Jautājums: Visi gaida pavasari, bet mani tā tuvošanās nomāc. Problēma ir vasarraibumos, kuri ir it VISUR - pat uz kājām! Vai ir iespējams tos padarīt neredzamākus, jo likvidēt diez vai iespējams? Kur meklēt palīdzību?

Atbild “Veselības centra 4” dermatoloģe Linda Kapteine:

Ar vasaras raibumiem tikpat kā nevar cīnīties, jo tie ir iedzimti. Šiem cilvēkiem ģenētiski ādā ir vairāk un lielākas pigmenta šūnas. Tiklīdz āda nonāk saskarē ar sauli, tās sāk spēcīgi darboties un parādās vasaras raibumi. Tie ir raksturīgi gaišajam ādas tipam ar rudiem un blondiem matiem. Taču, ja Jūs esat saņēmusi šo “sauleszaķa buču”, tad pieņemat to kā īpašu un vienreizēju dabas dāvanu, kas nav citām…

Lai mazinātu esošos vasaras raibumus, var apmeklēt sejas un ķermeņa estētikas speciālistu un veikt tieši jums piemērotas ādas balinošās procedūras, pīlingus. Tomēr tās nav ieteicamas vasaras sezonā, jo tad āda pret sauli kļūs vēl uzņēmīgāka.

Iespējams veikt arī lāzerprocedūras, kas, atšķirībā no parastajām skaistumkopšanas procedūrām, kuru laikā tiek apstrādāts ādas virsējais slānis, ļauj panākt efektīvāku risinājumu, veicot dermoabrāziju vai lāzerslīpēšanu.

Mājas apstākļos lietošanai tiek piedāvāti arī dažādi kosmētiskie līdzekļi pigmentācijas mazināšanai. Taču kosmētiskie līdzekļi un skaistumkopšanas procedūras ne vienmēr pilnībā novērš to. Nonākot kārtējā saskarē ar sauli, piemēram, ziemā slēpojot kalnos vai apmeklējot solāriju, vasaras raibumi atkal var atgriezties.

Lai vasaras raibumi nekļūtu tumšāki un neiedzīvotos jaunos pigmenta plankumos, svarīgi lietot augstvērtīgus saules aizsargkrēmus (ar 50, 60 UVA, UVB saules aizsargfaktoru). Bet tad jārēķinās, ka seja vispār neiesauļosies. Ja vēlas izvairīties no vasaras raibumiem, tad nāksies atteikties ne tikai no saules, bet arī aizmirst par solāriju!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!