Kalifornijas leopardkaķi ir izveidojis amerikānis Pauls Kasejs. Viņam bija plāns radīt jaunu kaķu šķirni, kuras pārstāvjiem kažoka zīmējums līdzinātos leoparda kažoka zīmējumam, bet raksturs – mājas kaķu raksturam.

Šajā nolūkā šķirnes veidošanai Kasejs izvēlējās dažādus šķirnes un bezšķirnes mājas kaķus. Tie bija gan Abesīnijas kaķi un manksi, gan Siāmas un Persijas kaķi, gan parastie mājas kaķi no ASV, Āzijas un Āfrikas.

Savvaļas kaķi netika izmantoti. Izvēloties dzīvniekus, kam bija pareiza ķermeņa forma un piemērota muskulatūra, bet – galvenais – vēlamais kažoka zīmējums, Kasejs veiksmīgi izveidoja tāda tipa kaķi, kādu viņš bija iecerējis. Kalifornijas leopardkaķis daudzējādā ziņā ir neparasta šķirne.

Iepazīstināšana ar Kalifornijas leopardkaķi notika 1986. gadā, izmantojot iespaidīgu komercreklāmu, kas izraisīja daudzu kaķmīļu protestu. Kāda slavena universālveikala Ziemassvētku katalogā pircēji tika aicināti nopirkt savam mīļotajam vai mīļotajai Kalifornijas leopardkaķēnu. Pircējs varēja pasūtīt kaķēnu par milzīgu naudas summu. Cenā bija iekļauta arī maksa par skaistu dāvanas kasti, kas bija izrotāta ar lentēm.

ASV ir maza grupiņa šīs skaistās kaķu šķirnes audzētāju. Šķirne nekur citur nav sastopama.

Kalifornijas leopardkaķi ir inteliģenti un aktīvi kaķi, kuriem patīk spēlēties, skraidīt un rāpties. Šiem kaķiem nepieciešams labs rāpšanās dēlis un skrāpējamais stabs. Arī mīkstās peles, galda tenisa bumbiņas un citas rotaļlietas viņus uzjautrinās stundām ilgi.

Kalifornijas leopardkaķi parasti ir draudzīgi. Viņi labi satiek ar citiem kaķiem un arī ar suņiem. Šie kaķi ir rotaļīgi un nenogurdināmi un ideāli kompanjoni bērniem.

Kalifornijas leopardkaķa īsspalvaino kažoku ir samērā viegli kopt. Parasti pietiek to reizi nedēļā izsukāt ar cūkas saru suku.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Verhofas-Verhallenas enciklopēdija "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!