"Varmāka sevi par tādu nekad neatzīst un iemeslus savai rīcībai allaž atrod ārpus sevis – nervozs darbs, nepaklausīgi bērni, provocējoša sieva un tā tālāk," brīdina dr. Juris Blumbergs.

Jautājums:
Esmu precējusies otrreiz. No pirmās laulības man aug dēls, 7 gadi. Attiecības ģimenē kopdzīves sākumā bija jaukas, bet pēdējā gada laikā mans vīrs, kā man liekas, ļoti dara pāri bērnam (lamājas, nepārtraukti aizrāda, izsaka pārmetumus), dēls ir nomākts, skolā agresīvs, mājās skumjš un noslēgts, un man arī sāp sirds to redzot. Skolā bērnam ļoti palīdz sociālie pedagogi, bet uz pārrunām jāiet visai ģimenei.

Vīrs kategoriski atteicās iet uz pārrunām skolā, jo uzskata, ka labākais dakteris ir siksna. Savu attieksmi motivē ar savu nervozitāti un viss. Par cik es ar esošo situāciju nesamierinos, mājās ir skandāli un kliegšana. Kaut arī dēls ir "ašais", no sākuma uz visiem aizrādījumiem centās reaģēt no sirds, bet tagad viss iet uz slikto pusi. Jo arī es nogurstu no šī nebeidzamā genocīda. Vai tiešām laulības dzīve sabrūk!!!

Dr. Juris Blumbergs, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeits:

Jūsu vīra rīcību varu kvalificēt kā psiholoģisku (ceru, ne arī fizisku) vardarbību. Varmāka sevi par tādu nekad neatzīst un iemeslus savai rīcībai allaž atrod ārpus sevis – nervozs darbs, nepaklausīgi bērni, provocējoša sieva, “tā mani pašu audzināja”, “es biju piedzēries” un tml. Ja Jūsu vīrs ir vardarbīga persona, tad kategoriski jānorāda uz šādu rīcību nepieļaujamību, lai netiktu bojāta Jūsu dēla tagadne un nākotne dēļ piedzīvotajām un priekšā stāvošajām pārestībām. Vardarbība nav pieļaujama un tai nav attaisnojuma!

Neizslēdzu iespēju, ka starp Jums un vīru varētu pastāvēt kāds vārdos nenosaukts un neizrunāts konflikts, ar kuru saistītās dusmas viņš varētu vērst pret zēnu. Ja tā, tad tikai šī konflikta risināšana varētu attiecīgi uzlabot attiecības starp Jūsu vīru un dēlu. Iesaku tuvāk par to pakonsultēties pie psihoterapeita.


Ar cieņu,

Dr. J. Blumbergs

DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzam griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi!

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!