Foto: stock.xchng
Kādas ir iespējamās sekas, ja parāds netiks apmaksāts? Kredītu piedziņas kompānija "Creditreform" ir apkopojusi biežāk uzdotos jautājumus un atbildes saistībā ar parādu atdošanas problēmām. Iespējams, arī jums šī informācija var noderēt.

Kādas ir iespējamās sekas, ja parāds netiks apmaksāts?

Ja pēc "Creditreform" pieprasījuma parāds netiek savlaicīgi nomaksāts, informācija par maksājuma kavējumu tiek reģistrēta kredītvēstures datu bāzē. Negatīvā kredītvēsture nopietni apgrūtinās tālākās iespējas iegādāties preces uz kredīta vai līzinga noteikumiem, saņemt kredītus un aizņēmumus kredītiestādēs vai bankās, izmantot pakalpojumus uz atliktā maksājuma nosacījumiem, t.sk., mobilos sakarus un internetu.

Kā es varu uzzināt, vai esmu "Creditreform" kredītvēstures datu bāzē un cik man vēl atlicis maksāt?

Lai uzzinātu vai esat "Creditreform" kredītvēstures datu bāzē, kā arī citu informāciju par savu parādu, nepieciešams sazināties ar "Creditreform" Inkaso daļu.

Kāpēc man par parādu atgādina "Creditreform", nevis pats kreditors?

Kreditors ir pilnvarojis "Creditreform" pārstāvēt savas intereses un veikt inkaso operācijas debitoru parādu piedziņai. "Creditreform" pats "nerada" parādus.

Vai es varēšu iegādāties mobilo telefonu ar pieslēgumu, ja informācija par mani būs kredītvēstures datu bāzē?

Jebkurš kreditors var atteikt kredītu vai pakalpojumu, ja jūsu kredītvēsturē ir ar parādu neatmaksāšanu saistīti gadījumi. Tas ir katra kreditora kredītpolitikas jautājums.

Parādu esmu nomaksājis, taču "Creditreform" datu bāzē joprojām tiek sniegta informācija, ka man ir parāds.

Kredītvēstures datu bāzē ir iekļauta informācija par reģistrētu ilgstoša kavējuma faktu, nevis par to, ka jums ir neizpildītas saistības uz konkrēto brīdi.

Cik ilgi informācija par mani saglabāsies "Creditreform" kredītvēstures datu bāzē?

Informācija par maksājumu kavējumu "Creditreform" kredītvēstures datu bāzē saglabājas 10 gadus, ja likumdevējs neparedzēs citu informācijas glabāšanas termiņu.

Ko darīt, ja esmu saņēmis no "Creditreform" vēstuli par parāda apmaksu, bet parāds jau ir nomaksāts?

Ja parāds ir nomaksāts, tad pa faksu nepieciešams atsūtīt maksājumu apliecinošu dokumentu vai izmantot attiecīgu sadaļu mājas lapā www.creditreform.lv. Tas ļaus izvairīties no pārpratumiem turpmāk.

Vai parādu piedziņas uzņēmumiem, ja personai nav līdzekļu parādu nomaksai, ir tiesības piespiedu kārtā atvilkt no pensiju, invaliditātes vai citiem pabalstiem, atsavināt mantu u.tml.?

Ja pēc inkaso procesa, kas ir draudzīgāks piedziņas etaps, parāds netiek samaksāts, tad kreditors vai "Creditreform" kreditora vārdā iesniedz prasību tiesā piespiedu piedziņai. Tiesvedība rada būtiskus papildu izdevumus, kas var pārsniegt pašu parādu. Saskaņā ar tiesas spriedumu ir iespējams atsavināt mantu vai atvilkt no citiem ienākumiem piespiedu kārtā.

Kas ir inkaso process un kādā veidā tas ir draudzīgāks parādniekam?

Inkaso process jeb parādu piedziņas process ir draudzīgāks, jo nav saistīts ar tiesu darbiem. Parādu piedziņa tiesas ceļā rada parādniekam būtiskus papildu izdevumus, kas var pārsniegt pašu parādu.

Vai parādu nomaksāt var pieprasīt radiniekiem, ja tie nav parakstījušies kā galvotāji?

Nedrīkst. Parāda nomaksa ir katra personīgā lieta, tomēr citas personas brīvprātīgi var palīdzēt samaksāt parādu, maksājumā precīzi norādot parādnieka datus vai inkaso lietas numuru.

Paldies par sadarbību kompānijas "Creditreform" pārstāvei Marutai Brokai.

Raksts publicēts sadarbībā ar Nekrize.lv un citus ekspertu padomus, kā izdzīvot krīzes situācijā, varat lasīt vortālā www.nekrize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!