Bieža mazgāšanās mūsdienu sievietei kļuvusi par pašsaprotamu lietu. Lietojot ziepes, šampūnu, šķidro dušas želeju vai vannas putas, panākt tīrību un vienlaikus pareizu sievietes intīmo vietu gļotādas pH līmeni ir grūti.
Sievietes intīmā tīrība ir būtiska sievietes labsajūtas un veselības daļa. Tāpat kā matiem mēs lietojam speciālus kopšanas līdzekļus, arī sievietes intīmajām vietām ir izveidoti piemēroti mazgāšanās līdzekļi. Delikāto vietu kopšanas līdzekļiem jāatbilst ādas pH līmenim, jābūt piemērotiem ikdienas lietošanai un jāaizsargā ādas flora.

Sievietes makstī normāli dzīvo dažādi mikroorganismi, no kuriem visbūtiskākā nozīme normālas vides pH 3,8 - 4,3 uzturēšanai ir laktobaciļiem. Ar šādu "skābu" vidi maksts pati sevi pasargā no patogēnisko, t.i., "slikto" mikroorganismu vairošanās.

Katrai sievietei normāli jābūt izdalījumiem. Tiem jābūt tādā daudzumā, lai nevajadzētu izmantot biksīšu ieliktņus. Izdalījumu daudzums atkarīgs no menstruālā cikla. Cikla vidū izdalījumu parasti ir vairāk. To daudzums var palielināties arī grūtniecības laikā.

Jāsatraucas, ja izdalījumu daudzums palielinās vai tiem piemīt zivju smaka. Šādā gadījumā var būt gardnereloze vai trihomonoze. Normāli maksts mikroflorā ir 15% gardnerellu. Tā nav infekcija, bet šīs baktērijas var sarosīties, ja ir vājināta vai traucēta imūnsistēma (slimības laikā, ilgstoši lietojot antibiotikas, cukura diabēta, stresa, nepilnvērtīga uztura gadījumā). Baktērijas, kas izraisa iekaisumu, var noteikt tikai ārsts, paņemot uztriepi.

Trihomonoze ir seksuāli transmisīva slimība, ko var iegūt dzimumceļā. Trihomonas nekad nav maksts mikroflorā. Ja ārsts atklājis trihomonozi, nopietni jāārstējas. Visos gadījumos diagnozi un ārstēšanu var noteikt tikai ārsts.

Pie ārsta jādodas, ja izdalījumi pēkšņi maina krāsu - kļūst dzelteni, sarkani, vai citādi, iegūst biezpienveida konsistenci. Var būt arī nieze, dedzinoša sajūta. Šai gadījumā vainīga ir sēnīte. Normāli maksts mikroflorā ir arī sēnīšu baktērijas. Tiklīdz mainās imūnsistēma, sēnītes var aktivizēties. Arī sēnīšu gadījumā jāņem uztriepe. Arī šai gadījumā ārsts noteiks, ko darīt.

Ar ko mazgāties?

Intīmai higiēnai nevajag izmantot antibakteriālās ziepes, piemēram, Safeguard, kas nogalina ne tikai nevajadzīgos, bet arī vajadzīgos, "labos" mikrobus. Neviena mūsu ķermeņa daļa nav sterila, uz tās atrodas noteiktas baktērijas. Līdzko mēs iejaucamies, tiek izjaukts līdzsvars. Lietojot piemērotus mazgāšanās līdzekļus, tu panāksi labsajūtu.

Vislabāk izmantot bērnu ziepes vai intīmo mazgāšanās šķīdumu. Nevajag aizrauties ar maksts skalošanu, ja to nav norādījis ārsts. Ārsts var noteikt maksts skalošanu kādas slimības gadījumā. Maksts skalošanu var izmantot, ja dodas garā ceļojumā un nav iespēju mazgāties. Intīmkopšanai vislabāk izmantot līdzekļus, kas nesatur smaržvielas. Ieteicams lietot ziepes, kas paredzētas bērniem, jo tās satur mazāk alerģisku komponentu.

Bieži vien alerģiju izraisa biksīšu ieliktņi. Tie nav veidoti no dabiskiem materiāliem un ir balināti ar ķīmiskām vielām. Ļoti daudzām sievietēm tie izraisa alerģiju. Sevišķi kaitīgi ir ieliktņi ar smaržvielām.

Menstruāciju laikā jāmazgājas tāpat kā parasti, tikai biežāk. Menstruāciju izdalījumi ir laba vide mikrobiem. Ilgāku laiku nemazgājoties un nemainot paketi, var rasties nepatīkama smaka. Lai cik ērti un iecienīti būtu tamponi, tomēr jāvairās no to lietošanas. Tampons aizsprosto ieeju makstī, tāpēc tur nepiekļūst gaiss. Nekad nevar zināt, kā jūsu organisms uz tamponu reaģēs. Tamponu var lietot nepieciešamības gadījumā, piemēram, ejot balli.

Tuklām sievietēm vasarā kājstarpā miesa berzējas un var iekaist, taču tādēļ nevajadzētu aizrauties ar intīmdezodorantiem. Maksts izdalījumi nevar būt bez smakas, jo mēs svīstam, bet, ja vēl pievienojas dezodoranta smarža, efekts nebūs gaidītais. Šai gadījumā labāk vajadzētu izmantot intīmpūderus, bērnu krēmus vai losjonus.

Apakšveļu ieteicams mazgāt ar bērnu ziepēm, nevis ar reklamētajiem pulveriem, jo to paliekas pilnībā neizskalojas. Arī tie var radīt alerģiju. Nevajadzētu nesāt šauru, sintētisku apģērbu, jo gaiss netiek klāt ķermenim.

Kādus intīmos kopšanas līdzekļus var iegādāties veikalos un aptiekās?

Aptiekas piedāvā dažādus mazgāšanās un ķermeņa kopšanas līdzekļus. Atliek tikai izvēlēties sev piemērotāko. Johnson&Johnson Intimwash piemērots ikdienai un aizsargā ādas mikrofloru. Vācijā ražotā sērijā Vionell ietilpst intīmdezodorants un šķidrās ziepes. Arī firma Oriflame piedāvā sievietes intīmkopšanas līdzekļus - higiēniskās mazgāšanās līdzekli, atsvaidzinošu dezodorantu un mitrās atsvaidzinošās salvetes, taču vajadzētu uzmanīties, jo viņu piedāvātais pareizais pH ir 5,5. Aptiekās visbiežāk piedāvā iegādāties intīmkopšanas līdzekli Dercome Femme.

Raksta autore Signe Cīrule ir žurnāla “Aptiekāra Padoms” redaktora vietniece. Padomus intīmhigiēnā sniedza ārste Inga Dzelve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!