Foto: ČetrasSezonas.lv
Lai gan visbiezāk šos dārzeņus pasniedz ar rīsiem, tie paši par sevi jau ir lielisks un sātīgs ēdiens. Arī veselīgs, īpaši ja izmantosi kvalitatīvu gaļu, ko vai nu palūgsi samalt svaigi, tavā acu priekšā, vai malšanu veiksi pats, jo tikai tā tu zināsi, kādas kvalitātes un treknuma gaļa ir samalta.

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēja lieluma tomāti
  • 4 cukīni
  • 4 kartupeļi
  • 2 sīpoli
  • 2 ķiploku daiviņas
  • 2 tomāti
  • 100 g baltmaizes
  • 400 g maltas liellopu gaļas
  • 2 olas dzeltenumi
  • piens
  • pētersīļi
  • baziliks
  • sāls
  • malti pipari

Pagatavošana:

  1. Sagatavo dārzeņus. Tomātiem nogriez augšējo daļu, iztīri mīkstumu, ieber sāli un uzglabā tos sietā, lai notecinātu lieko šķidrumu. Cukīni pārgriez uz pusēm visā garumā, iztīri mīkstumu ar sēklām un to nemet ārā, bet uzglabā. Notīri kartupeļus, pārgriez uz pusēm un izgreb tiem vidu (saglabā atlikumus). Ja nepieciešams, visiem dārzeņiem vari nogriezt "plakanu dibenu", lai tie stabili stāvētu. Kartupeļu atlikumus sasmalcini kopā ar cukīni atlikumiem.
  2. Sagatavo pildījumu: iemērc baltmaizi pienā. Blanšē tomātus: ar nazi iegriez tomāta augšējā un apakšējā daļā, iemērc tos verdošā ūdenī un tad strauji ledus ūdenī. Nomizo tomātus. Sasmalcini.
  3. Sasmalcini sīpolus, ķiplokus, pētersīļus un baziliku. Apcep tos pannā, pievienojot mazliet olīveļļas. Pievieno divus sasmalcinātus tomātus, kā arī sasmalcinātos kartupeļus un cukīni. Apcep brūnus. Pievieno pienā izmērcēto baltmaizi, bet vispirms izspied no tās lieko šķidrumu. Pievieno malto gaļu. Ja nepieciešams, pievieno mazliet buljona. Turpini cept uz uguns vēl 5 min, tad noņem no uguns un pievieno sāli, piparus. Var pievienot arī mazliet kanēļa (pēc garšas). Beigās pievieno divus olu dzeltenumus. Samaisi.
  4. Pildi dārzeņus: ar izcepto masu pildi sākumā iztīrītos un sagrieztos dārzeņus (tomātus, kartupeļus, cukīni). Uzliec tos uz ieeļļotas pannas un pannā ielej glāzi ūdens vai buljona. Pārkaisi ar rīvmaizi un liec cepties krāsnī (uz „6" vai 180°C) apmēram 20-30 min. Dārzeņu gatavību var pārbaudīt, iedurot tajos naža galu.
  5. Pasniedz dārzeņus kopā ar cepšanas laikā radušos mērci. Visbiežāk šos pildītos dārzeņus pasniedz ar rīsiem.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!