Dr. Anita Plūme skaidro, kādēļ attiecības starp partneriem ar lielu gadu starpību (parasti tas attiecas uz vecumu starpību, ko sauc par "paaudzi" t.i. 18-25 un vairāk gadi) dažos gadījumos var būt bīstamas viena partnera veselībai.

Lasītājas vēstule:
Esam pazīstami jau sen. Gadus sešus. Vienmēr jutām abpusējas simpātijas. Es zināju, ka Viņš ir nedaudz jaunāks par mani. Bet nezināju cik. Viņš zināja, cik man gadu. Ir dzīve iegrozījusies tā, ka nu esam pāris un nesen sākām dzīvot kopā.

Bija pagājis kāds laiks kopš sākām satikties, kad uzzināju precīzi - mums ir 12 gadu starpība (man ir 40)! Apjuku....bet uz saviem iebildumiem no Drauga saņēmu ļoti mierīgas un argumentētas atbildes. Patiesībā man vairs nav nekādu jautājumu un neskaidrības. Mūsu attiecības ir Ļoti jaukas.

Rakstīt Jums mani pamudināja kāda no dakteres A.Plūmes atbildēm, kurā tika teikts, ka šādas attiecības, kurās vīrietis ir krietni jaunāks, ir bīstamas sievietes veselībai. Kādēļ tā?

Un manuprāt mēs neesam nekāds izņēmuma pāris, jo iepazīstoties taču diez vai uzreiz vaicā pēc gadiem! Vai tādēļ atteikties vienam no otra?! Taču jau nē! ... jo Sirds ir Sirds, un es tai paklausīju.

Everita.

Dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite:

Sveicināta, Everita!

Tava vēstule ir labs piemērs tam, ka nekas nav vispārējs un neviens nevar sludināt absolūto patiesību. Tas pilnā mērā attiecas arī uz maniem komentāriem par dažādiem jautājumiem, ko lasītāji uzdod. Domāju, Tu pati zini atbildi savam jautājumam, jo vienmēr jāņem tās labās iespējas, ko dzīve mums dod, vienalga kādā sfērā.

Atgriežoties pie komentāra par attiecībām starp partneriem ar lielu gadu starpību, gribu teikt, ka parasti tas attiecas uz vecumu starpību, ko sauc par "paaudzi" t.i. 18-25 un vairāk gadi, kad teorētiski viens no partneriem varētu būt otram tēvs vai māte.

Arī šajā gadījumā nav runa par fizisko veselību, bet gan garīgo – emocionāliem un psihiskiem traucējumiem. Dažreiz šādās attiecībās iesaistās vīrieši (jauni) ar slēptām, ļoti nopietnām psihiskām problēmām, kas var pāraugt nervu sabrukumā ar stiprām agresivitātes lēkmēm, līdz pat slepkavības mēģinājumiem, kas apdraud sievietes dzīvību un veselību šī vārda vistiešākajā nozīmē.

Patiesi nedomāju, ka tas attiecas uz Everitu un viņas draugu, kuru vēstule drīzāk ilustrē labas savstarpējās attiecības, kurām gadu starpība nav šķērslis.

Ar cieņu,
Anita


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzu griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!