Saule asociējas ar brīvdienām, siltumu un enerģiju. Un kura gan sieviete nevēlas nodoties “saules rotaļām”, lai iegūtu piena šokolādes brūnumu... Tomēr, kā izvairīties no mīļotās saulītes pārdarījumiem un kas jāņem vērā sauļojoties, stāsta “Veselības centra 4” Estētiskās dermatoloģijas klīnikas vadītājs Raimonds Karls un skaistuma klīnikas “4. Dimensija” kosmētiķe Ilze Actiņa.
Novērtē ādas un veselības stāvokli!

Kaut arī vairumā gadījumi ir pierādījuši to, ka uzturēšanās saulē rada negatīvas sekas uz ādu, arī saule spēj radīt enerģiju, kas nepieciešama dzīvībai, jo īpaši kaulu augšanai un skeleta nostiprināšanai, jo sintezē D vitamīnu. Tas nozīmē to, ka galvenais - sauļoties ar prātu!

Mērķtiecīga uzturēšanās saulē veicina veselīgu ādas krāsu (šāda āda izskatās pievilcīgāk par sauli neredzējušu zilganpelēcīgi bālu ādu!) un tādējādi emocionālu labsajūtu. Dažkārt saule uz mirkli var mazināt arī citas ādas problēmas - taukaina āda kļūst sausāka, pinnes – neredzamākas... Tomēr, ja vērojamas kādas dermatoloģiskas saslimšanas, UV starojums var paasināt slimību, tāpēc jo īpaši stingri jāievēro visi ar saules aizsardzību saistītie noteikumi.

Nemitīgs karstums var radīt pārslodzi ādas asinsvadiem (paplašināties virspusējie asinsvadiņi), jo tie nespēj adekvāti reaģēt uz temperatūras svārstībām, papildus āda kļūst jutīga, sausa un sāk lobīties.

Tā kā saules ietekmē āda aizsargājas - tā cīnās ar ultravioleto starojumu, saules ietekme nepaliek bez sekām, tā izraisa hiperpigmentāciju. Ādas pārklāšanos ar lieliem, brūniem pigmenta plankumiem (pastiprināta melanīna izdalīšanās), var veicināt saule. Saules agresīvais starojums bieži vien kaitē skaistumam, paātrina ādas fizioloģisko novecošanās procesu. Pārmērīga saules iedarbība var nodarīt ļaunumu - radīt saules apdegumu vai pat izraisīt saslimšanu ar ādas vēzi.

Ielāgo, ka, tāpat kā cilvēka smadzenes atceras savus dzīves notikumus, arī āda saglabā visu informāciju un pēc kāda laika šo pārdzīvojumu rezultātā var parādīties kādas saslimšanas, ko var salīdzināt ar atmiņu uzplaiksnījumu. Ja pārsauļo ādu, lielāka iespējamība, atkārtoti sauļojoties, iedzīvoties apdegumos. Pieradini ādu pie saules, sauļojoties pakāpeniski, kā rezultātā iegūsi noturīgāku iedegumu!

Nepārsauļojies (nav vēlams sauļoties ilgāk par 30 min.) un nesauļojies laikā, kad saules iedarbība ir visintensīvākā (dažādās valstīs un laika zonās tā ir atšķirīga). Lai nekaitētu ādai, Latvijā vēlams sauļoties no plkst. 9 līdz 11:30 un no plkst. 15 līdz vakaram.

Saules aktivitāte ir kļuvusi lielāka, jo ozona slānis ar katru gadu paliek plānāks, līdz ar to tiekam pakļauti lielākai saules negatīvajai iedarbībai. UV starojums palielina brīvo radikāļu veidošanos ādā un izraisa neatgriezeniskus epidermas un dermas bojājumus. Pārmērīgas sauļošanās rezultātā var rasties pilnīga dermas dehidratācija (atūdeņošanās vai izžūšana), tāpēc sauļošanās laikā svarīgi dzert daudz ūdeni. Pretējā gadījumā āda var kļūt plāna un līdz ar to vieglāk ievainojama, nespējīgāka pretoties ārējo faktoru iedarbībai.

Atkarībā no ādas tipa īpatnībām var arī pastiprināti sabiezēt ādas raga kārtiņa– aizsprostoties poras, veidoties komedoni (melnie punktiņi), izsitumi, kas ir labvēlīga vide dažādām nelabvēlīgām baktērijām un sēnīšu attīstībai.

Priecājies par sauli ar apdomu, bet savu reiz paslēpies ēnā…

  • Lai pareizi izvēlētos kosmētiskos līdzekļus, ārstniecības iestādē pie dermatologa ar Skin diagnostic aparātu vērts noteikt individuālo jutību pret sauli. Īpaši tas ieteicams gaišajiem ādas tipiem, jo šiem cilvēkiem ir lielāka iespējamība ne tikai apdegt saulē, bet arī iedzīvoties ādas vēzī. Ja plāno doties uz dienvidiem, atceries, ka vislielākais vēžu slimnieku skaits ir Austrālijā, Vidusjūras valstīs un ASV Dienvidu štatos. Nododoties atpūtai, neaizmirsti par atbilstošiem aizsarglīdzekļiem! Svarīgi, lai izvēlētais līdzeklis saturētu gan UVA, gan UVB staru aizsargfiltru. UVA stari iekļūst dermas dziļumā un nedod apdegumu; tos cilvēks nejūt, bet tie bojā elastīgās un kolagēnās šķiedras. Savukārt UVB stari iedarbojas uz epidermu un izsauc ādas apdegumu. Ja skaistumkopšanas līdzekļu sastāvā ir tikai UVB staru filtrs, UVA stari tik un tā iekļūst ādā, to sausējot un veicinot novecošanos.
  • Saules aizsarglīdzekļus lieto arī tad, ja diena ir apmākusies un, sēžot ofisā vai dodoties ceļojumā ar auto, saule uzmācīgi spīd logā. Jāatzīst, ka iedegums caur stiklu neveidojas, tomēr UVA stari caur stiklu nelabvēlīgi ietekmē ādu. Sēžot birojā, var lietot kosmētiskos līdzekļus ar SPF 4, 6, tomēr izejot ārpus telpām šis aizsargfiltrs ir stipri par mazu.

    Ņemot vērā ģeogrāfiskos platuma grādus Latvijas apstākļiem ir piemēroti aizsargkrēmi ar SPF 15-20, savukārt, braucot uz dienvidu zemēm, jāizvēlas līdzeklis ar aizsargfiltru (SPF) 30-40. Turklāt bērniem vajadzētu izvēlēties tieši viņiem piemērotus saules aizsarglīdzekļus, jo bērniem āda ir daudz plānāka un pieaugušo aizsarglīdzekļi šādai ādai nav piemēroti.

    Saules aizsarglīdzekļus nekad nav par vēlu uzsākt lietot! Kaut arī jau āda, īpaši seja cietusi no saules, piemēram, strādājot uz lauka. Lietojot aizsargkrēmus, vienīgi rūpīgi jāizlasa instrukcija, vai tas ir ūdensizturīgs, cik bieži un, kad tas jāatjauno. Parasti tos uzklāj 1h pirms iziešanas saulē. Šos līdzekļus vēlams lietot arī tad, ja atrodas zem saulessarga, jo tas nepasargā no UV starojuma.

  • Domājot par sejas un ķermeņa izskatu kopumā, seju no pārsauļošanas vēlams paslēpt zem cepures ar platām malām. Pēc mediķu novērojumiem, visbiežāk apdegot ausis. Tām pat mēdz būt smagāki - otrās pakāpes apdegumi. Nevajadzētu aizmirst rūpēties arī par lūpām, kas ir ļoti jutīgas pret saules apdegumiem. Lieto lūpu zīmuli ar aizsargfiltru.

    Saule visvairāk ietekmē degunu, pieri, vaiga kaulus, zodu un ādu ap acīm. Svarīgi arī pasargāt acis, nēsājot augsta UV aizsargfaktora saulesbrilles, savukārt matus no saules kaitīgās ietekmes var pasargāt ne tikai cepure, bet arī speciāli matu kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā ir SPF (no angļu valodas – SPF – sun protection factor, saules aizsardzības faktors).

  • Pēc ilgstošas un pārmērīgas sauļošanās, veic ādas pašapskati. Mērķis nav pašai noteikt melanomu (ādas vēzi), bet laikus pamanīt izmaiņas (daudz un jaunas dzimumzīmes, kas ir mainījušas krāsu vai izmērus).

    Bieži vien, atrodoties pludmalē, šķiet, ka āda nav iesauļota, bet pēc pāris stundām uz ādas jūtam nepatīkami smeldzošu sajūtu. Tas nozīmē, ka ādas un saules “sadarbība” (melanīna sintēze) atspoguļojas tikai pēc pāris stundām. Spilgtākās saules apdeguma izpausmes vērojamas 6 līdz 24 stundas pēc saules iedarbības. Tāpēc necenties pārliecinoši izjust saules iedarbību pludmalē, jo tad ir vislielākā iespējamība iedzīvoties veselības un ādas problēmās! Vienā dienā nevar iegūt iedegumu visai vasarai vai gadam!

  • Apkārtējā vide atstaro UV starus (smiltis 17%, sniegs 80%, ūdens 85%). Tas pierāda to, ka atrodoties tuvu ūdenim, smiltīm (Jūrmalā) starojuma intensitāte gandrīz dubultojas. Dārzā vai, guļot zaļā zālītē, UV starojums būs mazāks un līdz ar to - sauļošanās nekaitīgāka, jo šajā vidē ir vairāk UV starus absorbējošas virsmas.

    Kustoties, saules intensitāte ir lielāka, tāpat arī ūdens procedūras saulē pastiprina un paātrina ādas iedegšanas procesu. Vissliktāk cilvēks iedeg pilsētā, jo gaisā ir daudz putekļu, dūmu, kā arī citu gaisa piesārņojumu. Turklāt asfalts, kas ir melns, labi absorbē UV starus.

    Nepareizs ir uzskats, ka rīta un vakara saule nerada iedegumu, tomēr saules stari satur mazāku UV starojumu nekā tad, kad saule atrodas zenītā.

  • Izvēlies gadalaikam atbilstošu kosmētiku. Ziemas barojošo krēmu nelieto vasaras svelmē, to nomaini pret pieniņu, krēmu, želeju vai toniku, kas konsistencē ir šķidrāki. Karstākam laikam piemēroti ir kosmētiskie līdzekļi ar mitrinošu iedarbību, ko nodrošina sastāvā esošie avokado un džodžobas ekstrakti, kolagēns, keramīni, retinols.

    Saules ietekmē pastiprināti rodas brīvie radikāļi, kas bojā dzīvās šūnas, tāpēc līdzekļos iesakāmi E, C vitamīni, beta karotīns. Nelieto ādu barojošus un hormonus saturošus krēmus, jo to sastāvā ir vielas (bergamoteļļa), kas palielina saules starojuma iedarbību.

  • Pēc sauļošanās

  • Ķermeni palutini ar losjonu vai pieniņu, sejai uzklāj mitrinošu krēmu, kas satur ādu nomierinošas (kumelīšu ekstrakts, azulēns, bisebalols, ehinācija) un mīkstinošas (kakao, sviesta mandeļu eļļa) vielas.
  • Ja āda tomēr apdegusi, palīdzēs vēsa ūdens komprese, mīkstinošs krēms vai speciāli pretapdeguma līdzekļi (Panthenols, Bepanthen krēms, Kamagel ziede).
  • Ja āda apdegusi stiprāk, veidojas apsārtums, tūska, pūslīši, jāmeklē mediķa palīdzība, jo, pūslīšiem plīstot, var iekļūt infekcija un āda sastrutot. Neiezied ādu ar skābu krējumu un eļļu, jo tas var paaugstināt infekcijas risku un ādu pastiprināti kairināt. Jāizvairās no kosmētiskiem līdzekļiem, kas satur smaržvielas.
  • Ko nedrīkst darīt?

  • Neiezied ādu ar eļļu, domādama, ka tādējādi izsargāsies no saules kaitīgās iedarbības un ilgstoši varēsi uzturēties saulē. Eļļa veido aizsargplēvīti (rada “celofāna plēves” efektu), dodot lielāku iespēju ādai pārkarst. Āda neelpo, pārstāj lobīties atmirušās šūnas, kam sekas ir apdegums, grumbas un nevienmērīga ādas krāsa.
  • Nepakļauj bērnus, kuri jaunāki par trīs gadiem, tiešai saules iedarbībai. Vēlams aizsargāt arī mazuļu ādu ar augsta indeksa sauļošanās aizsardzības līdzekļiem (SPF 25, 30), dabīgu apģērbu (gaišu kokvilnas, lina), cepuri un saulesbrillēm.
  • Izvairies no alkohola lietošanas, kas pabiezina asinis un līdz ar to rada papildus veselības problēmas, piemēram, vēnu varikozi, kāju un plakstiņu pietūkumu. Alkohols arī samazina jušanas slieksni, līdz ar to cilvēks neizjūt ādas radītos signālus. Arī sauļošanās otrajā dienā pēc pārmērīgas alkohola lietošanas nav pieļaujama, jo āda ir jutīgāka un var rasties apdegums. Turklāt bieži vien šādā stāvoklī cilvēks mēdz aizmigt un nogulēt par ilgu.
  • Izvairies no sauļošanās, ja lieto ārstnieciskos līdzekļus (antidiabētu, antibiotikas, antidepresantus, hormonālos līdzekļus u.c.), jo var mainīties organisma jutība un rasties izsitumi, pigmenta plankumi utt. Pirms tam vēlams konsultēties ar ārstu, it īpaši, ja, sevi apskatot spogulī, ievēro izmaiņas uz ādas (iepriekšējā vasarā nebijuši veidojumi, pigmenta plankumi utt.). Nedrīkst arī sauļoties, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra.
  • Dodoties saulē uz ādas var atrasties tikai saules aizsargkrēms! Ādai jābūt tīrai, uz tās nedrīkst atrasties kosmētikas paliekas, smaržas un dezodoranti, kas saules ietekmē var izraisīt alerģisku reakciju un vietās, kur tie uzklāti - veidoties nevienmērīgs iedegums, pigmentācija. Kosmētikas noņemšanai nelieto spirtu saturošus līdzekļus, jo tie sausina ādu.
  • Saules apdegumi rodas tad, ja saules starojums pārspēj ādas pigmenta melanīna spējas ādu aizsargāt. Turklāt saules apdegums neparādās uzreiz. Ādai kļūstot sarkanai un sāpīgai, sākot niezēt un kņudēt nekavējoties sauļošanās jāpārtrauc, jo noticis ādas bojājums.
  • Saulē nedrīkst uzturēties vismaz trīs, četras dienas, ja veikta sejas tīrīšana kosmētiskajā kabinetā ar profesionāliem (augļskābju, ķīmiskiem) pīlingiem, jo āda ir jutīga un saules iedarbība ir kaitīga. Savukārt mehāniskais pīlings mājas apstākļos pirms sauļošanās ir ieteicams, lai iegūtu vienmērīgāku iedegumu.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!