Pētījumi liecina, ka aptuveni 10 procentiem cilvēku ir alerģiska reakcija pret kosmētiku. Caurmēra pieaugušais vidēji dienā lieto ap septiņiem dažādiem ādas kopšanas līdzekļiem, tajā skaitā smaržas, mitrinātājus, ādas tīrītājus, matu kopšanas un pretsvīšanas līdzekļus, dezodorantus un kosmētiku.
Alerģijas iemesls var būt pavisam vienkāršs. Visbiežāk vainojamas ir aromātiskās vielas. Ir vairāk nekā 5000 pamata aromātu, un tas ir daudz vairāk nekā apvieno odekolons vai smaržas. Neskaitāmos ādas kopšanas līdzekļos, ziepēs, šampūnos, lūpu krāsās, iedeguma krēmos un losjonos ir aromāti. Daži cilvēki ir jūtīgi pret ķīmiskajiem aromātiem, kas izmantoti dažādos izstrādājumos. Citi atkal ir jūtīgi pret kosmētikā izmantotajiem ķīmiskajiem konservantiem, kas pasargā ādas kopšanas līdzekļus no bojāšanās, vai arī pret antioksidantiem vai citām aktīvām vielām.

Izstrādājumus bez aromāta var droši lietot tie, kam ir alerģija pret smaržvielām. Tomēr bezsmaržu (unscented) produkti var nebūt brīvi no alergēniem, jo, iespējams, tie satur īpašu aromātu, kas nomāc ķīmiskas smaržas. Pastāv tikai daži izstrādājumi, kas ir patiesi brīvi no konservantiem. Lielākajai daļai kosmētikas atšķaidītājs ir ūdens, kas ir piemērota vide baktēriju un sēnīšu augšanai. Līdzko ar īpašu testu palīdzību ir noteikta alerģija pret konservantiem, jānoskaidro kosmētika, kas nesatur alergēnu, un turpmāk jālieto tā.

Vistipiskākās kosmētikas alerģijas izpausmes vietas ir seja, lūpas, acis, ausis un kakls. Savukārt rokas var ietekmēt ādas mitrinātājos un nagu kopšanas līdzekļos esošie alergēni. Alerģisku reakciju skaitā ir dermatīts, kas izpaužas kā nieze un apsārtums, vai arī dedzinošas un dzeļošas sajūtas. Visbiežāk āda iekaist no tualetes ziepēm, mazgāšanas līdzekļiem, pretsvīšanas līdzekļiem, acu kosmētikas, ādas mitrinātājiem, matu kopšanas līdzekļiem un šampūniem.

Dermatologi iesaka cilvēkiem ar alerģisku kontaktdermatītu ievērot sekojošus padomus un konsultēties ar speciālistu, lai noteiktu konkrētu alergēnu:

  • Mazgājot apģērbu, skalo to vismaz divreiz, lai izskalotu visus mazgāšanas līdzekļus un materiāla mīkstinātājus.
  • Centies valkāt īstu ķīmiski neapstrādātu kokvilnu.
  • Neaizraujies ar kokvilnas sajaukumiem. Pieņemams ir arī zīds un poliesters.
  • Visus jaunos apģērbus pirms valkāšanas mazgā un skalo piecas reizes.
  • Lieto ziepes, ādas tīrītājus, šampūnus un kondicionētājus, kas nesatur aromātus.
  • Izvairies no visām smaržām, odekoloniem un losjoniem.
  • Nelieto jebkādus nagu kopšanas līdzekļus un matu laku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!