzis izplatās arvien straujāk un pēdējos gados to skaits ir audzis ļoti strauji, līdz šim tomēr nav tikuši pienācīgi novērtēti. Tāpat iedzīvotāju vidū joprojām bez ievērības ir palikuši brīdinājumi pašiem domāt par savas ādas kopšanu, veselību un papildus aizsardzību pret ultravioletajiem stariem un citiem ārējas vides faktoriem.

Lai profilaktiski pasargātu sevi ne tikai no ādas bojājumiem, bet arī novērstu matu un nagu trauslumu un šķelšanos, ir ieteicama divu organismam ļoti nepieciešamu minerālvielu lietošana. Tās ir selēns un cinks.

Organismam kaitīgie brīvie radikāļi (tās ir vielmaiņas procesā veidojušās šlakvielas) visai jūtami ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti un veicina organisma novecošanu. Saules starojums, vielmaiņa, pārlieku smaga fiziskā slodze, cigarešu dūmi un izplūdes gāzes, radiācija – tas viss atstāj ietekmi uz veselību un ilgākā laika periodā, ja to atstāj bez ievērības, var radīt nopietnus veselības sarežģījumus. Lai to novērstu, organismam nepieciešama palīdzība, ko nodrošina antioksidanti. Viens no šādiem produktiem ir "Vitamīni A, C, E, Selēns un Cinks" - tas var būt risinājums visiem tiem cilvēkiem, kuru darbs ir saistīts ar ilgstošu atrašanos veselībai kaitīgā vidē un kuri ātri nogurst, zaudējot savu vitalitāti un dzīves prieku.

... un aizsardzībai

Nav noslēpums, ka regulāri saules iedarbībai pakļautai ādai daudz ātrāk parādās novecošanas pazīmes - grumbas, brūngani plankumi, dzeltenīgums, un raupjums.

Lai pasargātu ādu no priekšlaicīgas novecošanas un neveselīga izskata, būtu vēlams ievērot pavisam vienkāršus priekšnoteikumus:

  • neuzturēties saulē laikā, kad tā ir viskarstākā, t.i. no plkst.10.00 – 15.00;
  • lietot ādai piemērotus aizsarglīdzekļus;
  • saules ietekmei visvairāk pakļautās ķermeņa daļas aizsargāt no saules nēsājot galvassegu vai lietojot saulessargu;
  • uzturēties ēnā.

Tomēr pats vienkāršākais un vienlaikus efektīvākais veids, kā apvienot vēlmi iegūt iedegumu brīvā dabā un pasargāt sevi no ultravioletajiem stariem, ir lietot ādai atbilstošus pretiedeguma krēmus. To, cik lielā mērā krēms spēj pasargāt ādu no saules stariem, nosaka uz tūbiņas nolasāmais SPF (sun protection factor) kods - jo lielāks ir aiz tā esošais skaitlis, jo tas ir piemērotāks jūtīgākai ādai. Piemēram, aizsarglīdzekļi ar SPF 20 - 30 ieteicami riska grupas personām un slimniekiem, kuriem ir paaugstināta ādas jutība pret sauli.

Protams, aizsardzībai no saules nepietiek tikai ar piemērota aizsargkrēma lietošanu, ja mīlam pārspīlēt ar sauļošanos un karstā laikā nelietojam galvassegas un piemērotas saules brilles.

Figūras veidošanai

Mēģinājumi ieturēt diētu par katru cenu un atbrīvoties no liekā svara, kas ne vienmēr ir "liekais" vai traucējošais, bieži vien ir lemti neveiksmei un, galvenais, ne vienmēr ir nepieciešami un vajadzīgi. Protams, daudzi pludmalē vēlas būt slaidi un skaisti!

Ar ko sākt? Ar vingrošanu, veselīgu dzīvesveidu un sabalansētu uzturu vai diētu, kas tiek ievērota ar apdomu un nedzenot sevi izmisumā ar tādiem nereāliem plāniem kā "divās nedēļās nometīšu 5 kg".

Kā labs un vērtīgs produkts noder arī, piemēram, "Harmony Line" "Ābolu sidrs", kas ir speciāli no dabīgām vielām radīts produkts organisma funkciju uzlabošanai. "Ābolu sidrs" satur ābolu pulveri, kura sastāvā esošais pektīns lieliski sekmē zarnu darbību, tādējādi veicinot liekā svara samazināšanu.

Vēža risku apzināšanās

Kā zināms, vislielākā bīstamība sauļoties ir cilvēkiem, kuriem ir gaiša āda, blondi vai sarkani mati un kuri pat neilgu laiku pavadot saulē ātri apdeg un kļūst sarkani. Tāpat aizrauties ar sauļošanos neiesaka cilvēkiem, kuriem ir daudz dzimumzīmes un vasarraibumi.

Saskaņā ar ASV un Lielbritānijā veiktajiem pētījumiem par vēža veidošanos un tā izplatību atšķirīgās iedzīvotāju vecuma grupās atklāts, ka ādas vēža veidošanās ir tieši saistīta ar pārmērīgu ultravioleto staru ietekmi uz cilvēka organismu pirms 18 gadu vecuma. Pašus vienkāršākos padomus – piemērotu aizsargkrēmu lietošanu, galvassegas nēsāšanu un izvairīšanos no gulēšanas saulē, kad tā ir visspēcīgākā – diemžēl bērni un pusaudži reti kad uztver nopietni.

Kā liecina aptauju rezultāti, jaunieši, neraugoties uz atrašanos riska grupā, šo sev tik svarīgo informāciju nav sadzirdējuši vai vēl sliktāk - to vienkārši ignorē. Rezultātā melanoma – bīstamākā no ādas vēža formām - visbiežāk tiek diagnosticēta gados jauniem cilvēkiem (25–35).

Pētot ādas vēža rašanos, mediķi secinājuši, ka ļaundabīgie audzēji vairāk skar nevis cilvēkus, kuru ikdiena paiet brīvā dabā, bet gan telpās. Izrādās šie cilvēki iedeguma iegūšanai izmantojuši solārija pakalpojumus. Lai arī cik absurdi tas neizklausītos, tomēr sauļošanās veselīga izskata iegūšanai patiesībā nopietni kaitē ādai, jo tā tiek bojāta, un ar visai tālejošām sekām var ietekmēt veselību.

Solārijos tiek izmantoti UVA stari, kas rada tikai iedegumu un atkārtota to lietošana rada neatgriezeniskas pārmaiņas ādā: tajā ātrāk iet bojā elastīgās šķiedras, tā kļūst sausa, zvīņojas, kā arī ātrāk noveco, veidojot krunkas.

Solāriju pakalpojumu izmantošanas izplatība gados jaunu un bieži vienā darbā noslogotu cilvēku vidū rada patiesas mediķu bažas. Šāda iedeguma iegūšana nav saistīta ar kādām brīvdabas aktivitātēm, bet tiek praktizēta tīri kosmētisku iemeslu dēļ. Tāpat pētījumi liecina, ka solāriju izmantošanas biežums jaunatnes vidū pakāpeniski pieaug – jo vecāki kļūst jaunieši, jo biežāk iedeguma iegūšanai tiek izmantots solārijs.

Diemžēl ar pārtiku mēs selēnu un cinku uzņemam ļoti ierobežotos daudzumos, jo to daudzums augu valsts produktos ir niecīgs, un tāpēc šo minerālu lietošana visvairāk ir ieteicama pārtikas piedevās. Cinka trūkums veido trauslus, bojātus matus, lūztošus nagus, ādas sausumu, kā arī cilvēks ātri nogurst. Savukārt selēns aizkavē novecošanas procesus. Tāpēc speciālisti iesaka bagātināt savu uzturu ar šādām selēna un cinka kapsulām, kas pieejamas, piemēram, kā "Harmony Line" produkts "Selēns un Cinks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!