Turpinot tēmu par orgasma sasniegšanas grūtībām, dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite, sniedz paskaidrojumus par seksuālo gaumi un tās pētīšanas veidiem.
Jautājumi dr. Anitai Plūmei no atsauksmēm (26.04.2001 11:47) zem raksta
Sevis pētīšana brīnuma meklējumos
:

  1. "Tomēr katrai sievietei, tāpat kā vīrietim, ir noteikta seksuālā gaume, kuras apmierinājuma rezultātā būs orgasms. Tātad katrs vīrietis, kurš grib būt labs seksuāls partneris savai sievietei, visupirms šo gaumi izpētīs."
    Kas ir seksuālā gaume? Kad tā kļūst noteikta? Kādi ir šīs gaumes pētīšanas veidi?
  2. "Tas, ko un cik Tu izjūti, ir Tava mīlas sajūta. Ja tā dod Tev apmierinājumu un seksuālā uzbudinājuma atslābumu, viss ir ideāli."
    Kas ir mīlas sajūta? Kādas ir tās funkcijas? Kāpēc atslābums liecina par to, ka viss ir ideāli? (jā - kas gan ir domāts ar šo atslābumu?)
  3. "Ja nav iespējams dzimumakts, vēl taču ir orālais sekss, iespēja vienam otru apmierināt vai apmierināt pašam sevi otra partnera klātbūtnē. (atgriežoties pie raksta par emocionālo atbalstu)".
    Kāpēc iespēja apmierināt pašam sevi otra partnera klātbūtnē tā arī parasti paliek tikai par iespēju brīžos, kad dzimumakts nav iespējams?

Atbild dr. Anita Plūme, Latvijas Ģimenes centra psihoterapeite:

1) Seksuālā gaume ir glāstu, pieskārienu un emocionālu stimulu kopums, kas izraisa seksuālu uzbudinājumu, kas, secīgi pieaugot, noved līdz maksimālai kulminācijai - orgasmam. Katram cilvēkam ir noteiktas erogēnās zonas, daļa no kurām ir kopīga visiem emocionāli veseliem cilvēkiem, bet daļa ir individuāla gandrīz katram cilvēkam, piem., kādu uzbudina muguras glāstīšana tikpat stipri kā otru pieskāriens dzimumorgāniem.

Bez tam arī vispārzināmas erogēnās zonas, kā lūpas, krūtis, dzimumorgāni, gurnu iekšējā virsma u.c. katram izraisa savādāka stipruma atbildes reakciju, tādējādi iegūstot dažādas svarīguma pakāpes seksuāla uzbudinājuma iegūšanā un maksimuma sasniegšanas ilgumā.

Šī gaume ir noteikta lielos vilcienos, bet detaļās mainās visas dzīves laikā un arī dažādu partneru ietekmē. Šo gaumi, kā var viegli saprast, "izpēta" mēģinājumu un kļūdu ceļā, jo mēs paši bieži vien nezinām to līdz galam vai atklājam ko pārsteidzošu kādā reizē. Galvenais, kas jāatceras, ka neko otram nevar uzspiest, jo tas, kas sagādā grandiozu baudu mums, var izraisīt pilnīgu nepatiku otram.

Tātad, ne tikai jāmēģina glāstīt dažādās vietās, dažādā stiprumā vai intensitātē, bet nevajag aizmirst pajautāt, ko partneris jūt - vai tas ir patīkami, ja nē, nekavējoties uzsāktais jāpārtrauc. Banāli - bet valoda ir mums dota, lai saprastos arī seksā! Jutekliskais, ko atklāj kā sapratni bez vārdiem, ne uzreiz kļūst par saziņas līdzekli starp diviem mīlētājiem. Parasti tam vajadzīgs laiks un iejūtība, nereti arī pacietība, sevišķi jauniem partneriem.

2) Juteklisku tieksmi un tīksmi, sajūtu, ka Tevi mīl un Tu mīli, varētu vispārināti nodēvēt par “mīlas” sajūtu, kam pretstats būtu vienaldzība vai alkatīga vēlme gūt prieku tikai sev. Nereti šī sajūta pārņem kā salda atrautības izjūta no visa, izņemot tavu partneri un savu ķermeni, saskare ar otru ķermeni. Bet tā var arī nebūt. Lieta tāda, ka nav vienotas izjūtas, ko var piemērot vai meklēt pie katra un ikviena.

Tomēr visiem kopīgs ir seksuālā uzbudinājuma pieaugums un sekojošs tā atslābums, ko mēs jūtam kā orgasmu. Es domāju, te ir tikpat daudz nianšu, izņemot to, ka seksuālā tieksme tiek apmierināta un uzbudinājums atslābst, jo cilvēki nereti apraksta orgasma izjūtu, kā jūtu sakāpinājumu, kas, izejot caur ķermeni un dvēseli, dod šo katram vienreizējo seksuālo pārdzīvojumu.

Parasti, ja šis atslābums nenāk, paliek neapmierinājuma vai vilšanās sajūta, ko nereti pavada dusmas un aizvainojums. Tātad, ja cilvēks negūst seksuālu apmierinājumu, viņš paliek saspringts, un tas nav sevišķi patīkami, bet nav arī nepārvarami.

3) Par sevis apmierināšanu otra klātbūtnē - es nesaprotu jautājumu. Izskatās, ka runa ir par kādu jautātāja problēmu, bet nevar saprast, kādu? Kaut kas trūkst.

Ar cieņu,
Anita Plūme


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Kādi jautājumi par sievietes vai visas ģimenes veselību Tevi satrauc? Raksti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv, un mēģināsim rast atbildi kopā. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, lūdzu griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!