Nepārprotamas saistības starp kontraceptīvu lietošanu un libido nav atrasta, nedz tā pastiprināšanās, nedz pavājināšanās aspektā. Tomēr daudzas sievietes aptaujās atzīmē, ka sakarā ar pārliecību, ka ir pasargātas no nevēlamas grūtniecības, viņu seksuālā apetīte ir mainījusies.
Šoreiz kopā ar Dr. Anitu Plūmi sniedzam vienotu atbildi uz trim dažādām lasītāju vēstulēm, kur katra skar savu aspektu, bet visi trīs stāsti atspoguļo pārdzīvojumus, ko cilvēks jūt sakarā ar savu seksualitāti.

Lasītājas vēstule:
Sveicināti!

Mani satrauc kāda intīma problēma! Man ir 20 gadi, tūlīt būs 21, ir pastāvīgs partneris nu jau 2 gadus, dzīvojam kopā, bet ir viens BET! Mani neinteresē sekss ar šo cilvēku! Es viņu ļoti mīlu, cienu un gribam šovasar precēties! Mēs pārguļam apmēram vienu reizi mēnesī, un viņš saprot mani un neprasa no manis to biežāk, viņš pats sevi apmierina, bet es jūtos vainīga, ka nevaru viņam katru dienu sniegt to, ko viņš grib! Lūdzu, palīdziet man, ja ne rakstiski, tad vismaz iesakiet, kurš man ārsts būtu jāapmeklē, ja ir tāda nepieciešamība! Man ļoti gribas, lai šis jautājums tiktu atrisināts, cik vien ātri var, jo jūtu, ka attiecības sāk lēnām palikt vēsākas! Jau iepriekš pateicos Jums!!!

Lasītājas vēstule:
Labdien!

Arī es esmu jauna sieviete, man ir 23 gadi un nu jau gandrīz pusotru gadu esmu precējusies. Man ir lielisks vīrs, ar kuru esam ļoti tuvi. Arī mums seksuālajās attiecībās ne viss ir tā, kā gribētos. Patiesībā ir viena liela problēma, kas ir sagādājusi mums daudz sāpīgu brīžu. Runa ir par manu seksuālo vēlmi un orgasmu. Man šī vēlēšanās ir ļoti minimāla un nav nekad bijis pat tuvu orgasmam.

Man vīrs ir mans pirmais un vienīgais vīrietis. Līdz tam man bija diezgan noraidoša attieksme pret vīriešiem un seksu kopumā dažādu aizspriedumu dēļ (ka sekss ir kaut kas slikts, ka vīriešiem to vien vajag, ka tas ir kaut kas primitīvs, man bija bail no tā u.tml). Sākumā, kad mēs tikai sākām savas seksuālās attiecības, mēs domājām, ka tā ir psiholoģiska problēma sakarā ar maniem aizspriedumiem, taču ar laiku tas ļoti radikāli mainījās. Esmu atbrīvojusies un jūtos pilnīgi brīva un droša ar savu vīru, taču mana seksuālā vēlēšanās gandrīz nav mainījusies. Esam viskautko izmēģinājuši, bet nekas nestrādā.

Domāju, ka ir vērts pieminēt, ka neesmu nekad sevi pašapmierinājusi - man pat nav bijusi vēlēšanās nekad to darīt. Man nav nekādu hronisku slimību, esmu vesela arī ginekoloģiski. Reizēm māc izmisums, ka nevar pat nojaust, kur ir problēma.

Pirms nedēļas es runāju ar savu draudzeni par šīm problēmām, un viņa man izstāstīja, ka viņai ir bijusi tāda situācija - viņa nesen pirmo reizi bija sākusi lietot hormonālās tabletes pret apaugļošanos, un tas atstājis tik ļoti lielu iespaidu uz viņas seksuālo vēlēšanos, ka viņa drīz vien pārtrauca to darīt un pēc nedēļas viss nostājies savās vietās. Līdz ar to man radās cerība, jo arī es lietoju hormonālās tabletes visu laiku, kopš man ir sekss ar manu vīru, nekādi savādāk neesam izsargājušies, un varbūt tā ir šī problēma. Es lietoju Femoden, kas skaitās labas zāles. Ko Jūs domājat, vai tas tā varētu būt, vai arī tomēr problēma ir kaut kur citur? Ar cieņu un pateicību, ka Jūs palīdzat šajā tik svarīgajā priekš visiem sfērā.

Lasītājas vēstule:
Sveicinātas cienītās dāmas!

Man prieks par šo izveidoto rubriku, kas gan jau palīdz ne vienai sievietei vien. Un kā redzams, arī tāpēc es rakstu, lai uzzinātu eksperta viedokli un konsultāciju. Man ir 23 gadi un problēmas pārstāsts ir šāds...

Ar draugu jau draudzējamies 6 gadus un dzimumattiecības uzsākām tikai, kad bijām jau 3 gadus nodraudzējušies, lai neko nesasteigtu un viss noritētu skaisti un korekti, jo viens otram bijām pirmie partneri seksuālajā dzīvē. Viss, protams, notika skaisti, taču tagad ir radusies cita problēma, nezinu, kas vainojams tajā, es vai viņš...

Problēma tāda, ka mani neinteresē sekss, es bez tā varu arī dzīvot. Ar to diezgan reti nodarbojamies, bet es zinu, ka viņam kā vīrietim tas pietrūkst. Jāpiemin jau arī tas, ka pirms tam, kad nebijām uzsākuši dzimumattiecības, nodarbojoties ar petingu, man tas šķita burvīgi, taču tagad....man par to nerodas nekāda interese. Dzimumakts kā tāds man nespēj sagādāt nekādas patīkamās izjūtas un nerunājot par orgasmu, to es dažreiz varu sasniegt, ja tiek kairināts klitors... Arī vairs tik daudzas lietas mani neuzbudina, tas viss ir atkarīgs no tā, vai es gribēšu vai nē. Negribu, nekas mani vairs nesaista un neuzbudina, kā tas ir lielāko daļu reizes. Taču es negribu, lai tas tā turpinās. Mēs mīlam viens otru un vēlamies atrisināt šo problēmu.

Nezinu, pie kāda ārsta meklēt konsultācijas, tāpēc jau arī vēršos pie Jums pēc palīdzības. Ceru, ka kopīgiem spēkiem radīsim atrisinājumu.

Dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes Centra psihoterapeite:

Mīļās lasītājas,

Jautājumi, kurus Jūs uzdodat, interesē ļoti daudz sieviešu, galvenokārt, tā saucamajās attīstītajās valstīs, kur seksuālo attiecību dabiskā nozīme sabiedrības morāles, reliģisku un tradicionālu normu dēļ ir ieguvušas citu nozīmi un kļuvušas par regulējošo faktoru daudzās dzīves sfērās, ieskaitot cilvēka ētisko raksturojumu, pašvērtību, ģimenes vērtības, bērnu audzināšanas normas un paņēmienus, tajā pašā laikā izveidojot un ietekmējot t.s. seksualizēto komerciju līdz pat prostitūcijas biznesam.

Citiem vārdiem sakot, seksuālo vēlmju sfēra ir ļoti komplicēta un to ietekmē ārkārtīgi daudz faktoru, sākot no fiziskā stāvokļa, beidzot ar audzināšanu.

Katra no Jums skar savu aspektu, bet Jūsu visu stāsti atspoguļo pārdzīvojumus, ko cilvēks jūt sakarā ar savu seksualitāti, kura nepakļaujas gribai un neatsaucas uz mūsu labo apņemšanos pašām tikt galā ar savām dvēseles sāpēm.

Lai gan es pati personīgi dziļi ticu, ka fiziski veselai sievietei seksuālas vēlmes (libido) izmaiņas uz vienu vai otru pusi – pastiprinoši vai pavājinoši ietekmē psiholoģiskie un psihiskie faktori, tomēr, atsaucoties uz Jūsu jautājumiem par kontracepcijas ietekmi, mēģināšu to izskaidrot, cerībā, ka kādai tas var arī izrādīties iemesls.

Pavisam medicīniski pieejot, hormonālo līdzekļu iespējamai ietekmei uz sievietes dzimumtieksmi, jāvēršas pie pētījumiem, kas ir veikti daudzos simtos tūkstošu gadījumu. Nepārprotamas saistības starp kontraceptīvu lietošanu un libido nav atrasts, nedz tā pastiprināšanās, nedz pavājināšanās aspektā. Tomēr daudzas sievietes aptaujās atzīmē, ka sakarā ar pārliecību, ka ir pasargātas no nevēlamas grūtniecības, viņu seksuālā apetīte ir pieaugusi. Šo varētu traktēt kā kontraceptīvu netiešu stimulējošu ietekmi uz libido, kas tomēr ir psiholoģiska rakstura.

Daļa sieviešu, tāpat kā Jūs, saka, ka kontraceptīvu lietošanas laikā ir jutušas seksuālās vēlmes samazināšanos. Viņas motivē šīs pārmaiņas ar to, ka pilnīgi zaudējot satraukumu par iespējamo grūtniecību, zūd arī interese par mīlēšanos. Dažas saka, ka jūtas zaudējušas savu pozīciju - just varu pār partnera seksuālo vēlmi, regulējot tās izpausmi, tādējādi zaudējot savu sevišķo nozīmi seksuālā partnera acīs.

Visi piemēri runā par sievietēm ar dažādiem raksturiem un dažādu audzināšanu, kā rezultātā viens un tas pats kontraceptīvs dažādām sievietēm atstāja dažādu iespaidu. Tomēr vēlos uzsvērt, ka neviena no viņām nav ar savu gribasspēku vai apziņu izvēlējusies šādu vai citādu pozīciju, tas noticis no viņām neatkarīgi, saskaņā ar viņu psiholoģiskās funkcionēšanas īpatnībām.

Ko šādā situācijā darīt, ja negribas iet pie psihoterapeita? Protams, vajag mēģināt kontraceptīvās tabletes aizstāt ar citu kontracepciju vai vispār atteikties no tās, lietojot, piem., kalendāro metodi. Tikai konsultējaties ar ārstu, kā to pareizi saprast un droši lietot.

Tomēr, kā jau teicu, galvenais iemesls libido zaudēšanai vai samazināšanās ir un paliek psiholoģiska rakstura. Es nekādā ziņā negribu Jūs aizskart vai ievainot jau tā jūtīgā situācijā, tomēr man jāsaka, ka pirmā lieta, kam jāpievērš uzmanība, ir Jūsu attiecības ar partneri, kuras, neraugoties uz Jūsu apgalvojumiem, noteikti nav ideālas. Ir kaut kas, kas Jums nepatīk, bet ko Jūs cenšaties neievērot vai pieņemat, ka tā vajag, tikai Jums tas nepatīk.

Uzreiz gribu teikt, ka šis iemesls visdrīzāk nebūs saistīts ar seksu vai intīmu tuvību (lai gan var būt arī tas), bet gan ar Jūsu abu vispārējo nozīmību vienam otra dzīvē. Ja šo iemeslu var izskaitļot, kā parasti, jārunā un jāmēģina šo lietu atrisināt. Bez sarunas, solījumiem, apņemšanās un to pildīšanas nekas nebūs un nemainīsies. Mīlēšanās notiek starp diviem, tātad divi visefektīvāk var to uzlabot.

Ja tomēr šķiet, ka tā nav, nav nekādu citu iemeslu, kā tikai pašas iekšējais stāvoklis, mēģiniet sekot ieteikumiem par sievietes seksuālās gaumes veidošanu.

Ja arī tas neder, tad paliek vispār zināmais, jāiet pie psihoterapeita. Uzreiz teikšu, process ir ļoti garš un mokošs, rezultāts nenāks ātrāk par 2-3 gadiem. Pie kam izvēlaties sev psihoterapeitu labāk sievieti, jo tas ir relatīvi īsāks ceļš, bet tajā pašā laikā esat gatavas, ka Jums viņa var krist uz nerviem un kaitināt. Atklāšu noslēpumu: tas piederas pie lietas, tādēļ esat gatavas uz zināmiem upuriem, lai kļūtu brīvas.

Ar cieņu,
Dr. Anita Plūme

Iepriekšējās aktuālās tēmas atradīsiet blakus, Resursu sadaļā "Tēmu arhīvs".

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzu griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera ielā 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Ja Tevi pārņēmis ilgstošs, nepatīkams satraukums, Tu kļūsti nervoza sīkumu dēļ, esi viegli aizkaitināma, mokies ar bezmiegu, esi zaudējusi interesi par partneri, dzīvi vai darbu, Tev varētu palīdzēt viens no LĢC psihoterapeitiem: Lūcija Rutka – psiholoģijas zinātņu doktore, Juris Blumbergs – psihologs, sertificēts psihoterapeits, Ināra Novikova – ārste psihoterapeite.

Ja Tevi uztrauc Tava bērna uzvedība (jebkurā vecumā) bērnudārzā, mājās vai skolā, problēmas individuāli palīdzēs risināt Anita Plūme – sertificēta ārste-psihoterapeite, un visu ģimeni konsultēs Aina Poiša vai Arnolds Cerbulis – ģimenes psihoterapeiti. Ja Tu vēlies uzlabot attiecības ģimenē, iemācīties risināt konfliktus, labāk justies intīmajās attiecībās vai arī ja esi nogurusi no uzmācīgām domām, griezies pie psihoanalītiskās psihoterapeites Anitas Plūmes.

Tālrunis: 7132240.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!