Stiliste Vinita no “Birutas salona” sadarbībā ar klīniskās slimnīcas “Gaiļezers” speciālistiem sniedz atbildes uz lasītāju jautājumiem par veselīgu skaistumkopšanu. Šoreiz par to, kā novērst nepārtrauktu svīšanu, matu izkrišanu un normalizēt taukainu vai pelēku sejas ādu; un ko darīt, ja sauļojoties, virslūpa paliek tumšāka?
Jautājums:
Vakar izlasīju Jūsu padomus par
vasaras raibumiem
. It īpaši man patika raksta nobeigums. Apkārtējie cilvēki man saka, ka esmu interesanta un īpatnēja, taču pati tāda nejūtos. Nezinu, varbūt es pati esmu pie tā vainīga. Bieži es atrodu sevī kaut ko, kas mani neapmierina.

Man droši vien ir taukaina āda. Man ir 22 gadi. Tāpēc krēmus lietot negribu. Godīgi sakot, es tiem neuzticos. Ko Jūs man ieteiktu? Vakaros mana āda ir ļoti taukaina. Tā spīd un var redzēt poras.

Un vēl man krīt mati. Tas tiešam mani ļoti uztrauc. Gribas būt smukai un laimīgai.

Vinitas atbilde: Problemātiskas sejas ādas kopšana bez cēloņu novēršanas nebūs pietiekami efektīva. Vajadzētu griezties pie ārsta – kosmetologa (un nevajag kautrēties vai baidīties) un noskaidrot, kāda ir āda un ko var darīt lietas labā. Par taukainas un lielporainas ādas kopšanu jau esmu rakstījusi (Pinnes – ne tikai skaistumkopšanas, bet arī veselības problēma). Ir jāpārdomā lietojamais uzturs. Seju var tīrīt ar toniku, mazgāt siltā (nevis karstā) ūdenī, pēc tam noskalojot ar vēsu.

Bez šīs problēmas Jums vēl ir sūdzības par matu izkrišanu. Ja tā nav parastā “matu nomaiņa” un mati kļuvuši ievērojami plānāki, tad iesaku tomēr griezties pie ārsta vai vismaz pašai pārdomāt režīmu. Varbūt Jums ir “lielo stresu periods”? Arī tādā gadījumā tiek traucēta asinsrite galvas ādā, mata sakne netiek pietiekami apgādāta ar nepieciešamajām vielām un rezultātā krīt mati. Mēģiniet matus bieži sukāt vai vienkārši ar pirkstiem izmasēt galvas ādu vismaz 3x dienā visos virzienos.

Ir iespējams nopirkt īpašas intensīvās matu kopšanas ampulas un losjonu, kurus lieto kursu veidā – losjons ikdienas lietošanai, ampulas 1x nedēļā – iemasē galvas ādā (“Compris” Labothene, vācu profesionālā matu kopšanas sērija, iegādājama tikai salonos). Bet šīs lietas nebūs efektīvas, ja nebūs novērsti cēloņi. Ja ir bijis periodisks vitamīnu un minerālvielu trūkums, stresa periods vai kāda slimība, bet tagad veselība jau ir kārtībā, tad ar ampulu un masāžas palīdzību arī ar matiem viss būs kārtībā. Ja problēmas vēl turpinās (slimība utt.), tad šie pasākumi nedos vēlamo efektivitāti.

Katrai problēmai ir cēlonis. Vissvarīgākais ir atrast šo cēloni. Tas nav viegli, bet Jūs varēsiet likvidēt problēmu pilnībā, nevis novērst simptomus.

Jautājums: Ko darīt, ja sauļojoties solārijā virslūpa paliek tumšāka nekā pārējā seja (rodas "ūsu" efekts)? Kādēļ tas tā notiek, un kā no tā izvairīties?

Vinitas atbilde: Acīmredzot Jūsu sejas ādai tieši šajā rajonā ir pastiprināta melanīna sintēze. Vienīgais, ko var darīt – lietot sauļošanās aizsargkrēmus ar augstāku SPF.

Jautājums: Esmu ļoti priecīga par Delfu piedāvātiem rakstiem sievietēm un šoreiz lūgšu Jums palīdzību arī es. Man pēdējā laikā lielas problēmas rada kāju svīšana, kurai seko ļoti nepatīkams aromāts. Kāpēc tā? Kādreiz tas nesagādāja nekādas problēmas. Daru visu iespējamo - mazgājos katru dienu, kājas smērēju ar kāju balzāmu, zeķes mazgāju katru dienu, taču viss bezcerīgi. Sākusies vasara un šī problēma rada lielas grūtības. Ja iespējams, lūdzu atbildiet.

Jautājums: Esmu nomocījusies un iekritusi mūžīgos kompleksos - mana problēma ir tāda, ka nepārtraukti svīstu. Mazgājos regulāri un esmu izmēģinājusi gandrīz visus pieejamos dezodorantus, gan rullīšus, gan stikus, gan krēmu veidā. Biju iegādājusies aptiekā Vichy sērijas krēmveida dezodorantu, kurš garantēja aizsardzību uz 7 dienām - man tas neturējās ne minūti. Lūdzu palīdziet man ar padomu, ko lai iesāku. Varbūt ir pieejamas kaut kādas ziedes utml., kas nobloķētu? Esmu jauna, un gribas būt ne tikai pievilcīgai, bet arī labi smaržojošai.

Vinitas atbilde: Dezodorants neaizkavē svīšanu, bet neitralizē sviedru aromātu. Ar talku esošie dezodoranti vai stiki var nedaudz absorbēt mitrumu. Tas, ka lietojot dezodorantu būsiet svaiga līdz nākošajam rītam vai ilgāk, ir pasakas no sērijas “reklāmas āķis”.

Sviedru dziedzeri uz visa ķermeņa – vairāk uz plaukstām, pēdām, virslūpas, visvairāk padusēs – tad jau būtu dezodorantā jāpeldas, sevišķi šajā karstajā vasarā. Svīst lielākoties visi. ASV banku un tamlīdzīgu iestāžu darbinieki ņem uz darbu papildus apģērbu. Vīrieši reizēm nomainot pat 3 baltos kreklus dienā, sievietes ņem līdzi arī maiņas apakšveļu.

Iesaku valkāt kokvilnas vai citu dabīgo materiālu apģērbu, kas “elpo”, vēlams brīvu, nevis sintētiska materiāla piegulošus apģērbus. Ja svīšana, Jūsuprāt, pārsniedz normas variantu, tad jāgriežas pie ārsta. Iespējams, ka Jums ir vairogdziedzera funkciju traucējumi vai nestabilitātes nervu sistēmā, kas var izraisīt pastiprinātu svīšanu.

Nevajag tādēļ krist kompleksos, tas tikai pastiprinās nervozitāti un svīšanu. Labāk ķeries vērsim pie ragiem un aiziet pārbaudīties pie kvalificētiem speciālistiem, nevis tērē naudu neskaitāmu dezodorantu iegādei.

Jautājums: Lai arī es esmu vēl jauna (15 gadu), mana seja izskatās tāda samocīta, nu pelēka, nekāda svaiguma! Vai jūs varētu ieteikt kādu veidu, kā to 'atdzīvināt', padarot svaigāku?

Vinitas atbilde: Nevaru viennozīmīgi atbildēt. 15 gadu vecumā vēl notiek strauji augšanas procesi un hormonālā līmeņa svārstības, vitamīnu un minerālvielu trūkums. Ja vēl tam visam klāt ir nakts “tusiņi”, alkohols, cigaretes, tad svaiga sejas āda nebūs nekad.

Par iemeslu var būt arī paaugstināts stress (eksāmeni, ģimenes apstākļi, “love” utt.), kā rezultātā pastiprināti organisms patērē B grupas vitamīnus. Vispirms jānovērš cēlonis. Paralēli tam var lietot ārīgus līdzekļus sejai – atsvaidzinošas, vitaminizējošas sejas maskas, krēmus.

Ātru efektu dod maska no siltā pienā iemaisīta rauga; biezpiens sajaukts ar medu; vienkārši sarīvēts gurķis, avenes, zemenes. Var tīrīšanas pieniņam pievienot pa 5 pilieniem A, E, D vitamīnus un 1 ēdamkaroti alvejas, citronu vai burkānu sulas (atkarībā no ādas tipa). Var veikt nelielu sejas masāžu viegli plikšķinot pa seju ar pirkstu galiem pa Langera līnijām (virzoties no sejas centra lokveidā uz perifēriju). Vairāk svaiga gaisa, fiziskās aktivitātes un galvenais - pozitīvas emocijas!

Lasītāju ievērībai
Ja jums radušies jautājumi par veselīgu skaistumkopšanu, ko jūs vēlētos uzdot speciālistiem, sūtiet mums e-pastu sieviete@delfi.lv. DELFI sievietēm centīsies pēc iespējas ātrāk sagatavot atbildes kopā ar mūsu ekspertiem. Tomēr, atcerieties, ka lielā vēstuļu skaita dēļ atbildes nevarēsim sagatavot īsā laikā.

Atbildes uz daudziem jautājumiem var atrast mūsu Tēmu arhīvā (pa labi esošajā sadaļā Resursi).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!