Austrumu īsspalvainais kaķis izveidots, krustojot Siāmas kaķus, bezšķirnes kaķus un citu šķirņu kaķus. Ap 1950. gadu selekcionāri – vairums no viņiem bija briti – nolēma radīt Siāmas kaķi bez Siāmas kaķa raksturīgajām iezīmēm.

Lai to panāktu, viņi krustoja Siāmas kaķus ar parastiem mājas kaķiem, kā arī citu šķirņu kaķiem, piemēram, Abesīnijas kaķiem. Pirmie Austrumu īsspalvainie kaķi bija šokolādes krāsā. Kopš tā laika ir izveidotas daudzas jaunas krāsu varietātes. Lai gan šī kaķu šķirne izveidota samērā nesen, šos kaķus jau audzē visā pasaulē.

Austrumu īsspalvainā kaķa raksturu var salīdzināt ar Siāmas kaķa raksturu. Daži saka, ka Austrumu īsspalvainais kaķis nav tik skaļš kā Siāmas kaķis, bet tā nav taisnība. Tāpat kā Siāmas kaķi, Austrumu īsspalvainie kaķi parasti labi satiek ar citiem kaķiem un viņi var kļūt labi draugi suņiem. Viņi labi satiek ar bērniem. Austrumu īsspalvainie kaķi ir sabiedriski dzīvnieki. Ja daudz laika pavadāt ārpus mājas, ieteicams iegādāties divus kaķus. Tad dzīvnieki negarlaikosies. Nav ieteicams Austrumu īsspalvaino kaķi atstāt mājās visu dienu vienu pašu vai izlaist ārā, lai viņš skraida apkārt. Viņš var visu dienu skumt, bet – visticamāk – izrādīs savu protestu, sabojājot jūsu mēbeles vai apsmidzinot tās.

Austrumu īsspalvainais kaķis ir mīlīgs dzīvnieks. Viņam patīk, ja to glauda un apmīļo. Kaķis kļūs uzstājīgs, ja neveltīsiet viņam pietiekamu uzmanību. Šie kaķi ir ļoti rotaļīgi un tādi paliek līdz lielam vecumam. Kaķim piemērotas rotaļlietas ir galda tenisa bumbiņas, papīra bumbiņas un no vilnas pagatavotas peles. Šiem ļoti inteliģentajiem kaķiem ar draudzīgo raksturu var iemācīt trikus. Vairumam patiks meklēt un atrast papīra lodītes.

Parasti viņi labprāt iet pastaigāties pie saites. Austrumu īsspalvainie kaķi nedusmojas, ja rotaļu laikā saņem nejaušu sitienu. Viņiem sagādā prieku grūtību pārvarēšana un kritieni. Kaķiem patīk būt uzmanības centrā. Parasti šis kaķis pārbauda jūsu ciemiņu pacietību, pieprasot, lai viņi to paglauda. Austrumu īsspalvainie kaķi ir ziņkārīgi. Nekas nepaslīd garām viņu vērīgajam skatienam.

Kaķa inteliģences un ziņkārības kombinācija jums var radīt problēmas, jo kaķis ātri iemācās atvērt durvis, bet apķērīgākie kaķi drīz vien izprot ūdens krānu un virtuves skapīšu atvēršanas noslēpumus.

Austrumu īsspalvainie kaķi ir ideāli dzīvnieki cilvēkiem, kuriem patīk ekstraverts, mīlīgs un rotaļīgs kaķis un kurus apbur šo kaķu elegance un lokanība. Mīlestību, ko veltīsiet savam kaķim, jūs ar uzviju saņemsiet atpakaļ.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Verhofas-Verhallenas enciklopēdija "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!