Krēmkrāsas Persijas kaķi ir viena no visjaunākajām krāsu varietātēm. Savā laikā selekcionēti ASV, pēc tam ievesti Eiropā. Ļoti populāri vēl šodien ASV un Eiropā, bet grūti selekcionējami. Krēmkrāsas kaķu vilnai jābūt gaišā krēma vai bēšas pasteļkrāsas tonī, iespējama arī ziloņkaula vai miecētas mizas krāsa.

Agrāk vēlams bija sarkanīgs tonis, bet pēdējos 25 gados to uzskata par trūkumu. Šo persiešu vilnas krāsojumam jābūt vienmērīgam, bez svītrām, ēnojumiem un plankumiem.

Ja kaķēniem drīz pēc piedzimšanas uz ķermeņa, kājām un astes parādās svītrojums, tad tas saglabāsies arī turpmāk. Atkarībā no svītru spilgtuma tie var būt vērtēti kā krēmkrāsas marmora krāsojuma dzīvnieki. Krēmkrāsa veidojas lēni, un vislabākā krāsa parādās trešajā kaķa dzīves gadā, jaunajiem dzīvniekiem mēdz būt tumši sarkanāks tonis (tā saucamais hot cream). Protams, ir arī tādi kaķi, kuriem brīnišķīga krāsa jau izveidojas 6 mēnešu vecumā, bet tas drīzāk ir izņēmums.

Vislabākos rezultātus krāsas iegūšanā sasniedz tie selekcionāri, kuri pāro krēmkrāsas kaķeni ar zilu vai krēmkrāsas runčiem. Nav ieteicams krēmkrāsas kaķeni pārot ar melnu runci, jo kaķēniem būs izteikta sarkanīga nokrāsa, ko nosaka melnā gēna klātbūtne. Līdzīgi trūkumi novēroti, ja krēmkrāsas kaķene tiek pārota ar sarkanu runci.

Krēmkrāsa persiešiem acis ir tumši oranžas, vara krāsā, pat brūnas, kas lieliski izceļas uz pasteļkrāsas vilnas fona. Izvēloties kaķēnu, jāņem vērā, ka tam acis var būt gaišākas, bet pamazām tās krāsosies spilgtāk.

Bieži krēmkrāsas persiešiem ir palielas ausis, kas mazina viņu vērtību. Ja kaķēnam ir palielas ausis, tad pieaugušam kaķim tās būs vēl lielākas, tāpēc dzīvnieki jāapskata uzmanīgi un priekšroka jādod tam, kam austiņas vismazākās un pēc iespējas platāk novietotas galvas sānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!