Foto: NPC

Jautājums. Man ir tiesas izpildraksts augustā uz 607 latiem. Septembrī samaksāju 114 latus. Tagad atnāca uz darba vietu ieturēt 305 Ls, ko grāmatvede šodien (decembrī) izdarīs un pārskaitīs atlikušo algu manā kontā. Paralēli ir arī nobloķēts konts Hipotēku bankā - rezervēta atlikusī atmaksājamā summa - 493 lati. Vai bloķēs citas bankas vēl nezinu, bet man interese, vai var vairāk kā 30 % mēnesī man atvilkt, jo bankā ienāks atlikusī algas daļa? Kā rīkoties, jo varu palikt bez jebkādiem iztikas līdzekļiem?

Atbild Naudas plānošanas centra vadītāja Signe Bierande:

Pēc likuma Civillietā var ieturēt maksimums 30 % no regulārajiem ienākumiem, Krimināllietā - 50%. Tiesas lēmuma izpildītājiem nav tiesību nobloķēt arī Jūsu bankas kontu, ja darba vieta jau atskaita šo summu no Jūsu algas. Pretējā gadījumā Jūs tiešām varat palikt bez jebkādiem iztikas līdzekļiem.

Ja darba vieta jau atskaita 30% no Jūsu algas un tas ir oficiāli parādīts, Jums jāiet ar šo izrakstu pie tiesu izpildītāja un jāprasa, lai tiek atbloķēts bankas konts. Iespējams, ka šajā situācijā radies pārpratums - tiesu izpildītājam nav atnākusi ziņa no Jūsu darba vietas un viņš nobloķējis bankas kontu papildu nodrošinājumam un garantijai, ka summa tiks atmaksāta.

Iesaku šo situāciju risināt sarunu ceļā, lai tiktu panākts abu pušu apmierinošs iznākums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!