Lieldienas ir svētki, kam ir sava reliģiskā nozīme, un tas ir laiks, kad dabā tiek sveikts pavasaris. Bieži pirms Lieldienām cilvēki gavē, vairāk reliģisku motīvu vadīti, kas paredz atteikšanos ne tikai no gaļas, bet arī pasaulīgiem priekiem, tā attīrot savu miesu un garu.
Senčiem šis gavēnis bija vairāk nepieciešamība, jo vecie krājumi bija iztukšoti, bet jaunā raža vēl nebija izaugusi.

Cik daudz olbaltumvielu (gaļa, zivis, piena produkti, olas, pupas, zirņi) būtu jālieto ikdienā?

Zinātnieki iesaka ar olbaltumvielām uzņemt ne vairāk kā 20% no kopējās enerģijas, ar taukiem - 30 %, ar ogļhidrātiem - 50%.

Pētījumi rāda, ka cilvēki savā uzturā patērē pārāk daudz gaļas produktus, kas kalpo arī kā slēpto tauku avots.

Ja cilvēks nolēmis atteikties no gaļas lietošanas, tad labs olbaltumvielu avots ir

  • piena produkti - piens, biezpiens, liesie sieri;
  • olas, zivis;
  • pupas, zirņi, lēcas.

Piemēram, var minēt dažas analogas olbaltumvielu porcijas:

1 ola = 100g vistas filejas = 80g liellopu gaļas filejas = 60g cūkgaļas filejas = 60g kūpināts lasis = 4 ēdamk. tuncis savā sulā = 120g vārīta līdaka = 160g konservētas pupiņas = 200g konservēti zirņi = 200g konservēta kukurūza.

Runājot par ūdens procedūrām, būtu ļoti svarīgi uzsvērt iekšķīgā ūdens uzņemšanas nozīmi ne tikai gavēņa laikā, bet ikdienā. Cilvēks sastāv no miljards šūnām, kuru normālai funkcionēšanai nepieciešams ūdens, līdzīgi kā “akumulators” – organisma baterija darbojas tikai šķidrā vidē.

Zīdainim - 90%, pieaugušam cilvēkam - 65%, vecam cilvēkam – 35% ķermeņa masas veido ūdens. Fizioloģiski ar vecumu ūdens mūs pamet, tāpēc ir svarīgi daudz dzert – “Svara Vērotāji” iesaka dienā patērēt ne mazāk kā 2 litrus ūdens. Nelietojot pietiekami daudz ūdens, mūsu organisms lēnām izžūst, līdzīgi, kā vīnoga pārvēršas par rozīni.

Ja cilvēki sūdzas par pastiprinātu ūdens uzkrāšanos organismā, kas liek tiem atturēties no divu litru ūdens lietošanas ikdienā, tad skaidrojums varētu būt šāds, ja nav nieru vai sirds mazspēja. Tas, ka ķermenis neatbrīvo šķidrumu, nozīmē, ka viņam tā trūkst kaut kādiem procesiem: alerģija, kāda orgāna saslimšanas gadījumā, nieres pietur sev, lai normāli attīrītu organismu no kaitīgām vielām. Katrs izdzertais malks tiek nolikts rezervēm (līdzīgi, kā veidojas taukaudi), tāpēc īpaši šiem cilvēkiem jādzer vairāk par diviem litriem, jo ūdens pats kalpo kā urīndzenošs līdzeklis.

Svarīgi būtu ņemt vērā, ka cilvēkiem ar lieko svaru ūdens nepieciešams vēl vairāk. Uz katriem liekiem 10 kg vēl papildus vajadzīgs izdzert vienu glāzi ūdens! Ja dzer maz, tad nieres slikti strādā un attīrīšanas funkciju uzņemas aknas, kuru galvenā funkcija ir sadedzināt taukus, tāpēc, ja tās ir pārslogotas, slikti notiek tauku vielmaiņa. Ir labi, ja šādas lietas cilvēks ņem vērā un reizi pa reizei attīra savu organismu un sniedz tam nepieciešamo šķidruma daudzumu, bet vēl labāk, ja šie ieradumi kļūst par ikdienu. Tas radīs labāku pašsajūtu, jo ne velti ir teiciens, ka ūdens ir dzīvības avots!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!