Jautājums: Gribēju noskaidrot kādu lietu par sauļošanos solārijā. No kā īsti ir atkarīgs UV starojuma daudzums, sauļojoties solārijā - no solārija intensitātes vai sauļošanās ilguma?

Nu, piemēram, vai starojums ir vienāds, ja sauļojos 20 min. parastajā solārijā vai arī 8 min. intensīvajā? Apzinoties, ka tas ir kaitīgi, bet vēloties rast kādu optimālo vidusceļu, jau iepriekš pateicos!

Jautājums: Vēlētos uzdot jautājumu par solāriju: vai sauļojoties solārijā ar vecām lampām var apdedzināties? (Jeb tikai ar jaunām lampām var iegūt apdegumus?) Paldies jau iepriekš.

Atbild “Veselības centra 4” dermatologs Raimonds Karls:

Sauļojies ar prātu!

UV starojuma daudzums solārijā ir atkarīgs no paša solārija intensitātes - lampu jaudas un skaita. UV staru darbība summējas, ņemot vērā solārija intensitāti (lampu jaudu un skaitu), kas reizinās ar tajā pavadīto laiku. Tātad, jo ilgāk laika pavada solārijā, jo kaitīgāk tas iedarbojas uz ādu. 20 minūtes parastajā solārijā ir ekvivalentas 8 minūtēm intensīvajā. Turklāt iedegumu solārijā labāk iegūt pakāpeniski, kas arī ir noturīgāks.

Pamatiedegumam pietiks, ja solāriju apmeklē četras reizes ik pārdienu, pakāpeniski palielinot sauļošanās laiku. Ja solārijā ir parastās lampas (100 W), sākumā tajā nedrīkst pavadīt ilgāk par desmit minūtēm. Ja solārijs ir ar augstspiediena lampām (160W), ieteicamais laiks ir 4 – 6 minūtes. Ar katru nākamo reizi var nedaudz palielināt sauļošanās laiku, atkarībā no solārija veida un ādas tipa. Piemēram, solārijā ar augstspiediena lampām laiku katru reizi var palielināt ne vairāk par 1 – 3 minūtēm, solārijā ar parastajām lampām – ne vairāk par piecām minūtēm. Tomēr jāatceras, ka tiklīdz āda kļūst brūna - sāk izstrādāt pigmentu - melanīnu, tā sāk aizsargāties pret UV starojumu un tai nevajadzētu uzlikt papildus slodzi.

Tā kā ādas virskārta dabīgi atjaunojas (ādas virsējā kārta nolobās apmēram mēneša laikā – 28 dienu laikā), pamatiedegumu var uzturēt, solāriju apmeklējot ne biežāk kā vienu reiz ik pa desmit dienām. Galvenais - neizmantot maksimālo laiku, jo UV staru darbība uzkrājas un pēc kāda laika var parādīties to radītās sekas. UVA starojums, ko satur solārijs, salīdzinoši ar saules UVB starojumu, ir bīstamāks, jo iekļūst dziļāk dermā, bojājot asinsvadus, elastīnu un DNS (šūnas ģenētisko informāciju). Tomēr nelabvēlīgu un neatgriezenisku ietekmi uz ādu var atstāt arī viena sauļošanās reize. Piemēram, melanoma attīstās, sauļojoties reti un intensīvi, savukārt bazalioma, uzturoties saulē vai solārijā bieži un neilgi.

Jāatzīst, ka apdegumu solārijā var iegūt gan no jaunām, gan vecām lampām. Tā kā salonu apkalpojošā personāla kvalifikācija absolūtā vairumā nav atbilstoša, jo nav zināšanas par solāriju iekārtu uzbūvi, lietošanas raksturojumu un indikācijām, ieteicams apmeklēt solārijus, kas atrodas ārstniecības vai rehabilitācijas iestādē. Un tomēr, neatkarīgi no tā, vai jūs esat regulārs solārija apmeklētājs vai turp dodaties pirmo reizi un it sevišķi, ja īsti neuzticaties šai “saules vannai”, konsultējaties ar ārstu - dermatologu.

It īpaši ar ārstu vajadzētu konsultēties, ja

  • solāriju apmeklē pirmo reizi;
  • uz ādas ir daudz dzimumzīmju;
  • bijušas onkoloģiskas saslimšanas pašam vai ģimenes locekļiem;
  • regulāri lieto medikamentus, hormonālos un citus preparātus;
  • nav noteikts ādas individuālais saules aizsargkoeficents;
  • apmeklējot solāriju, bijusi neparasta āda reakcija (nieze, plankumi utt.);
  • esat grūtniece;
  • neesat lietojusi solārijam paredzētus ādas kopšanas līdzekļus;
  • esat veģetāriete vai ievērojat diētu, jo šie cilvēki ir īpaši jutīgi pret UV stariem;
  • ir redzes traucējumi, jo solārija UV stari bojā tīkleni.
  • Pirms solārija,

  • lai iedegums veidotos vienmērīgāks un noturīgāks, vēlams veikt mehānisko pīlingu (vislabāk to veikt iepriekšējā vakarā). Taču 1 nedēļu pirms sauļošanās nedrīkst veikt ne auglskābes, ne ķīmisko pīlingu, jo tad var veidoties pigmenta plankumi;
  • vēlams ieiet dušā un noņemt kosmētisku, jo ādai jābūt tīrai. Svīšanas rezultātā var aktivizēties mikroorganismi, kas provocē dermatoloģiskas saslimšanas;
  • nelietojiet spirtu saturošus kosmētikas līdzekļus, jo tie pastiprināti sausina ādu. Savukārt smaržas var reaģēt uz UV starojumu un atstāt neatgriezeniskas pēdas uz ādu;
  • nevajadzētu dzert seleriju sulu un ēst ķiplokus, kas satur īpašus ķīmiskos savienojumus un padara ādu jutīgu, izraisot pat smagus apdegumus;
  • vēlams lietot iedegumu veicinošos krēmus, jo tad iedegums veidojas ātrāk un vienmērīgāk, turklāt krēms novērš ādas sausumu. Nelietojot solāriju krēmus, iedeguma efekts nebūs tik izteikts, jo sausa āda atstaro UV starus, turklāt ādai tas būs kaitīgāk;
  • pieprasiet speciālās UV aizsargbrilles, jo acs plakstiņu āda minimāli aiztur starojumu. Saules un solāriju gaisma var radīt kataraktu un tīklenes bojājumus, kā arī acs melanomu.
  • Zināšanai

    Dažos solārijos, piemēram “Veselības centrā 4” ir papildus bonuss – aromterapija. Sauļošanās laikā ik pa divām minūtēm vai biežāk no speciālām atverēm tiek izsmidzināts relaksējošs vai vitalizējošs aromātiskais ūdens. Tā mērķis ir ne tikai novērst solārija specifisko aromātu, bet arī mitrināt ādu sauļošanās laikā.

    Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!