Jautājums: Labdien! Man ir viena problēma - pirms diviem gadiem es pirmo reizi pārgulēju ar puisi, kurš izmantoja prezervatīvu. Pēc divām dienām man sākās stiprs urīnpūšļa iekaisums.

Ģimenes ārsts izrakstīja zāles, tai skaitā antibiotikas, jo analīzes uzrādīja stipru urīnpūšļa iekaisumu. Tieši tāds pats iekaisums sākās pēc nākamā dzimumakta, kurā tika izmantots prezervatīvs. Kopš tā laika kā kontracepcijas metodi izmantoju Diane 35 (man ir arī izteikts apmatojums). Tā kā tagad man nav pastāvīga partnera, es gribētu lietot prezervatīvus, bet man bail, jo nezinu, ko darīt, ja sāksies šis briesmīgais iekaisums. Vai ir kādi antialerģiski prezervatīvi, kas neizraisa nekādus iekaisumus? Vai varbūt Jūs varētu man ieteikt ko citu? Arī tagad es lietoju Diane 35.

Jau iepriekš esmu ĻOTI pateicīga par atbildi. Atbild Zane Krastiņa, Valsts Ģimenes Veselības centra ginekoloģe:

Gadījums diezgan sarežģīts - noteikti nepieciešama ginekologa konsultācija, ja tas jau nav veikts.

Visticamāk, ka tā ir lateksa alerģija, un latekss ir prezervatīvu pamata sastāvdaļa. Ja nu prezervatīva lietošana patiešām ir nepieciešama (nepazīstams partneris), tad varētu izmēģināt vienlaikus lietot kādu antialerģisku medikamentu, vai atturēties no dzimumattiecībām, līdz partneris pietiekami iepazīts, un vienīgās bažas ir neplānota grūtniecība (pret ko lieliski „līdz „ tablešu lietošana).

Pastāv tāda diagnoze kā „medusmēneša cistīts” – intensīvu un „interesantu” dzimumattiecību gadījumā attīstās urīnpūšļa iekaisums, bet tas gan vairāk attiecas uz gadījumiem, kad prezervatīvu nelieto.

Tev būtu svarīgi pie ārsta noskaidrots, vai ar maksts mikrofloru ir viss kārtībā? Varbūt problēma ir nevis prezervatīvā bet makstī dzīvojošās baktērijās?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!