Pirms precēties ar citas kultūras pārstāvji, jāapsver, vai esat gatavi kopīgiem spēkiem pārvarēt grūtības, ko rada kultūras un tradīciju atšķirības. Šo sarežģīto situāciju komentē dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite.

Sveiki,

neesmu no tām sievietēm, kuras meklē padomu masu medijos, tomēr, izlasot Delfi lasītāju vēstules un atbildes uz tām, nolēmu noskaidrot kādu jau sen sasāpējušu jautājumu.

Sākot visu no sākuma - es esmu latviete, viņš kādas bijušās Padomju savienības dienvidu valsts pilsonis. Man 21, viņam 26. Abi pašlaik dzīvojam ārpus mūsu dzimtenēm kādā Rietumeiropas valstī. Šeit iepazināmies un šeit arī satiekamies. Toreiz nedomājām par mūsu attiecību sekām, taču tagad tuvojas brīdis, kad pēc pāris mēnešiem būs jāatgriežas “reālajā” dzīvē. Šī diena tuvojas, un abi sākām saprast, ka esam tik ļoti pieraduši viens pie otra, ka nevaram iedomāties, kā būs dzīvot šķirti.

Viņš ir cilvēks, kas dzīvo savai karjerai, mīl savu dzimteni un mani. Varbūt visas sīkās problēmas būtu nieks, tomēr iemesls, kas mani attur būt kopā ar viņu, ir tas, ka es neesmu nevainīga, savukārt viņa statuss un tautas tradīcijas nepieļauj precēties ar meiteni, kura jau ir zaudējusi savu nevainību pirms kāzām, tas ir uzskatāms par lielu kaunu.

Viņš bija ar mieru mūsu attiecību dēļ piedzīvot šo kaunu un mani bildināja, tagad ir laiks manām pārdomām, es šo cilvēku patiešām mīlu un vēlos būt ar viņu kopā, tomēr es baidos par to, ka ar laiku viņš mani var sākt ienīst. Neko ļaunu viņam nekad neesmu nodarījusi un nekad nedarīšu, tomēr, manuprāt, ar laiku viņš var iekšēji salūzt no radu un draugu spiediena. Viņš pats domā, ka viss nebūs tik ļauni, tomēr mani māc briesmīgas šaubas.

Man ir tikai 21, varbūt man būs vēl daudzas iespējas kādu iemīlēt, varbūt es varu mēģināt viņu aizmirst un līdz ar to visas viņa sadzīviskās problēmas nerastos. Es negribu, lai viņš manis dēļ cieš no sev tuvajiem cilvēkiem. Viņa sociālais stāvoklis nepieļauj šādas precības un apprecot mani viņš var zaudēt daudzus sev tuvus cilvēkus. Vai es drīkstu viņam ko tādu nodarīt?

Ļoti ceru uz Jūsu padomu -
Lidija

Atbild dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite:

Mīļā Lidija,
Jautājums, ko Tu uzdod, ir tiešām sarežģīts, un neviens nezina īsto atbildi uz to, jo tās vienkārši nav. Drīzāk jautājums ir Tev pašai, vai Tu vēlies kļūt šī cilvēka sieva, būt saistīta ar viņu uz mūžu? Vai Tu esi gatava savus nākošos bērnus audzināt pēc citām, Tev šobrīd nezināmām tradīcijām? Vai Tu vēlies iepazīt un pieņemt (vismaz daļēji) svešu kultūru? Var būt Tevi pašu kaut kas baida un Tu neesi par kaut ko pārliecināta?

Mēģini prasīt viņam par to, kas varētu darīt Tevi bažīgu, jo galveno atbildību un risku uzņemas viņš. Ja jūs abi esat gatavi viens otru atbalstīt grūtībās, kuras būs, jo tās ir jebkuram pārim jebkurā dzīves vietā, tad jācer uz labu iznākumu. Ja ne, tad jau Tu pati zini, ko darīt... Šis nu ir īstais jautājums, kurā pat nevajag nevienu citu klausīt, tikai savu sirds balsi, bet iepriekš jāprasa un jārunā ar partneri par to, kas pašu klusībā uztrauc.

Ar cieņu,
Anita Plūme


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzu griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!