"Neko nevajag darīt tāpēc, ka kāds to jau ir paspējis izdarīt," iesaka dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite. "Pagaidi, galvenais, pagaidi pati sevi, līdz Tu nonāksi tajā dzīves punktā, kurā Tu vēl neesi, bet gribētu būt."

Lasītājas vēstule:
Man ir viena problēma, man ir 21, bet es vēl nevienu reizi neesmu pārgulējusi, man vienmēr ir bijis bail to darīt, pat īsti nezinu kāpēc, varbūt tas ir seku dēļ, man jau liekas, ka esmu kā vecmeita, man pat ir kauns pateikt, ka es vēl ne reizi neesmu pārgulējusi, bet es vienmēr esmu vēlējusies to izdarīt ar cilvēku, kuru mīlu, un tad atkal man ir bailes par to, ka es esmu tik nepieredzējusi, ka nezināšu, kā ir labāk, un vīrietis būs manī vīlies, ka nebūšu pietiekami laba gultā, man katrā ziņā nav aizspriedumu seksa jautājumos, bet man liekas ļoti mulsinoši tieši šī pirmā reize, ja tā nebūs izdevusies, es viņu varu pazaudēt. Ko tad darīt? Man ir puisis, kuram bijušās attiecības gultā bija ideālas, tādēļ nejūtos pārliecināta par sevi. Lai gan esmu ievākusi informāciju par visu, ko vien es varēju atrast, nezinu, kā pārvarēt bailes?

Atbild dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite:

Mīļā, jaukā meitene!
Tā kā manai meitai ir tieši tikpat daudz gadu, cik Tev, lūgšu sevi atvainot par mātišķo toni, kas Tev droši vien nepatiks. Jautājums, ko Tu uzstādi, ir tiešām ļoti svarīgs un pamācošs. Visupirms, gribu Tev teikt, ka neko nevajag darīt tāpēc, ka kāds to jau ir paspējis izdarīt. Tev nekur nav jāsteidzas un nevienam nav jāskrien pakaļ, jo Tu pati esi lielākā vērtība, kas Tev pieder, tādēļ saudzē sevi un seko savām vēlmēm, nevis tam, ko dara citi. Tavs laiks vēl nav pienācis un īstais cilvēks nav sastapts. Pagaidi, galvenais, pagaidi pati sevi, līdz Tu nonāksi tajā dzīves punktā, kurā Tu vēl neesi, bet gribētu būt. Tici man - Tu reiz būsi laimīga tieši tāpēc, ka būsi Tu pati, ar savām vēlmēm un īpatnībām.

Otrkārt, domājot par Tevi konkrēti, gribu no sirds ieteikt meklēt profesionālu palīdzību pie cilvēka, kas strādā ar seksualitātes problēmām. Vēl vairāk, padomā, vai Tev patiktu iet pie sievietes, jo tas būtu efektīvāk.

Varbūt šo palīdzību var meklēt Universitātes Psiholoģiskās palīdzības centrā, jo tur varētu būt lētāk. Bet tas nenozīmē, ka šīs palīdzības mērķis ir iedabūt Tevi kādā gultā, kurā Tu varbūt nemaz nevēlies nokļūt. Vismaz pagaidām. Tas no mātes pozīcijām.

Tīri informatīvi, gribu teikt , ka šīs bailes sakņojas dvēselē un ir saistītas ar sievietes paštēlu, pašvērtību un seksualitāti. Ieteikums saņemties vai nebaidīties te būs galīgi nevietā, tāpat kā nepalīdz grāmatas un cita informācija. Palīdzība slēpjas pašā jautātājā - Tevī, sevis izzināšanā un savu baiļu iepazīšanā. Tikko Tu tās “saredzēsi” un iepazīsi, tām vajadzētu pāriet. Bet saredzēt tās būs samērā nepatīkami un laikietilpīgi, tomēr tas ir iespējams un izdarāms. Galvenais, dod sev laiku!

Es gribu novēlēt panākumus un izturību.
Anita Plūme


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzu griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!