Jautājums: Mans jautājums ir par vitiligo! Vai tiešām šī slimība nav ārstējama un cēloņi, kas to izraisa, nav noskaidroti? Es zinu, ka tā nav mirstamā kaite, bet tomēr tie plankumi vēršas lielumā. Ko nozīmē ārstēšana ar ultravioleto A staru (PUVA)? Vai tas ietilpst "kalnu saulītes" staros?

Atbild "Veselības centra 4" dermatologs Raimonds Karls:

Vitiligo cēloņi ir autonomiskas reakcijas, proti, organisms sāk izstrādāt antivielas pret sava paša organisma struktūrām - pigmentsintēzes šūnām, pašu pigmentu, pigmenta sintēzes fermentiem (pigmenta melanīna sintēze ir bioķīmisks process). Grūti noteikt, kurā līmenī ir sācies šis process. Bieži vitiligo ir cieši saistīts ar vairogdziedzera, aizkuņģa dziedzera autonomiskajiem procesiem.

Pašreiz veiksmīgi pielieto jaunas grupas medikamentus – imūnmodulatorus - Tacrolimus un pimecrolimus. Bet tie, tāpat kā PUVA, 100 % rezultātu negarantē.

PUVA terapija ir ārstēšana ar ādas jutību palielinošu vielu – psoralēnu apvienojumā ar ultravioletajiem A stariem. "Kalnu saulīti" var uzskatīt par nedaudz līdzvērtīgu PUVA, bet tās starojums nav identisks.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!