Dr. Juris Blumbergs aicina padomāt: “Kas ir primārais? Vai tās ir paralēlas attiecības, kuru dēļ neizdodas attīstīt īstu pieķeršanos? Tā teikt, neizdodas izdarīt izvēli, jo viņi ir vairāki. Bet varbūt otrādi – nespēja iesaistīties tuvās attiecībās rosina virspusējus kontaktus kā šķietamību par attiecībām?”
Lasītājas vēstule:
Man ir 28 gadi un pašlaik man nav viena stabila drauga, es satiekos vienlaikus ar 3 vīriešiem. Katrs no viņiem man ar kaut ko ļoti patīk, bet acīmredzot ne uz vienu no viņiem es nevaru droši paļauties un sākt veidot patiešām dvēseliskas, intīmas attiecības. Tas gan nenozīmē, ka ar visiem viņiem man ir arī sekss. Tāpat es nezinu, vai arī viņi nav tādā pašā situācija – varbūt arī viņiem ir citas draudzenes.

Iespējams, ka šoreiz tā nebūtu problēma – tā teikt, ar laiku izvēlēsies to labāko, ja vien... esmu pamanījusi, ka es vienmēr satiekos ar vairākiem, sevi attaisnoju ar domu, ka ''nevar likt visas olas vienā groziņā'', tajā pašā laikā jūtu, ka esot paralēlās attiecībās, neatļaujos pa īstam pieķerties nevienam.

Sākās viss ar to, ka pavisam jauna iemīlējos precētā vīrietī, biju viņam uzticīga līdz brīdim, kad sapratu - viņam tas nemaz nav vajadzīgs. Un tad sākās - es tikos ar viņu un vēl kādu, tie ''kādi'' laiku pa laikam mainījās. Kādu laiku dzīvoju kopā ar vienu puisi, bet arī tad satikos ar citiem. Esmu iekļuvusi tādā kā apburtajā lokā, šī situācija mani neapmierina, bet nezinu, kā to mainīt.

Domāju, ka šeit nav pat runa par kaut kādam tikumiskām normām, jo būtībā es ļoti augstu vērtēju uzticību.

Dr. Juris Blumbergs, Latvijas Ģimenes Centra psihoterapeits:

Es pilnīgi piekrītu tam, ka Jūsu paralēlajām attiecībām nav nekā kopīga ar tikumības deficītu. Tas ir pavisam kas cits. Kas tad? Uz šo atbilde meklējama Jūsu tekstā “...jūtu, ka esot paralēlās attiecībās, neatļaujos pa īstam pieķerties nevienam.” Domājam! Kas ir primārais? Vai tās ir paralēlas attiecības, kuru dēļ neizdodas attīstīt īstu pieķeršanos? Tā teikt, neizdodas izdarīt izvēli, jo viņi ir vairāki. Bet varbūt otrādi – nespēja iesaistīties tuvās attiecībās rosina virspusējus kontaktus kā šķietamību par attiecībām? Es personīgi domāju, ka primāra nozīme ir pēdējam.

Jūs atzīmējāt, ka šis karuselis iesākās pēc tam, kad piedzīvojāt vilšanos savās pirmajās attiecībās. Jā, tam bija noteikta nozīme tālākajā notikumu attīstībā. Bet, galvenokārt, gan tikai kā palaišanas impulsam. Šis, bez šaubām, traumatiskais notikums sakustināja kaut ko Jūsos snaudošu un aizslēdza ciet pret tuvām attiecībām. Lai pasargātu no kaut kā, kas varētu apdraudēt, sāpināt. Varbūt tas attiecas tieši un tikai uz vīriešiem. Varbūt ne tikai, un, iespējams, Jums nav arī tuvu draudzeņu. Iespējams, ka uzturot attiecības vienlaicīgi ar vairākiem, Jūs neapzinātā veidā revanšējaties kādam par kaut ko.

Jūs redzat, ka nav vienotas atbildes uz jautājumu, kādēļ tas notiek tā. Turklāt pie nosauktajām varētu pievienot vēl citas idejas. Ja Jums ir interese par sevi un ar Jums notiekošo, kā arī vēlēšanās problēmu risināt, tad pavisam noteikti iesaku apmeklēt psihoterapeitu, lai vismaz pakonsultētos un nolemtu, kā rīkoties tālāk.

Ar cieņu,
Dr. J.Blumbergs

Iepriekšējās aktuālās tēmas atradīsiet blakus, Resursu sadaļā "Tēmu arhīvs".

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzu griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera ielā 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Ja Tevi pārņēmis ilgstošs, nepatīkams satraukums, Tu kļūsti nervoza sīkumu dēļ, esi viegli aizkaitināma, mokies ar bezmiegu, esi zaudējusi interesi par partneri, dzīvi vai darbu, Tev varētu palīdzēt viens no LĢC psihoterapeitiem: Lūcija Rutka – psiholoģijas zinātņu doktore, Juris Blumbergs – psihologs, sertificēts psihoterapeits, Ināra Novikova – ārste psihoterapeite.

Ja Tevi uztrauc Tava bērna uzvedība (jebkurā vecumā) bērnudārzā, mājās vai skolā, problēmas individuāli palīdzēs risināt Anita Plūme – sertificēta ārste-psihoterapeite, un visu ģimeni konsultēs Aina Poiša vai Arnolds Cerbulis – ģimenes psihoterapeiti. Ja Tu vēlies uzlabot attiecības ģimenē, iemācīties risināt konfliktus, labāk justies intīmajās attiecībās vai arī ja esi nogurusi no uzmācīgām domām, griezies pie psihoanalītiskās psihoterapeites Anitas Plūmes.

Tālrunis: 7132240.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!