Olas ir iecienīts brokastu ēdiens. Taču daudzās valstīs olas izmanto ne tikai brokastīm. Frančiem ir klasiskā omlete, bet tās versija frittata ir itāliešu iecienīts ēdiens. Japāņu restorānos pat piedāvā olu suši.

Kādēļ gan olas ir tik populāras? Pirmkārt, tās nav dārgas. Olas ir arī lielisks olbaltumvielu avots, līdz ar to arī gaļas aizstājējs. Taču visnozīmīgākais ir tas, ka olas ir garšīgas un ātri pagatavojamas.

Uztura vērtības ziņā olas ir sātīga pārtika. Vienā lielā olā ir tikai 75 kalorijas un tā satur 6 gramus olbaltumvielu. Olas bieži pretrunīgi vērtē holesterīna satura dēļ. Lielā olā ir aptuveni 5 grami tauku un 212 miligrami holesterīna. Jau tu par to uztraucies, tad ar diviem olu baltumiem lielākajā daļā recepšu vari aizstāt vienu olu. Olu baltumos nav tauku un tas joprojām ir bagātīgs olbaltumvielu avots.

Šeit ir dažas lieliskas receptes, kurās izmantotas olas. Pirmā ir vienkārša un sātīga frittata, ko var pagatavot nepilnās 30 minūtēs. Otrs ēdiens - olu salāti - varētu būt pusdienlaika favorīts.

Kartupeļu un zaļumu frittata (4 porcijas)

  • 2 krūzes kubiņos sagrieztu sarkano kartupeļu
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1/3 krūzes sagrieztu zaļo lociņu
  • 1 tējkarote itāliešu garšvielas
  • 1/4 tējkarotes sāls
  • 1/4 tējkarotes piparu
  • 1 saberzta ķiploka daiviņa
  • 8 lielas sakultas olas
  • 3/4 krūzes asa sarīvēta Čedaras siera

Ieber kartupeļus kastrolītī, uzlej ūdeni, lai tie būtu apsegti un uzvāri. Uzliec vāku un nogriez mazāku uguni, lai vārās 15 minūtes līdz kartupeļi kļūst mīksti. Nokās.

Izkausē sviestu 25 centimetru nepiedegošā vidēji stipri sakarsētā pannā. Pievieno kartupeļus, zaļos lociņus un nākamās četras sastāvdaļas. Sautē 2-3 minūtes.

Saturu vienmērīgi sadali pa pannas virsmu un uzlej sakultās olas. Samazini karstumu līdz vidēji zemam un, neuzliekot vāku, gatavo 8 minūtes, vai līdz gandrīz gatavs.

Ja lieto pannu ar kūstošu rokturi, aptin tās rokturi ar alumīnija foliju. Ieliec uz 3 minūtēm cepeškrāsnī 15 centimetrus no karstuma avota. Izņem, apber ar sieru un uz 30 sekundēm (vai kamēr izkūst siers) atkal liec krāsnī.

Olu salāti (4 porcijas)

  • 1/4 krūzes majonēzes
  • 2 tējkarotes citronu sulas
  • 1 sīpolloks labi sasmalcināts
  • 1/4 tējkarotes jūras sāls
  • 1/4 tējkarotes piparu
  • 6 cieti novārītas sasmalcinātas olas
  • 1/2 krūze labi sasmalcinātas selerijas

Bļodā sajauc majonēzi, citronu sulu, zaļos lokus, sāli un piparus. Iejauc sasmalcinātās olas un seleriju. Katram sendvičam izmanto puskrūzi salātu. Var pasniegt istabas temperatūrā vai atdzesētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!