Dr. Juris Blumbergs skaidro, kādēļ cilvēks, ieklausoties savos draugos, vienmēr tver tikai slikto informāciju par savu partneri. “Neuzticēšanās kā personības sastāvdaļa ir ļoti dziļa un grūti labojama problēma, kuru reāli risināt varētu tikai ar psihoterapeita palīdzību.”

Lasītājas vēstule:
Jau ilgāku laiku esmu kopā ar vienu ļoti jauku vīrieti. Es viņam esmu ļoti mīļa. Kopā varam darīt visu ko - smieties, runāties par dažādām tēmām u.t.t. Tikai problēma ir tur, ka viņš man netic, jo daudzi viņa draugi stāsta dažādas sliktas lietas par mani. Izgudro visu ko, lai tikai mēs atkal varētu ķīvēties. Vienu brīdi viņš teica, ka tam visam netic un gaida, lai es pati pastāstot taisnību. Tikai nezinu, ko lai stāstu, jo neko jau neesmu izdarījusi. Tad kādu dienu viņš man teica, ka zinot gan to cilvēku vārdus, ar kuriem es esot viņu krāpusi – tikai, kad es teicu, lai šos vārdus nosaucot, viņš apgalvoja, ka gaidīšot, kamēr es pati visu izstāstīšot. Sakiet lūdzu, ko šādā situācijā darīt. Kā panākt to, lai viņš man uzticas?

Dr. Juris Blumbergs, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeits:

Kā es sapratu no Jūsu stāstījuma, centrālā problēma attiecībās ir tā, ka draugs Jums neuzticas. Gribētos teikt, ka tā ir ne vien problēma Jūsu attiecībās, bet arī viņa paša centrālā problēma. Ja Jūs būtu devusi iemeslus neuzticēties (meli, slepenas attiecības, vārdu un darbību neatbilstība, nekonsekvence attieksmē pret viņu), tad tas varētu būt pamats pārdomām par to, ko mainīt no savas puses, ko un kā ar draugu pārrunāt.

Taču viss man zināmais liek domāt, ka problēma ir viņā, nevis Jūsu vai viņa draugos, kuri aizvien pastāsta kaut ko sliktu par Jums. Jā, vai šie draugi patiešām kaut ko stāsta? Varbūt tie ir Jūsu drauga izdomājumi, lai ar šādu manipulāciju piespiestu atzīties. Izklausās murgaini? Bet, ja šī cilvēka uztverē pasaule izskatās neuzticama (draugi nodod, politiķi melo, pārdevēji zog utt.) un sievietes savtīgas, melīgas un izvirtušas.

Bet draugi taču uzbāžas un stāsta – Jūs sacīsiet. Tad kādēļ viņš šajos cilvēkos tā ieklausās un tver tikai to slikto? Tas varētu būt tieši tas, ko viņš paredz, sagaida no sievietes, no Jums.

Neuzticēšanās kā personības sastāvdaļa ir ļoti dziļa un grūti labojama problēma, kuru reāli risināt varētu tikai ar psihoterapeita palīdzību. Tas ir, ja viņš iesaistītos psihoterapijā. Saprotams, ka var būt būtiskas lietas, kuras neesat pateikusi savā vēstījumā un kuru zināšana varētu attiecīgi koriģēt manu situācijas vērtējumu. Tādēļ vispirms Jums būtu ieteicama kaut vai viena vizīte pie psihoterapeita, lai konsultētos šajā jautājumā.

Ar cieņu,
Dr. J. Blumbergs


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzam griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi!

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!