Jautājums: Biju pie ārsta “Veselības centrā 4” un man konstatēja daudzkrāsaino ēdi (pitiriasis versicolor). Tas bija pirms diviem gadiem vai pat vairāk. Izgāju ārstniecības kursu, smērējot ēdi ar “Lamisil” šķīdumu, taču laiku pa laikam man šī problēma atkārtojas.

Arī tagad atkal ir parādījušies mazi plankumiņi. Vai man trūkst kādi vitamīni? Ēdu pilnvērtīgu pārtiku, gan augļus, gan dārzeņus.

Atbild skaistuma klīnikas “4.dimensija” dermatoloģe Sandra Vizule:

Daudzkrāsaino ēdi izraisa sēnītes, kuras ir sastopamas parastajā ādas mikroflorā. Tās var atrast uz jebkura cilvēka ādas. Pastiprinātu šīs sēnītes vairošanos veicina mitrs un karsts klimats, pastiprināta svīšana, dažādas iekšķīgas slimības.

Nedomāju, ka ēde uz ādas ir saistīta ar vitamīnu trūkumu. Visdrīzāk ādas dabīgo aizsargbarjeru ir mazinājusi pastiprināta svīšana, solārija apmeklēšana. Varbūt Jūs pārāk bieži (vairākas reizes dienā) mazgājaties dušā, lietojot ziepes. Pastiprināta ādas attaukošana un mazgāšanās līdzekļi arī var veicināt to, ka āda kļūst uzņēmīgāka pret dažādiem mikrobiem. Iesaku Jums pārbaudīt arī vairogdziedzera funkcionālo stāvokli un pārliecināties, ka tas funkcionē normāli.

Daudzkrāsainā ēde ir atrisināma problēma, vienīgi dažreiz ir jāārstējas diezgan ilgstoši 1 – 1,5 mēnešus. Profilaktiskā nolūkā jālieto ārstnieciskie līdzekļi arī pēc klīnisko simptomu izzušanas apmēram 2 – 3 nedēļās.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!