Jautājums: Es ļoti vēlētos saņemt informāciju par ureaplazmu un par to, kā var būt tik kardināli atšķirīgi ārstu viedokļi šīs slimības sakarā. Venerologs man atklāja ureaplazmu un teica, ka to nekādā gadījumā nevar viennozīmīgi saukt par STS, jo tā rodoties arī no vājas imūnsistēmas, ko rada novājināts organisms, taču to varot iegūt arī dzimumceļā.

Turpretī mana ginekoloģe apgalvo, ka šī slimība nekādā gadījumā nevar rasties novājinātas imunitātes dēļ un "liek vienā plauktiņā" ar tādām slimībām kā AIDS, sifiliss, gonoreja u.c. Kam lai tic?

Venerologs apgalvoja, ka šīs it kā nevainīgās baktērijas, kā arī nezinošu ārstu dēļ tiek izjauktas ģimenes, jo, kolīdz saslimušā partneris tiek informēts par šo slimību kā par STS, tā sākas pārmetumi šajā sakarā, jo uzreiz rodas doma par sānsoļiem utt. Man šo divu gadu laikā, kopš esmu kopā ar savu vīru, sānsoļu nav bijis, bet šī slimība ir. Es palūdzu vīram arī aiziet pie ārsta, viņam analīžu rezultāti ir negatīvi. Kā tas var būt, ja mēs divus gadus dzīvojam dzimumdzīvi bez prezervatīviem? Vai jūs, lūdzu, man nevarētu palīdzēt noskaidrot, kas tad īsti ir šī slimība. Es zinu, ka tā ir iekļauta STS sarakstā, bet vai to tiešām tik nešaubīgi saukt par venērisko slimību? Kā man paskaidrot vīram, kāpēc man ir šī slimība? Ja godīgi, man bail no tā, ko viņam varētu pateikt kāds ārsts, jo pašlaik viņš dzīvo ar domu par venerologa versiju, ka šī slimība man visticamāk ir radusies no novājinātas imūnsistēmas, jo vīra urologs viņam nekādu informāciju par šo slimību nesniedza.

Liels paldies!

Atbild Dr. Gunta Frīdenberga:

Ureaplazma (Ureaplasma urealyticum) ietilpst normālas mikrofloras sastāvā kā sievietēm, tā vīriešiem. To atrod aptuveni 70% seksuāli aktīvu cilvēku. Ja Jums nav sūdzību un Jūs neplānojat grūtniecību vai kādu invazīvu dzemdes procedūru (piemēram, olvadu caurlaidības rentgenoloģisku pārbaudi vai dzemdes spirāles ievietošanu), ārstēšana nav nepieciešama. Taču gadījumos, ja sieviete slimo ar hroniskiem iekšējo dzimumorgānu vai urīnceļu iekaisumiem, kā arī gadījumos, kad tiek plānota grūtniecība, ārstēšana vēlama abiem dzimumpartneriem.

Uzskats par ureaplazmu izraisītu infekciju gadu laikā ir mainījies. Agrāk to patiešam viennozīmīgi pieskaitīja seksuāli transmisīvām slimībām. (Tas nozīmēja, ka inficēšanas iespējama tikai dzimumdzīves ceļā, tātad kādam no partneriem bijis cits dzimumpartneris). Pēdējo gadu plaši pētījumi pierādījuši, ka ureaplazmas ir normas variants. Taču gadījumos, kad to savairojas ļoti daudz, tās var izraisīt tādas komplikācijas kā iekaisumi dzimumceļos un urīnceļos, neauglību, grūtniecības neiznēsāšanu. Lai Jūsu ģimene paliek joprojām stipra, neskatoties uz mikroorganismiem, kuri vienam ir vairāk, bet otram mazāk!

Dr. Gunta Frīdenberga - privātprakse ginekoloģijā, dzemdniecībā un psihoterapijā. Adrese: Tukums, Elizabetes iela 8, telefons 3125109.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!