Foto: Shutterstock

Jautājums: Dzirdēju tādu viedokli, ka sievietes,kas masturbē un apmierina pašas sevi, nevar sasniegt orgasmu klasiskā dzimumakta laikā bez klitora stimulācijas... Vai tiešām tas var būt iemesls,kāpēc nesasniedzu orgasmu klasiska dzimumakta laikā, vai tomēr tas atkarīgs no sievietes fizioloģiskajām īpatnībām? Un vai to iespējams labot, ja esmu pieradusi sasniegt orgasmu ar klitora stimulāciju - vai nu pati vai ar partnera palīdzību? Kā panākt to citādā veidā un vai tas iespējams? Vai joprojām tiek atzīts, ka ir 2 dažādi orgasmu veidi - klitorālais un vaginālais?

Atbild seksoloģe, seksopatoloģe, neiroloģe Dr. med. Ināra Roja (konsultācijas Rīgā, Bruņinieku ielā 5, Rīgas 1. slimnīcas poliklīnikā. Pieteikšanās pa e-pastu: inararoja@navigator.lv vai telefonu: 29822588):

Atbilde: Orgasma izjūta ir multifaktorāls pārdzīvojums, kurā piedalās nervu sistēma, ģenitālijas, īpašas labsajūtas vielas. Nozīme ir jau iepazītiem uzvedības stereotipiem, erotiskām fantāzijām, konkrētai situācijai un attiecībām dzimumaktivitāšu laikā. Nozīme ir partnera aktivitātēm, arī intīmo attiecību gaisotnei.

Mūsdienās vairs neakcentējam klitorāla vai maksts orgasma nozīmi, dzimumakta ilguma vai spēka nozīmi. Būtiska ir priekšspēle, sievietes un vīrieša unikālā mīlas deja, kurā maigums mijas ar kaisli. Ja pāra attiecībās valda vardarbība vai arī kāds no partneriem pārī cieš no sāpēm, diskomforta, seksuālās veselības problēmām - pilnvērtīga orgasma nebūs.

Tas, ka sieviete gūst orgasmu, masturbējot, liecina, ka viņai ir iespēja piedzīvot baudu arī dzimumakta laikā. Sieviete ar mīlošu, izprotošu partneri var piedzīvot vairākus orgasmus: klitorālo, maksts, nirvānveida saplūšanu vienlaicīgā seksuālā kuliminācijā dzmumakta laikā ar vīrieti.

Būtiski ir uzdrīkstēties pārrunāt ar savu partneri, kuram uzticieties, savas šaubas, nepiepildītās vēlmes. Vienmēr ir iespēja rast jaunus risinājumus problēmai jebkurā vecumā.

Cieņā - I.Roja.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!