Jautājums: Mani nomoka jautājums - kāpēc? Pirms šīm attiecībām man bija citas, tās attiecības bija drausmīgas, un tajā laikā es iemīlējos mūsu kopējā draugā, bet mans puisis to nezināja. Es tikos ar mūsu kopējo draugu, pat pārgulēju, un tas turpinājās kādas 4 reizes...

Kad izšķīros no sava puiša, pārtraucu arī attiecības ar kopējo draugu. Tad satiku savu mīlestību, ar kuru kopā biju pirms iepriekšējām drausmīgajām attiecībām, attiecības bija un ir ļoti labas, labākas nevar vēlēties, bijām pat gadu Itālijā. Viss bija kā pasakā, puķes, dāvanas, viņš mani apber ar komplimentiem un dāvanām vēl tagad. Vārdu sakot, mūsu attiecības ir lieliskas. Bet ir viens bet...

Atgriezāmies Latvijā, atgriezās arī kopīgais draugs, par kuru stāstīju sakuma... Sākumā it kā neko, bet tad kādu dienu es ar šo kopīgo draugu uzsakām sarunu par pagātni...un palēnām mūsu attiecības atkal ir vecajas sliedes, es ar viņu sarakstos, jo sirdi nav miera, ja zinu, ka viņš vel ir LV. Ko man darīt? Kāpēc tā? Man ir tik jaukas attiecības, es mīlu savu puisi, bet nevaru neuzrakstīt otram? Paliedziet man tikt skaidrībā ar sevi...

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv):

Atbilde: Mēģināt saprast, -kāpēc? - ir svarīgi, un varbūt Jūs vairāk nekā šis jautājums tomēr nomoka atbilde, kuru pati esat atradusi, bet ko grūti pieņemt. Ne vienmēr pietiek ar to, ka zinām cēloņus. Bieži vien ir jāraugās uz priekšu un jājautā sev - kā? Kā pieņemt izvēles, kas ietver sevī ne tikai patīkamo vien. Savukārt pieņemt izvēles, kas sevī ietver atteikšanos, nozīmē pieņemt pieaugt pieauguša cilvēka pozīciju - mēs nevaram dabūt visu, kas mums patīk un ko vēlamies.

Jūs pilnīgi noteikti spējat neuzrakstīt otram vīrietim. Tā ir Jūsu apzināta izvēle. Atbildot sev uz jautājumiem - ko sniedz šī sarakste, ko nozīmē nemiers, ko vēlaties šodien un kas ietilpst nākotnes plānos, kādēļ attiekšanās no saskarsmes ar bijušo mīļāko liekas neiespējama, varat tikt tuvāk izpratnei un tai atbildei, ko cerat saņemt uz savu jautājumu - "ko darīt?".

Ja runa ir tikai par saraksti, un tās dēļ jūtaties vainīga sava partnera priekšā, tad jāpadomā, kas rada izjūtu, ka darāt kaut ko sliktu. Nav saprotams, ko nozīmē "attiecības vecajās sliedēs". Ja turpināt mīļāko attiecības, tad atbilde uz jautājumu - " kāpēc?" nepasargās no krāpšanas postošajām sekām Jūsu pašreizējās attiecības. Ja tikai sarakstāties vai runājat, bet nejūtaties labi, tad varbūt jūsu abu motīvi šajā saskarsmē atšķiras. Ja neesat noskaidrojuši, kas viens otram tagad esat, un Jūs naivi cerat, ka spējat kontaktēties ar bijušo mīļāko kā ar draugu, bet vīrietis cer atkārtoti aizvilt sievieti citam vīrietim, saprotams, ka varat justies vainīga sava partnera priekšā.

"Kāpēc tā?" Varbūt tāpēc, ka pagātne, kas Jūs saista, ir ļoti nozīmīga, un kontakts ar bijušo mīļāko sniedz izjūtas, pēc kādām kārojat. Mēdz teikt, ka mēs cilvēkus mīlam nevis par to, kas viņi ir vai kādi viņi ir, bet par to, kā viņi mums ļauj justies savā klātbūtnē. Varbūt tā  rīkojaties tāpēc, ka attiecībās ar pastāvīgo partneri kaut kā pietrūkst un nezināt, ko ar šo trūkumu iesākt, respektīvi,  - varbūt nav nemaz tik patīkami dzīvot pasakā. Uzmanību piesaista tas, ka, raksturojot savas attiecības kā ideālas, par argumentu Jūs minat vīrieša dāsnumu, kas izpaužas dāvanās un komplimentos. Kā ir ar sadarbību, divu pieaugušo partnerattiecībām, spēju risināt konfliktus? Ja viss ir lieliski, tad ko meklējat un atrodat attiecības ar otru vīrieti?

Ja Jums ir grūtības būt uzticīgai, tās var būt saistītas ar Jūsu priekšstatiem par attiecībām vispār, ar pirmo attiecību pieredzi savā ģimenē un ar Jūsu priekšstatu pašai par sevi. Nozīme ir tam, kā veidojas Jūsu pašpaļāvība, kāds ir ideālais tēls, uz kuru tiecaties. Kā sadzīvojat ar sevi -reālo, un kas Jums liek justies nedrošai? Ko sagaidāt no vīrieša, kā redzat viņa lomu ģimenē? Tie ir jautājumi, kurus atbildēt tā īsti iespējams psihoterapijā un ilgākā laika posmā, lai spētu atklāt sevī spēju būt uzticīgai.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!