Foto: F64

Kad novākta rudens raža, pieejams tik bagātīgs dārzeņu klāsts - vairāk gribas baudīt tieši dārzeņu ēdienus. Portāls Pie galda piedāvā receptes trim neparastiem kartupeļu ēdieniem.


Tradicionālos Bavāriešu kartupeļu salātus pasniedz siltus, kopā ar Vīnes šniceli vai saceptu vistas fileju. Salātus var pagatavot iepriekš un pirms pasniegšanas uzsildīt cepeškrāsnī.
Ja salātus pasniedz bez gaļas piedevām, tad tos dekorē ar vārītu olu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

2 kg kartupeļu (salātu šķirnes)

1 ēdamkarote buljona koncentrāta

1 tējkarote cukura

1 tējkarote Dižonas sinepju

1 sarkanā paprika

1 oranžā paprika

1 dzeltenais sīpols

2 ēdamkarotes eļļas

50 g sviesta

2-3 ēdamkarotes ābolu etiķa

1 glāze (240 ml) ābolu sulas

100 ml ūdens

Dekoram:

1-2 vārītas olas, zaļumi pēc izvēles

4 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Kartupeļus nomazgā un liek vārīties ar visu mizu. Kad kartupeļi ir gatavi, nolej ūdeni, atdzesē, nomizo un sagriež nelielos gabaliņos.

2. Paprikas noskalo, izņem sēklotni un sagriež mazos gabaliņos.

3. Sīpolu notīra un sagriež mazos gabaliņos.

4. Atsevišķā katliņā uzkarsē ābolu sulu un ūdeni. Pievieno etiķi, sinepes, cukuru, sauso buljona maisījumu un uzvāra. Mērcei ir jābūt skābeni pikantai. Nepieciešamības gadījumā var pievienot vēl mazliet kādu mērces sastāvdaļu.

5. Uzkarsē pannā eļļu un sviestu. Liek cepties paprikas gabaliņus. Pacep ~ 5-10 minūtes.

6. Pievieno sīpolus un cep vēl 3 minūtes.

7. Mērci pārlej kartupeļiem un viegli sacilā kopā.

8. Tad pievieno sacepto papriku un sīpolus un visu kārtīgi izmaisa.

9. Pasniedz galdā siltus. Pēc izvēles rotā ar cieti vārītas olas daiviņām un kapātiem zaļumiem.



Rudens tradicionāli ir kartupeļu talku laiks, kad radi sabrauca kopā laukos un, kartupeļu vagās dibenus gaisā sacēluši, pārsprieda vasaras notikumus. Parasti namamātes talciniekus cienā ar kartupeļu klimpām vai kartupeļu pankūkām, bērni izmēģina tupeņus izcept ugunskurā turpat uz lauka.

Piedāvājam atcerēties tradicionālu latviešu ēdienu, kas tikai mazliet piemirsts. To var gatavot gan lielajam talcinieku pulkam, gan mazākās porcijās ģimenes vakariņām. Kartupeļu kukulīši garšo labi arī auksti.

Gatavojot šo ēdienu, katram ēdājam paredz vienu kukulīti, jo tas ir gana sātīgs. Pasniedz to ar skābu krējumu un/vai brūkleņu ievārījumu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

6 lieli kartupeļi

1 ēdamkarote miltu

1 ola

Pildījumam:

200 g biezpiena

1-2 tējkarotes ķimeņu

šķipsniņa sāls

1 ēdamkarote miltu

1 ola

1 ēdamkarote sviesta

ola apziešanai

skābs krējums pasniegšanai

6 porcijas

Pagatavošana:

1. Nomizo kartupeļus, pārgriež uz pusēm un vāra, kamēr mīksti. Kartupeļus samīca ar kartupeļu stampu viendabīgā masā bez kunkuļiem. Nebūtu ieteicams kartupeļus samalt, jo tad kartupeļi zaudē savu struktūru.

2. Iegūto masu atdzesē, pievieno 1 ēdamkaroti miltus un olu. Visu samaisa. Cepeškrāsni sāk karsēt līdz 200oC. Kamēr cepeškrāsns uzkarst, gatavo biezpiena pildījumu. Samaļ biezpienu viendabīgā masā, izmantojot smalcinātāju vai izberžot biezpienu caur sietu. Masai pievieno ķimenes, sāli, olu un miltus.

3. Kartupeļu masu sadala 6 vienādās daļās un uz ietaukotas pannas veido kukulīšus. To formu katrs izvēlas pēc patikas, piemēram, var veidot kantainus kukulīšus. Ja masa līp pie pirkstiem, rokas samitrina.

4. Katram kukulītim vidū izveido padziļinājumu, kurā liek biezpiena masu. Apmalītes apziež ar sakultu olu.

5. Liek pannu sakarsētajā cepeškrāsnī un cep 200oC temperatūrā 15-20 min. Kukulīši ir gatavi, kad to virskārta ir pārvilkusies ar gaišbrūnu 'plēvīti'.

6. Ģimene priecāsies par karstiem kukulīšiem, pasniegtiem ar skābu krējumu. Ja neapēdīsiet visus, droši paglabājiet tos nākamajai dienai.

Variācijas par tēmu:

Pamēģiniet kādreiz biezpiena masai ķimeņu vietā pievienot ar sīpoliem saceptu žāvētu gaļiņu.

Biezpiena pildījumu kukulīšiem var gatavot arī saldu, ķimeņu un sāls vietā pievienojot rozīnes, kādu ābola šķēli, kanēli un vaniļas cukuru.

Šis ēdiens ir ideāli piemērots veģetāriešiem. To ēdīs arī bērni.



Ražas laikā, kad pieejams  bagātīgs dārzeņu klāsts, vairāk gribas baudīt tieši dārzeņu ēdienus. Mēs piedāvājam pagatavot divu veidu plācenīšus - ar kartupeļiem un brinzu, un ar biezpienu un burkāniem.

Brinzas pikantā un sāļā garša izcili papildina kartupeļu maigumu. Ja Jūs nekad neesat pamēģinājuši pagaršot brinzu, tad šī nu reiz ir īstā recepte, ar kuru varat sākt ieviest brinzu savā iepirkumu sarakstā dodoties uz tirgu.

Burkānu un biezpiena plācenīši garšos saldummīļiem, īpaši kopā ar skābu krējumu un medu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Burkānu un biezpiena plāceņiem:

600 g biezpiena (9%)

2 lieli vai 4 mazi burkāni

1 tējkarotes ķimeņu

šķipsniņa kurkumas

2 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

1 ola

eļļa cepšanai

Kartupeļu un brinzas plāceņiem:

0,5 kg kartupeļu

100 g sviesta

300 g brinzas

2 olas

malti melnie pipari

svaigi zaļumi - dilles, pētersīļi

rīvmaize panēšanai

olīveļļa cepšanai

4 porcijas

Pagatavošanas gaita:

Burkānu plāceņi:

1. Burkānus notīra, noskalo un sarīvē skaidiņās.

2. Biezpienu liek bļodā, pievieno olu, burkānus.

3. Tad pievieno cukuru, sāli, ķimenes un kurkumu.

4. Visu samaisa viendabīgā masā un ar mitrām rokām veido nelielus plācenīšus.

5. Pannā uzkarsē eļļu un cep plāceņus no abām pusēm zeltainus.

6. Pasniedz karstus, ar medu vai ievārījumu un skābo krējumu.

Kartupeļu plāceņi:

1. Kartupeļus novāra ar visu mizu, atdzesē un notīra. Kad kartupeļi ir atdzisuši, tos sarīvē uz rupjās rīves. Zaļumus noskalo un smalki sakapā.

2. Kartupeļiem pievieno olas, pieber šķipsniņu piparu.

3. Brinzu sarīvē vai sadrupina ar asu nazi un liek klāt kartupeļu masai. Pievieno zaļumus un visu samīca viendabīgā masā.

4. No iegūtās masas ar mitrām rokām veido nelielus plāceņus.

5. Pirms cepšanas tos apvārta rīvmaizē.

6. Uzkarsē pannā eļļu un cep plāceņus zeltaini brūnus.

7. Plāceņi labi garšos, pasniegti kopā ar skābo krējumu.

Variācijas par tēmu:

Burkānu vietā plācenīšiem var pievienot rīvētus ķirbjus, kabačus vai ābolus.

Interesantas garšas nianses piešķirs pievienoti rieksti, rozīnes, čili pipari un kanēlis.

Der zināt:

Plācenīšu cepšanai labāk ir izvēlēties biezpienu, kas ir pāris dienas pastāvējis ledusskapī. No pārāk svaiga biezpiena plācenīši var neturēties kopā.

Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!